Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Μπάλος: Πρόταση για πληρωμή εισιτηρίου και όριο ημερήσιων επισκεπτών

Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα «κοσμήματα» για το περιβάλλον και τη φήμη της Κισσάμου

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB

Μέγιστη επισκεψιμότητα 2.330 άτομα τη μέρα, σε δύο βάρδιες, εισιτήριο 4 ευρώ και μια σειρά μέτρων με ενίσχυση του καθαρισμού, αναδιαμόρφωση και μεταφορά του χώρου στάθμευσης, ανώτατο όριο επιτρεπόμενων δρομολογίων καραβιού/ημέρα, παρατηρητήριο για διαρκή ποιοτικό έλεγχο της περιοχής, περιλαμβάνουν τα μέτρα για την λιμνοθάλασσα του Μπάλου στην Κρήτη που προτείνει η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Θεοχάρη Τσούτσου που τέθηκε επικεφαλής του έργου «Ανάπτυξη Διασυνοριακού Δικτύου Προώθησης Αειφόρου Παράκτιου Τουρισμού», το οποίο εξασφαλίστηκε με τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα συνεργασίας «Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020».

Στόχος να δοθεί η δυνατότητα διαχείρισης της περιοχής, με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας, χωρίς να επηρεάζει την τουριστική ζήτηση. Μάλιστα, ήδη από φέτος ξεκινά το μέτρο του νέου χώρου στάθμευσης που ήδη διαμορφώνεται ενώ θα αξιολογηθεί ο τρόπος και ο χρόνος εφαρμογής των άλλων μέτρων με την επιβολή εισιτηρίου να θεωρείται ειλημμένη απόφαση ενώ εκκρεμεί ο τρόπος εφαρμογής και το ύψος της τιμές.

NOVA

«Δεν είναι πρότασή μας να κλείσει ο Μπάλος»

Τα επιστημονικά στοιχεία και συμπεράσματα αντλήθηκαν και παρουσιάστηκαν με τον συντονισμό του κ. Θεοχάρη Τσούτσου, καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης (Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Περιβάλλοντος).

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Στη συνέντευξη Τύπου τις θέσεις του παρουσίασε, ως επιπλέον εταίρος του έργου, και ο Δήμαρχος Κισσάμου, κ. Γιώργος Μυλωνάκης, όπως και ο κ. Αντώνης Ροκάκης, Προέδρος της Επιχειρηματικής Κοινότητας των Χανίων.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσούτσος,«ξεκινήσαμε από τους δυσαρεστημένους και κατάγραψε από το trip advisor τα παράπονα, χωρίς φόβο και πάθος» εξηγώντας ότι με βάση αυτό, προσδιορίστηκαν 12 διαφορετικά μέτρα για να προσεγγίσουν το θέμα. Η έρευνα συνεχίστηκε με έρευνα πεδίου, με 400 συνεντεύξεις επί τόπου στον Μπάλο που έδωσε μια πολύ αξιόπιστη καταγραφή πεδίου. Παράλληλα έγιναν χημικές μετρήσεις ενώ εκκρεμούν και κάποιες καταγραφές του βιολογικού φορτίου μέσα στην θάλασσα. Το 62% των επισκεπτών δήλωσαν αυθόρμητα ότι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν πάνω από 4 ευρώ για είσοδο» σημείωσε ο κ. Τσούτσος.

Mechanical Solutions

«Κάτι άλλο που ενδιαφέρει είναι ότι οι επισκέπτες του Μπάλου έχουν πάει Λαφονήσι και Φαλάσαρνα, άρα μιλάμε για μια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων που βάζουν τον Μπάλο πιο ψηλά από τα υπόλοιπα» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια «θέλαμε να δούμε τι λέει η τουριστική αγορά, τι λένε οι επενδυτές, οι κάτοικοι, ο κόσμος, η καινοτομία» ενώ σημείωσε πως ο αριθμός «στόχος» των 2.330 επισκεπτών είναι ένα νούμερο που σιγά – σιγά θα προσεγγιστεί «δεν είναι πρότασή μας να κλείσει ο Μπάλος, ο Μπάλος φέρνει έσοδα στην περιοχή αλλά πρέπει να αυξήσει την αξία του.

