Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Λασίθι: Εντονες οι αντιδράσεις για το επικείμενο κλείσιμο νοσοκομείων

BOX CAFE
DROP Palermo TECH HUB

Οι τοπικές οργανώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση για το σχέδιο που προωθεί για τα νοσοκομεία που προβλέπει κλείσιμο ιδρυμάτων με αρχή τον νομό Λασιθίου.

Σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση Μελών Ιεράπετρας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ χαρακτηρίζει τον υπουργό Υγείας «επικίνδυνα απληροφόρητο για τον χάρτη υγείας του νομού», σημειώνοντας ότι «οι πολίτες της Ιεράπετρας πρέπει να διεκδικήσουν για άλλη μια φορά το αυτονόητο».

Mechanical Solutions

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ Ιεράπετρας, η υποστελέχωση και οι μειωμένοι προϋπολογισμοί, οι απευθείας αναθέσεις από διοικητές που δεν έπρεπε να είναι διοικητές, οι εκδικητικές συμπεριφορές σε ανεμβολίαστους ιατρούς και νοσηλευτές την ώρα που πολλές εφημερίες σε Τ.Ε.Π. του νομού πραγματοποιούνται χωρίς την κάλυψή βασικών ειδικοτήτων, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία του νομού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ιεράπετρας κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ για πολιτικό-στρατηγικό σχεδιασμό που, όπως τονίζεται, «έχει ως στόχο έντεχνη και προκλητική υποβάθμιση των δομών Υγείας του νομού έχει μόνο στόχο την δημιουργία χώρου σε ιδιώτες, κλινικές κυρίως, οι οποίοι σύμφωνα και με το νέο σχέδιο του Υπουργείου θα διεκδικούν πλέον από το ΕΟΠΥΥ μερίδα του λέοντος».

«Γυρίζουμε πια στα χρόνια πριν το ΕΣΥ, όπου πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας έχουν μόνο όσοι έχουν να πληρώσουν ή έχουν μέσο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Για περαιτέρω οικονομικό στραγγαλισμό και υποβάθμιση των περιφερειακών μονάδων υγείας, κατηγορεί την κυβέρνηση η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ Λασιθίου, σημειώνοντας ότι η αποκάλυψη του υπουργού Υγείας για κλείσιμο νοσοκομείων που θα ξεκινήσει από το Λασίθι, δείχνει τον στόχο της κυβέρνησης για στροφή προς την ιδιωτική υγεία.

«Η υποβάθμιση των νοσοκομείων του νομού μας, που προετοίμασε το έδαφος για τις παραπάνω εξελίξεις, βαρύνει τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ  που παρά τις επί μέρους διαφωνίες τους στα επουσιώδη, συμφωνούν στο κύριο: Η υγεία από δημόσιο-δωρεάν αγαθό να μετατραπεί σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα και σε αυτό το έδαφος να ανθίζουν επιχειρηματικοί όμιλοι που να κερδοσκοπούν στις πλάτες του λαού», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ Λασιθίου.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις:

Οργάνωση Μελών Ιεράπετρας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

«Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγες εβδομάδες από την άκρως «επιτυχημένη» συνάντηση με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιεράπετρας στο Υπουργείο Υγείας και τα αποτελέσματα ήδη άρχισαν να φαίνονται με τις δηλώσεις Πλεύρη. Η προσπάθεια του Βουλευτή και όλων των τοπικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας να παραπλανήσουν το λαό της Ιεράπετρας, θα πέσει στο κενό.

Ένας Υπουργός Υγείας επικίνδυνα απληροφόρητος για τον χάρτη υγείας του νομού, υλοποιεί το στρατηγικό κυβερνητικό σχέδιο για την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας με τα αποτελέσματα να είναι ορατά σε όλους τους χρήστες υπηρεσιών Υγείας.

