Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Μειωμένη κατά 70% η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη

BOX CAFE
DROP Palermo TECH HUB

Σημαντικά μειωμένη σε ποσοστό που φτάνει ή και ξεπερνά σε κάποιες περιοχές το 70% θα είναι φέτος η παραγωγή ελαιόλαδου στην Κρήτη που δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 40.000 τόνους.

Οι παραγωγοί του νησιού, για τους οποίους το λάδι αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος, βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας την ακαρπία στα δέντρα τους, συνέπεια των κλιματολογικών συνθηκών, που μετά το πολύ ζεστό καλοκαίρι, η ανομβρία συσχετίζει μέχρι και σήμερα δημιουργώντας τεράστια ζημία, ενώ προβλήματα υπάρχουν και με τις ασθένειες της ελιάς, όπως είναι ο δάκος και το γλοιοσπόριο, που έχουν σημαντικές επιπτώσεις και στην ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου.

Mechanical Solutions

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι οι παραγόμενες ποσότητες λαδιού για έναν μέσο παραγωγό δεν επαρκούν ούτε για να καλυφθούν οι ανάγκες της οικογένειας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα.» ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης, Γιάννης Γλετζάκης: «Από την αρχή της χρονιάς η ελαιοπαραγωγή ήταν πάρα πολύ μειωμένη και το είχαμε επισημάνει αυτό. Βλέπω μια μειωμένη παραγωγή, περίπου 70% σε σχέση με πέρυσι. Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Ήδη η βεντέμα τελειώνει.

Άλλες φορές η διάρκειά της ήταν μέχρι Μάρτιο και Απρίλιο, τώρα δυστυχώς είμαστε στα τελειώματα από τον Νοέμβριο. Υπάρχουν περιοχές που δεν θα βγει καθόλου λάδι, δηλαδή δεν θα μπορέσουν να καλυφθούν ούτε οι ανάγκες του σπιτιού. Αυτήν τη στιγμή όποιος δεν έχει κορωνέικο, δυστυχώς δεν θα φάει λάδι. Στην περιοχή που έχουν χοντρολιές, δυστυχώς δεν θα βγάλουν καθόλου λάδι ή εάν παράξουν η ποσότητα δεν θα ξεπερνά το 10%.

Ειδικά η τσουνάτη ελιά θέλει κρύο, που δεν έκανε τα τελευταία χρόνια και ειδικά πέρυσι, οπότε υπάρχει πρόβλημα. Τα νοικοκυριά που βγάζανε τόνους και φέτος δεν θα έχουν να βγάλουν ούτε για τα σπίτια τους. Παράλληλα, υπάρχει πρόβλημα, καθώς τα παραγόμενα λάδια δεν βγήκαν ακριβώς σε γραμμές, δηλαδή ήταν σε μέτρια επίπεδα.

Πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τους ελαιώνες, που δυστυχώς δεν καρποφορούν λόγω της κλιματικής αλλαγής, λόγω της ζέστης. Ειδικά για όσους παραγωγούς έχουν χοντρολιά και τσουνάτη. Πρέπει να δούμε τι συμβαίνει και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση. Σε ό,τι άφορα τις κορωνέικες ελιές πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να «πιάσουμε» το γλοιοσπόριο, δάκο, να γίνονται είτε περισσότεροι ψεκασμοί είτε να αλλάξουν τα φάρμακα. Πρέπει να τα δούμε και αυτά. Για να μπορέσουμε να δούμε αυτό το «χρυσάφι» που λένε της Κρήτης πώς θα το προστατέψουμε και πώς θα παράξουμε περισσότερο. Γιατί η οικονομία της Κρήτης είναι στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα, ειδικά στην ελαιοπαραγωγή».

Από τη πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, Γιώργος Ανδρεαδάκης αναφερόμενος στην παραγωγή ελαιολάδου σημείωσε ότι: «Είναι πολύ μειωμένη η παραγωγή φέτος σε σχέση με την περυσινή χρονιά.

Η εκτίμηση είναι ότι θα πάμε 30.000 – 40.000 τόνους σε όλη την Κρήτη, και ίσως ούτε αυτές οι ποσότητες στο τέλος να μη παραχθούν. Το πρόβλημα το μεγάλο ήταν ότι τα δέντρα, ειδικά στην περιοχή της Μεσαράς, όταν ήταν να δέσουνε έκανε μια λασποβροχή.

Μετά έκανε μια λιακάδα και τα έκαψε όλα, με αποτέλεσμα να μην δέσουν τα δέντρα. Μετά το δέσιμο, επειδή υπήρχε μεγάλη ανομβρία και έμειναν μόνο τα ξύλα επάνω, ακόμα και τα φύλλα έπεσαν. Μόνο όσοι κατάφεραν να ποτίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό, έχουν περισώσει μια παραγωγή που δημιουργήθηκε μετά την καρποφορία. Μετά ήρθε και ο δάκος και «έδεσε το γλυκό». Γιατί όταν είναι μειωμένη η παραγωγή είναι πιο ευάλωτα τα δέντρα από τον δάκο».