«Όλα αυτά θα τα δέσουμε όλα μαζί για να δούμε πώς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν. Αυτό μελετάμε τώρα, πώς θα επιβάλουμε το εισιτήριο, πώς θα πάμε σε ηλεκτρονικό κλείσιμο» ανέφερε από τη μεριά του, ο Δήμαρχος Κισσάμου, Γιώργος Μυλωνάκης, σημειώνοντας πως ήδη σήμερα έχει εγκατασταθεί εργολάβος και οργανώνει το πάρκινγκ.

Αναλυτικά, ο κ. Μυλωνάκης ,σημείωσε τα εξής: «Ο Δήμος Κισσάμου ανταποκρίθηκε και συμμετέχει αποτελεσματικά από την πρώτη στιγμή στη σημαντική πρωτοβουλία του θεσμικού φορέα της Επιχειρηματικότητας των Χανίων που αφορά το ίδιο το Μέλλον της Ανάπτυξης και του Τουρισμού της Δυτικής Κρήτης. Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα «κοσμήματα» για το περιβάλλον και τη φήμη της Κισσάμου. Για το λόγο αυτό, δουλεύουμε ήδη στενά με κορυφαίους επιστήμονες από τα Χανιά και την Κύπρο με αποτέλεσμα να είμαστε σήμερα σε πλεονεκτική θέση για να πραγματοποιήσουμε έγκαιρα το επόμενο αναγκαίο βήμα που είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την αειφόρο αξιοποίηση του φυσικού και αναπτυξιακού πλούτου μας».

«Ο Μπάλος αποτελεί κορυφαίο, με διεθνή αναγνώριση οικοσύστημα του τόπου μας»
«Να γίνει η αρχή του μαζέματος όλης αυτής της κατάστασης, στόχος είναι να παραδώσουμε στα παιδιά μας καλύτερη την συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό που γίνεται στην περιοχή δεν είναι σωστό» τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης.

«Ως εκπρόσωπος της Επιχειρηματικής Κοινότητας των Χανίων, είμαι πραγματικά ικανοποιημένος γιατί σήμερα αποδίδει «καρπούς» μια ακόμα στρατηγική μας πρωτοβουλία για την αειφόρο ανάπτυξη των Χανίων και του Τουρισμού μας, σε στενή συνεργασία με υψηλού επιπέδου εταίρους. Ξεκινήσαμε από τον Μπάλο, καθώς αποτελεί κορυφαίο, με διεθνή αναγνώριση οικοσύστημα του τόπου μας. Τα επιστημονικά συμπεράσματα που παρουσιάζουμε σήμερα δεν επιτρέπουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού!

Απευθύνουμε δημόσια προσκλητήριο μεθοδικής συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων, επιχειρήσεων και της κοινωνίας στη ευρύτερη περιοχή για να χαράξουμε μετά από ευρύ διάλογο τη βέλτιστη στρατηγική διαχείρισης του φυσικού πλούτου μας με άμεσες ολοκληρωμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις, ώστε να αποφευχθούν τα επόμενα χρόνια μη αναστρέψιμες βλάβες για το μοναδικό οικοσύστημα της Δυτικής Κρήτης.

Στο επίκεντρο θέτουμε πλέον τη δημιουργία μόνιμου συστήματος παρακολούθησης της ποιότητας του οικοσυστήματος του Μπάλου, όπως και στη συνέχεια των άλλων ευαίσθητων περιβαλλοντικά και τουριστικά περιοχών των Χανίων. Στρατηγικός μας στόχος είναι η πολύπλευρη υποστήριξη των επισκεπτών μας, συνδυαστικά με την προστασία της αειφόρας περιοχής. Αναπτυξιακή μας προτεραιότητα να σχεδιαστούν και να προωθηθούν από την επιχειρηματική μας κοινότητα βιώσιμα και καινοτόμα τουριστικά πακέτα, προσαρμοσμένα στις επιστημονικά τεκμηριωμένες ιδιαιτερότητες του οικοσυστήματος», σημείωσε μεταξύ άλλων.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο