ΚΡΗΤΗ

Λίμνη Κουρνά: Η «στοιχειωμένη» λίμνη της Κρήτης κοντά στα ΧανιάΜια πανέμορφη λίμνη μεταξύ Ρεθύμνου και Χανίων στην Κρήτη υπόσχεται να σας χαρίσει μοναδικές εικόνες, αφού είναι η μοναδική φυσική λίμνη γλυκού νερού του τόπου!

Η λίμνη Κουρνά είναι μία από τις ωραιότερες λίμνες της Ελλάδας και βρίσκεται στα όρια του δήμου Αποκορώνου στα ανατολικά του νομού Χανίων, κοντά στα όρια με τον νομό Ρεθύμνου και σε απόσταση 2.5 χλμ. από τη θάλασσα. Απέχει 4 χλμ. περίπου από τον παραθαλάσσιο οικισμό Γεωργιούπολη και 2,5 χλμ. από τον ομώνυμο οικισμό Κουρνάς.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Στην Κρήτη, η Λίμνη Κουρνά είναι διάσημη στους ντόπιους για την γοητεία που αποπνέει η απόκοσμη ομορφιά της. Τα νερά της αλλάζουν χρώματα μαγικά, η αύρα της είναι δυνατή και μια μελωδία μοιάζει να βγαίνει από το νερό που συνεπαίρνει όσους βρίσκονται κοντά.

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε τέτοια ομορφιά; Σχεδόν κανείς… Η χλωρίδα και η πανίδα της λίμνης είναι ξεχωριστή, ενώ στα νερά της μπορεί κανείς να βρει χέλια, σπάνια ψάρια ή ενδημικά της Κρήτης, νερόκοτες, πάπιες, νερόφιδα κι ένα σπάνιο είδος δίχρωμης χελώνας.

swell adv 2021

Ο μύθος της στοιχειωμένης λίμνης

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Ο μύθος μιλάει για μια πανέμορφη κοπέλα που πριν από πάρα πολλά χρόνια ζούσε σ’ ένα χωριό μαζί με τον πατέρα της ακριβώς στην περιοχή που βρίσκεται η λίμνη. Ήταν τόσο όμορφη, που έμοιαζε σχεδόν ψεύτικη. Μια μέρα, ενώ πήγαιναν στο χωράφι τους, κάθισαν λίγο να ξεκουραστούν.

Η κοπέλα άρχισε να χτενίζει τα μαλλιά της που έλαμπαν σαν χρυσός και “θόλωσαν” τον πατέρα της που άρχισε να την πλησιάζει με πονηρές διαθέσεις. Η φοβισμένη κόρη πρόλαβε να φωνάξει «Βούλα και Βουλολίμνα, κι εγώ στοιχειό στη λίμνα!».

Τότε η περιοχή αμέσως βούλιαξε στο νερό, δημιουργώντας τη λίμνη Κουρνά. Οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι πολλοί έχουν δει την νεράιδα να χτενίζει τα μαλλιά της μέσα στο φεγγαρόφως, καθισμένη σε ένα βράχο στο κέντρο της λίμνης.

Υπάρχουν κι άλλοι μύθοι που συνοδεύουν τη μοναδική φυσική λίμνη με γλυκό νερό στην Κρήτη. Το περίεργο χρώμα της, ανοιχτό τιρκουάζ γύρω γύρω και πολύ σκούρο προς το κέντρο, ήταν η αφορμή για να δημιουργηθεί ο μύθος πως η λίμνη δεν έχει πυθμένα, είναι άπατη. Αυτός ο μύθος όμως έχει καταρριφθεί, αφού το μέγιστο βάθος της έχει υπολογιστεί στα 22,5 μέτρα.

Βαρκάδα στα τιρκουάζ νερά της λίμνης

Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν από κοντά τη λίμνη, επιλέγοντας να κάνουν βόλτες στις ακτές της, που ξεχωρίζουν για το έντονο τιρκουάζ χρώμα του νερού, ενώ το υπόλοιπο κομμάτι της λίμνης έχει βαθύ μπλε χρώμα.

Αρκετές φορές την έχουν επισκεφτεί ερωδιοί και κορμοράνοι ενώ το ανθρώπινο αποτύπωμα λέγεται πως έχει προσθέσει στο ζωικό βασίλειο της λίμνης τεράστια χρυσόψαρα. Όλα αυτά μπορείτε να τα παρατηρήσετε με κανό ή θαλάσσια ποδήλατα και αν είστε τολμηροί να κολυμπήσετε μαζί τους.

Ένα μοναδικό βίντεο αποδεικνύει την ιδιαίτερη ομορφιά της λίμνης Κουρνά


Σχετικά άρθρα

Back to top button