Απαιτείται συντονισμός των φορέων

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου θα πρέπει από κοινού οι αγρότες, οι ελαιοπαραγωγοί με τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη να ενώσουν δυνάμεις και να διεκδικήσουν από το υπουργείο αποζημιώσεις για την ακαρπία της ελιάς, αλλά και παρεμβάσεις για την προστασία του ελαιοκάρπου από το δάκο και τις άλλες ασθένειες των δέντρων για να προστατευτεί η ποιότητα του ελαιοκάρπου:

«Για την αντιμετώπιση του γλοιοσπόριου και του δάκου θα πρέπει όλοι μαζί συντονισμένα να δράσουμε. Δεν μπορεί να το κάνει ένας παραγωγός. Όλοι της γεωργίας, της περιφέρειας, συνεταιρισμοί, παραγωγοί, όλοι εμείς πρέπει να είμαστε μια συντονισμένη προσπάθεια και να δούμε πώς μπορούμε αυτά να τα αποφύγουμε και να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.

Για τις αποζημιώσεις πρέπει να έρθουμε σε επαφή με τους αγρότες, δηλαδή με αυτούς που ασχολούνται με την ελαιοκομία, με τους προέδρους των αγροτών -σε ελαιοπαραγωγή-, να δούμε με τον περιφερειάρχη τι μπορούμε να διεκδικήσουμε, διότι υπάρχει τεράστια ζημιά στο νησί. Όπως άλλες περιοχές διεκδικούν για να πετύχουν, το ίδιο και εμείς σαν Κρήτη πρέπει να διεκδικήσουμε για να πετύχουμε οπωσδήποτε κάποιες αποζημιώσεις».

Στα ύψη παραμένουν οι τιμές

Η μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου σε διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των τιμών.

Η μειωμένη φετινή παραγωγή ελαιολάδου, η έλλειψη αποθεμάτων και η ξηρασία που έχει καταγραφεί στις χώρες – παραγωγούς (Ιταλία – Ισπανία) είναι μερικοί από τους παράγοντες που απειλούν το «πορτοφόλι» του καταναλωτή, σε συνδυασμό με τον σταθερά υψηλό πληθωρισμό στην κατηγορία των τροφίμων.

Ειδικότερα, η λιανική τιμή στα ράφια των σούπερ μάρκετ κυμαίνεται από 6,5 ευρώ τα ιδιωτικής ετικέτας το λίτρο έως και τα 14 ευρώ, σε ορισμένες περιπτώσεις επώνυμου εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου.

Μάλιστα, οι παράγοντες της αγοράς δεν βλέπουν να σταματά σύντομα το ανοδικό ράλι, αφού η φετινή παραγωγή σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία είναι μειωμένη.

«Οι τιμές στο λάδι είχαν ανέβει πολύ. Άρχισαν να πέφτουν ένα διάστημα. Εγώ πιστεύω ότι η τιμή του ελαιόλαδου θα υποχωρήσει μεν αλλά θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Αλλά το σημαντικότερο τώρα για εμάς είναι να έχει μια σταθερή αξία, μια σταθερή τιμή το ελαιόλαδο.

Υπάρχουν ελάχιστα αποθέματα. Κάποιοι παραγωγοί που δυσκολεύονται το πουλάνε, αλλά όλοι το έχουν κρατήσει για αργότερα. Βέβαια τα αποθέματα, όπως ξέρουμε όλοι, και της Ελλάδας και της Ευρώπης είναι μηδαμινά. Τα ξέρουμε και από τα σπίτια μας» σημείωσε ο κ. Γλετζάκης.

Ο κ. Ανδρεαδάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου υπογράμμισε ότι η τιμή είναι υψηλή, διότι δεν υπάρχει προσφορά. «Διατηρείται σε υψηλά επίπεδα η τιμή. Η τιμή παραγωγού ήταν 7,5 ευρώ, τώρα έχει 8 και κάτι. Η τιμή υπάρχει, αλλά η προσφορά δεν υπάρχει γιατί σκοπεύουν οι περισσότεροι παραγωγοί να το πουλήσουν με την καινούργια χρονιά. Σε αυτό όμως δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσει η αγορά. Αυτό είναι το ζητούμενο. Η παγκόσμια κατανάλωση βέβαια έχει πέσει περίπου 40% και υπάρχει ένα θέμα εκεί. Δεν ξέρουμε, είναι μια πολύ ρευστή κατάσταση και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με ασφάλεια τι μπορεί να γίνει. Ορισμένοι που το κάνουν, καλά θα κάνουν να κρατάνε πιο μικρό καλάθι γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Μην παρασύρουν τον κόσμο χωρίς να γνωρίζει κανείς τι θα γίνει με την εξέλιξη της τιμής. Είναι ξεκάθαρο αυτό».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button