Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μουσείο Μεσαράς: Χρηματοδότηση 8,8 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια μέσω ΕΣΠΑ

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Στην σημαντικότητα του μουσείου της Μεσαράς που ήταν όραμα πολλών χρόνων των φορέων, των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και θα αποτελέσει πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας σήμερα στην τελετή των εγκαινίων του Μουσείου.

Ο κ. Αρναουτάκης χαρακτήρισε το νέο Μουσείο ως μία μεγάλη παρακαταθήκη και κιβωτό πολιτισμού που παράλληλα  θα συμβάλει στην παιδεία, εκπαίδευση στην τοπική ανάπτυξη και ευχαρίστησε για τη συνεργασία την παριστάμενη Υπουργό Πολιτισμού  Λίνα Μενδώνη, τους τοπικούς φορείς και υπηρεσίες. Το νέο Μουσείο όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, είναι ένα έργο της Κρήτης για  ολόκληρο τον κόσμο,  είναι κτήμα του Ελληνισμού όπου γης και αποτέλεσμα συνένωσης προσπαθειών. Για την ανέγερση του Μουσείου Μεσαράς, ο κ. Αρναουτάκης είπε, ότι, “η Περιφέρεια Κρήτης προχώρησε στη χρηματοδότηση των υποδομών με 5,7 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη 2007-2013. “, και πρόσθεσε:  “Χρηματοδοτήσαμε, επίσης, την κατασκευή κυκλοφοριακής σύνδεσης με 362.000€ από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και με 2,4 εκ. € την οργάνωση της μόνιμης έκθεσης που εγκαινιάζεται σήμερα. Οι συνολικοί πόροι που έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα ανέρχονται στα 8,8 εκ. ευρώ.

NOVA

Παράλληλα, από το ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020 χρηματοδοτήθηκε με 2,9 εκ. € το Μουσείο Αγίου Νικολάου, με 3,2 εκ. € το Αρχαιολογικό Μουσείου Χανίων, ενώ συνολικά μέχρι σήμερα έχουμε διαθέσει 35 εκ. € για έργα πολιτισμού, μεταξύ των οποίων η συντήρηση αρχαιολογικών χώρων και βενετικών οχυρώσεων και η αναστήλωση μοναστηριακών και εκκλησιαστικών μνημείων. Στο πλαίσιο της επόμενης φάσης παρεμβάσεων για τον Πολιτισμό, προετοιμάζουμε νέα σειρά εμβληματικών έργων, όπως την αποκατάσταση και ανάδειξη των κτηρίων στη Σπιναλόγγα, την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του Μινωικού Ανακτόρου της Κνωσού, την υλοποίηση του νέου αρχαιολογικού Μουσείου στο Ρέθυμνο και την εφαρμογή της μελέτης για την επανάχρηση των ενετικών νεωρίων στα Χανιά, κ.α.”

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, κάνοντας ειδική αναφορά για τα έργα Πολιτισμού στην Μεσαρά, είπε:

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

“Ειδικά για τη Μεσαρά, προκρίναμε εγκαίρως την αναγκαιότητα για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής, ένα έργο που προωθεί τη λειτουργική ενοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος του τόπου και αναδεικνύει συνολικά τον πολιτισμό της περιοχής. Ταυτόχρονα έχουμε διασυνδέσει τους αναγνωρισμένους από την UNESCO φυσικούς τόπους της Κρήτης, μεταξύ των οποίων και τους δύο ορεινούς όγκους που περιβάλλουν την πεδιάδα της Μεσαράς, δηλαδή το Γεωπάρκο Ψηλορείτη και το Απόθεμα Βιόσφαιρας των Αστερουσίων.

Με την ίδια αποφασιστικότητα, αναλάβαμε τη χρηματοδότηση και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, εντείνουμε την προσπάθεια για την εγγραφή των μινωικών ανακτορικών κέντρων, στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO, κεντρική θέση στο δίκτυο των οποίων κατέχει βέβαια το λαμπρό μινωικό ανάκτορο της Φαιστού. Δεν πρέπει να παραλείψουμε όμως και την αναφορά στη χρηματοδότηση του μεγάλου έργου της  αποκάλυψης και αποκατάστασης του «Μεγάλου Αρχαίου Θεάτρου της Γόρτυνας», ενός από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα στην Κρήτη, το οποίο ανασκάπτεται την τελευταία δεκαετία από το Υπουργείο Πολιτισμού.”

Mechanical Solutions


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button