Υποστελέχωση και μειωμένοι προϋπολογισμοί , απευθείας αναθέσεις από διοικητές που δεν έπρεπε να είναι διοικητές, εκδικητικές εμμονικές συμπεριφορές σε ανεμβολίαστους ιατρούς και νοσηλευτές την ώρα που πολλές εφημερίες σε Τ.Ε.Π. του νομού πραγματοποιούνται χωρίς την κάλυψή βασικών ειδικοτήτων, είναι μόνο μερικά από τα κατορθώματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το σχέδιο είναι πολιτικό – στρατηγικό αφού η έντεχνη και προκλητική υποβάθμιση των δομών Υγείας του νομού έχει μόνο στόχο την δημιουργία χώρου σε ιδιώτες, κλινικές κυρίως, οι οποίοι σύμφωνα και με το νέο σχέδιο του Υπουργείου θα διεκδικούν πλέον από το ΕΟΠΥΥ μερίδα του λέοντος, καθώς ο ΕΟΠΠΥ θα είναι πλέον ο χρηματοδότης του κατά τα άλλα δημοσίου συστήματος Υγείας και όχι το ίδιο το κράτος μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Ήδη στην Ιεράπετρα ετοιμάζεται ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, που θα αναλάβει το έργο του νοσοκομείου που απαξιώνεται μεθοδικά. Όσο για τη σχέση της ιδιοκτησίας του κέντρου με αξιωματούχους του τομέα υγείας, δεν μας εκπλήσσει. Ξέρουμε πώς δουλεύει το “επιτελικό παρακράτος” του Μητσοτάκη.

Γυρίζουμε πια στα χρόνια πριν το ΕΣΥ, όπου πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας έχουν μόνο όσοι έχουν να πληρώσουν ή έχουν μέσο!

Την «σκληρή» περίοδο 2015- 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ με υπουργούς τους γιατρούς Ξανθό και Πολάκη, κατάφερε να σταματήσει την κατρακύλα της περιόδου 2010-2015 η οποία σηματοδοτήθηκε με την κατακρεούργηση των οργανισμών των μονάδων Υγείας, τις εκατοντάδες απολύσεις και αποχωρήσεις.

  • Κατάφερε να προσλάβει προσωπικό, σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας και να ξανανοίξουν κλινικές κλειστές.
  • Κατάφερε να εξοπλιστούν με ιατρο – τεχνολογικό εξοπλισμό τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας μας.
  • Κατάφερε να εξορθολογήσει, να ξεχρεώσει, να νοικοκυρέψει και ενισχύσει τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων της χώρας.
  • Και το κυριότερο, κατάφερε να προσφέρει δωρεάν πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας σε όλους του κατοίκους (ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, Έλληνες και ξένους).

Οι πολίτες της Ιεράπετρας πρέπει να διεκδικήσουν για άλλη μια φορά το αυτονόητο με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Να διεκδικήσουν την ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση, σε σωστές υπηρεσίες υγείας στον τόπο τους, και όχι να γίνονται περιφερόμενοι ασθενείς από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, ανάλογα σε ποιο εφημερεύει η κλινική στην οποία πρέπει να νοσηλευτούν ή απλά να εξεταστούν.

Επιμένουμε στο δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας, μεροληπτούμε υπέρ του, και κάθε κίνηση υπονόμευσης του θα μας βρει απέναντι. Επιμένουμε και έχουμε στρατηγικό σχέδιο την ενίσχυση όλων των δημόσιων μονάδων υγείας. Η σωτηρία του νοσοκομείου της Ιεράπετρας μπορεί να γίνει μόνο αν αυτή η κυβέρνηση φύγει το ταχύτερο».

ΚΚΕ Λασιθίου

«Μετά την υποκριτική συνάντηση της Μ. Γκάγκα με προσεκτικά επιλεγμένη και «ακίνδυνη» αντιπροσωπεία με θέμα την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Ιεράπετρας και τον εφησυχασμό που επιδίωξαν όλοι μαζί να προκαλέσουν , ήρθε ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης να βάλει τα πράγματα στην θέση τους. Με την ομιλία του προχτές (14/12/2022) στο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα: Διασφαλίζοντας το μέλλον των συστημάτων υγείας» αποκάλυψε τι πραγματικά σημαίνει το «νέο ΕΣΥ» για το  Λασίθι και γενικότερα για την Κρήτη, στοχοποιώντας το σύνολο των νοσοκομείων της Κρήτης και ειδικότερα αυτά του Λασιθίου.

