Nbaxevanis

Χαλκιαδάκης

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Ο Ανδρέας Ξανθός στο Λασίθι: Απαξίωση της ΝΔ στην Υγεία

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Τις καταστροφικές συνέπειες που είχαν τα δυόμιση χρόνια πανδημίας και τρία χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας στο Λασίθι, είδε από κοντά ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ανδρέας Ξανθός, κατά την περιοδεία του σε δομές Υγείας στο νομό μας.

Συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Μανόλη Θραψανιώτη, τον Συντονιστή της Ν.Ε. Γιώργο Καλλιντέρη και μέλη της Ν.Ε. ο Ανδρέας Ξανθός επισκέφτηκε μονάδες Υγείας του Λασιθίου και έδωσε συνέντευξη τύπου στην Ιεράπετρα την Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022.

NOVA

Στις συναντήσεις με εκπροσώπους των εργαζομένων και των ιατρών στα νοσοκομεία Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας αναδείχτηκαν τα δραματικά προβλήματα της επισφαλούς καθημερινής λειτουργίας λόγω της υποστελέχωσης αλλά και του αυταρχισμού, της αυθαιρεσίας και της προσβλητικής συμπεριφοράς εκ μέρους των κομματικών διοικήσεων που έχει διορίσει η ΝΔ. Στην Ιεράπετρα το πρόβλημα έχει βγει από τα όρια του Νοσοκομείου και έχει προκαλέσει την αντίδραση όλων των φορέων της πόλης και εκρηκτική ατμόσφαιρα στην καθημερινότητα του νοσοκομείου.

Παρά την υποτιθέμενη “θωράκιση” του ΕΣΥ λόγω της πανδημίας, σήμερα στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου δεν υπάρχει πνευμονολόγος(!), στα Τμήματα Επειγόντων (ΤΕΠ) δεν υπάρχει μόνιμος παθολόγος ή γενικός γιατρός (!), ο Διευθυντής των ΤΕΠ, αφού καρατομήθηκε, αναγκάστηκε σε παραίτηση και συνολικά το προσωπικό, ιδίως το μόνιμο, μειώνεται συνεχώς, με συνταξιοδοτήσεις ή παραιτήσεις. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, εφημέρευε ένας παθολόγος για όλο το νομό Λασιθίου (και στα τέσσερα νοσοκομεία!). Αντίστοιχα  στην Ιεράπετρα, έχουν μείνει μόνο από ένας (1) παθολόγος, ακτινολόγος και καρδιολόγος. Όσο για τον καινούργιο αξονικό τομογράφο, ακόμα περιμένουμε να ξεκινήσει. Το ίδιο έχει συμβεί και με το Κέντρο Αποκατάστασης Νεάπολης, που από την ώρα που εκλέχτηκε η ΝΔ, συνεχώς συναντά γραφειοκρατικά και πολεοδομικά προβλήματα. Όσο για το Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στον Άγιο Νικόλαο (που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ), με το προτεινόμενο οργανόγραμμα του οργανισμού, μένει χωρίς θέση μόνιμου φαρμακοποιού, με συνέπεια το μελλοντικό του κλείσιμο και την ταλαιπωρία 1100 εξυπηρετούμενων Λασιθιωτών.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Την αδιαφορία της κυβέρνησης της ΝΔ για την στελέχωση του ΕΣΥ δείχνει με σαφήνεια η διαρκώς αναβαλλόμενη προκήρυξη των νοσηλευτών/τριών, η μείωση στο μισό των θέσεων ιατρών για το Λασίθι μέσα σε μια νύχτα και η συνεχιζόμενη παράλογη, εκδικητική και τιμωρητική αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Ιδίως ο τρόπος που κατανεμήθηκε η μείωση των ιατρών για το Λασίθι, δείχνει την πλήρη απαξίωση των περιφερειακών νοσοκομείων του νομού, καθώς εγκρίθηκε μόλις μία (1) θέση για τα νοσοκομεία Ιεράπετρας και Σητείας και καμία για τη Νεάπολη.

Η ασφαλής λειτουργία του ΕΣΥ αφορά την ίδια μας τη ζωή. Η επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ να ενισχύσει με κάθε τρόπο τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές τόσο πριν όσο κυρίως μέσα στην πανδημία, δίνοντας τους με μεγάλο κέρδος τεράστιο μερίδιο από τα μη – κόβιντ περιστατικά, μετέτρεψε όλο το ΕΣΥ σε άγονη ζώνη. Οι ιατροί και το λοιπό προσωπικό είτε παραιτούνται είτε αρνούνται τις όποιες θέσεις προκηρύσσονται, με συνέπεια τη διαρκή υποβάθμιση. Είναι ανάγκη ένα νέο ξεκίνημα για το ΕΣΥ με τρία άμεσα πρώτα μέτρα, όπως τα παρουσίασε ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην συνέντευξη τύπου στην Ιεράπετρα:

Mechanical Solutions

1. Νέο πλαίσιο κινήτρων και αμοιβών για όλο το υγειονομικό προσωπικό (εργασιακών-μισθολογικών- εκπαιδευτικών- επιστημονικής εξέλιξης – κοινωνικής υποστήριξης, κλπ.), με ειδική μέριμνα για τις άγονες δομές, ειδικότητες και ιατρικές θέσεις σε όλη τη χώρα. Αν κάποια θέση δεν καλύπτεται μετά από δύο προκηρύξεις, η θέση να κηρύσσεται “άγονη” και να έχει ειδικά κίνητρα. Δεν μπορεί να είναι ελκυστικό το σημερινό ΕΣΥ με το σημερινό πλαίσιο αμοιβών.

2. Ενίσχυση του αριθμού του μόνιμου προσωπικού

  • με ένα πάγιο μηχανισμό άμεσης κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης,
  • μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (επικουρικοί της πανδημίας κ.α.) σε αορίστου, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είναι ήδη εξειδικευμένο προσωπικό,
  • επιστροφή των ανεμβολίαστων εργαζομένων που είναι σε αναστολή και
  • 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 3ετίας για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών (πρωτοβάθμια, αποκατάσταση, οδοντιατρική περίθαλψη  κλπ).

3. Σοβαρή  ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ με τελικό στόχο τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο στις δημόσιες δαπάνες υγείας (7% του ΑΕΠ).

Για το Λασίθι, η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όπως εκφράστηκε από τον Τομεάρχη Υγείας του κόμματος Ανδρέα Ξανθό είναι η ισόρροπη ενίσχυση όλων των δομών υγείας του νομού, ώστε να παρέχουν αξιοπρεπείς, άμεσες και ασφαλείς υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες. Η αναγκαιότητα και ο δημόσιος χαρακτήρας των νοσοκομείων του νομού δεν μπαίνει σε συζήτηση!

Η πανδημία μας έδειξε ότι καμιά ανάπτυξη, τουρισμός, οικονομική δραστηριότητα, ζωή και αξιοπρέπεια δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ισχυρό Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Πρέπει με κάθε τρόπο, με νύχια και με δόντια, να βρούμε τα χρήματα, τους πόρους για τη στήριξη του νέου ΕΣΥ. Είναι καθαρά ζήτημα πολιτικών προτεραιοτήτων και επιλογών.

Η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι βασική πολιτική επιλογή και η νέα υγειονομική στρατηγική δεν μπορεί να προκύψει χωρίς πολιτική αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο