ΚΡΗΤΗ

Μανόλης Θραψανιώτης: Απαιτείται πολιτική βούληση και διαβούλευσηΣτην ενημέρωση εκ μέρους του ΟΑΚ, στο Επιμελητήριο Λασιθίου, παραβρέθηκε το Σάββατο 19/9/2020 ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης.

Κοινή διαπίστωση όλων όσων έλαβαν μέρος στην συζήτηση είναι ότι ο νομός υστερεί σε υποδομές. Ο Μανόλης Θραψανιώτης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η Κρήτη γενικά και το Λασίθι ιδιαίτερα, ήταν εκτός σχεδιασμού και προγραμματισμού των  κυβερνήσεων για πολύ μεγάλο διάστημα στο παρελθόν και τόνισε :

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει αλλά μόνο επί κυβέρνησης Σύριζα. ο νόμος Λασιθίου αντιμετωπίστηκε στο πλαίσιο της Δίκαιης και Ισόρροπης ανάπτυξης, με ανακατανομή πόρων, σε περίοδο σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής.  Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει συγκρίνοντας τις δύο τελευταίες πενταετίες:

·      Το 2010 – 2014 συμβασιοποιήθηκαν έργα, με βάσει τα επίσημα στοιχεία, 649 εκ. € για την Κρήτη και 10 εκ € για το Λασίθι.

swell adv 2021

·      Το 2015-2019 1,227 δις € και 74,3 εκ αντίστοιχα.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Παρατηρούμε επταπλασιασμό των πόρων για το Λασίθι. Παρ’  όλα αυτά η υστέρηση του νόμου εξακολουθεί να υπάρχει.

Εκτός από το τμήμα του ΒΟΑΚ  Νεάπολη- Ά γ. Νικόλαος, που είναι ώριμο και έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση (αλλά καθυστερεί αδικαιολόγητα μαζί με το υπόλοιπο έργο του ΒΟΑΚ από την παρούσα κυβέρνηση), να επιταχυνθούν οι υπόλοιπες μελέτες ( πχ παράκαμψη Παχειάς Άμμου) και να δοθεί προτεραιότητα στην χρηματοδότηση έργων άρδευσης.

“Ο νόμος μας τόνισε, η ανατολική Κρήτη γενικότερα, είναι από τις πλέον ξηροθερμικές περιοχές της χώρας. Οι ανάγκες εξασφάλισης υδατικών πόρων για την αγροτική παραγωγή αποτελούν προτεραιότητα έναντι άλλων περιοχών. Το λάδι της Σητείας, μεταξύ των 100 προστατευόμενων προϊόντων στην συμφωνία ΕΕ – ΚΙΝΑΣ, της Κριτσάς ως προστατευμένης γεωγραφικής ένδειξης ( ΠΓΕ). η δυναμική των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, επιβεβαιώνουν την δυναμική του κλάδου και την ανάγκη απρόσκοπτης ανάπτυξης των καλλιεργειών.” Επεσήμανε ότι η πανδημία του covid-19 αποτελεί ένδειξη. πόσο καταστροφική μπορεί να αποβεί η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού.

Έκλεισε με αναφορά στην ίδρυση του ΕΛΜΕΠΑ, την ίδρυση των δύο νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων  στο Λασίθι.

“Παρ’ όλο που δεν είναι θέμα της σημερινής συνάντησης, τόνισε, ότι μπορεί κάλλιστα να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου δημιουργώντας εναλλακτικές δυνατότητες  και εύχομαι να αναθεωρηθεί η άποψη του Υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη που θεωρεί επιτυχία την κατάργηση τους.”

Το Λασίθι,  μέσω του Tαμείου Ανάκαμψης ή μέσω ΕΣΠΑ ή από δημόσιες επενδύσεις, πρέπει ενωμένα και διεκδικητικά να απαιτήσει αυτά που του αναλογούν. Οι κακοί σχεδιασμοί του παρελθόντος (πχ δρόμος Καλού Χωριού,  Παχειά Άμμος – Ιεράπετρα. Ιεράπετρα – Φέρμα) έχουν οδηγήσει πολλά έργα σε μεγάλες καθυστερήσεις ή ματαιώσεις, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων των κατοίκων. Αυτό δείχνει ότι τα έργα υποδομών και οι επενδύσεις πρέπει να έχουν την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών και να σχεδιάζονται με γνώμονα  τα συμφέροντα του τόπου.

Τέλος ο Βουλευτής επισημαίνει ως απαράδεκτο γεγονός ότι στην ενημέρωση δεν κλήθηκαν οι κατ’ εξοχήν εκπρόσωποι Επιχειρηματιών και Εργαζομένων.  Δηλαδή οι Πρόεδροι του´Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Λασιθίου και Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, κοι Θωμάς Χαριτάκης και Μανόλης Πεπόνης.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button