Ύστερα από την ψήφιση του νόμου για τη «δευτεροβάθμια περίθαλψη» και σύμφωνα με το λεγόμενο «Χάρτη Υγείας» αποκαλύπτεται στον πλέον καλοπροαίρετο τι πραγματικά σημαίνει το «νέο ΕΣΥ» που η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει και ότι αυτό αποτελεί συνέχεια των πεπραγμένων όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, αφού ετοιμάζουν:

  • συγχωνεύσεις, αλλαγή του ρόλου ή/και κλεισίματα σε κλινικές, τμήματα Νοσοκομεία,  φωτογραφίζοντας ευθέως τα νοσοκομεία του Λασιθίου και πιο συγκεκριμένα αυτά της Ιεράπετρας και της Νεάπολης,
  • περαιτέρω οικονομικό στραγγαλισμό και υποβάθμιση των περιφερειακών μονάδων υγείας, προάγοντας τη λογική των «αυτόνομων επιχειρηματικών μονάδων» πού όλοι μαζί στηρίζουν, δηλαδή  τη χρηματοδότηση τους και από τα ασφαλιστικά ταμεία αντί του κρατικού προϋπολογισμού και τη λειτουργία τους με τους όρους της αγοράς, δηλαδή ότι «κινείται κοστολογείται». Αυτά είναι τα λεγόμενα τα DRGs που εκθείασε ο υπουργός υγείας και που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ,
  • την επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης της υγείας, μετά από μια πορεία που ξεκίνησε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και διατήρησαν όλες οι επόμενες με τα απογευματινά (επί πληρωμή) ιατρεία και χειρουργεία, με την μείωση της κρατικής  χρηματοδότησης και την χρέωση των ασφαλιστικών ταμείων , με την είσοδο ασφαλιστικών εταιρειών και  την τοποθέτηση μάνατζερ στα νοσοκομεία,
  • το έδαφος για την  είσοδο   ιδιωτικών δομών Υγείας στην Ιεράπετρα, στον Άγιο Νικόλαο και αλλού, για να συμπληρώσει τα κομμάτια του ίδιου αντιλαϊκού παζλ  που ετοιμάζουν για τον λαό του Λασιθίου οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις διαχρονικά.

Η υποβάθμιση των νοσοκομείων του νομού μας, που προετοίμασε το έδαφος για τις παραπάνω εξελίξεις, βαρύνει τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ  που παρά τις επί μέρους διαφωνίες τους στα επουσιώδη  , συμφωνούν στο κύριο: Η υγεία από δημόσιο-δωρεάν αγαθό να μετατραπεί σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα και σε αυτό το έδαφος να ανθίζουν επιχειρηματικοί όμιλοι που να κερδοσκοπούν στις πλάτες του λαού!

Στον αντίποδα το ΚΚΕ μέσα κι έξω από τη βουλή με τις παρεμβάσεις του για τα ζητήματα της υγείας και πιο ειδικά για τα νοσοκομεία του Λασιθίου, όπως πρόσφατα με τη σχετική επίκαιρη ερώτηση για το νοσοκομείο της Ιεράπετρας, αναδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα  νοσοκομεία, παλεύει για την ενίσχυσή τους και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, αναδεικνύει την πραγματική αιτία του προβλήματος και πού βρίσκεται η λύση. Ταυτόχρονα το ΚΚΕ, με τα μέλη , τους φίλους και οπαδούς του βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων μέσα από τους μαζικούς φορείς για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία  που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του, να μην κλείσει καμιά δημόσια μονάδα υγείας , αντίθετα να ενισχυθεί με το απαραίτητο υγειονομικό και λοιπό προσωπικό και τον αναγκαίο εξοπλισμό.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό του Λασιθίου να ξεσηκωθεί , να μην προχωρήσει  ο αντιλαϊκός σχεδιασμός, τη λύση να την δώσει ο ίδιος με τους αγώνες του! Γιατί με ισχυρό ΚΚΕ και οργανωμένο λαό μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μια πραγματικά ελπιδοφόρα διέξοδο».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button