Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Κριτσά: Αναπτύσσεται η πλούσια υφαντική παράδοση

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB

Συνάντηση με το Δ.Σ και τα μέλη της “Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.), της Κριτσάς, με την επωνυμία «Το Ξόμπλι Κοιν.Σ.Επ.», είχε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός.

Πρόκειται για μια νεοϊδρυθείσα Συνεταιριστική επιχείρηση, που ως στόχο έχει την ίδρυση και  οργάνωση Σχολής Υφαντικής στην Κριτσά, προκειμένου να διατηρηθεί και ν΄ αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο η πλούσια υφαντική παράδοση της περιοχής, με την πραγματοποίηση επιμορφωτικών σεμιναρίων – παρουσιάσεων αλλά και με την λειτουργία εργαστηρίου ελευθέρων σπουδών με στόχο την εκμάθηση της Τέχνης του Αργαλειού.

NOVA

Στην σχολή, όπως έγινε γνωστό, θα διδάσκονται, η υφαντική Τέχνη στηριζόμενη στην παράδοση της Κριτσάς και της ευρύτερης περιοχής, η επεξεργασία μαλλιού αιγοπροβάτων, λιναριού, μεταξιού για την παραγωγή νημάτων, το Διάσιμο και η Περαμάτιση (τεχνικές υφαντικής), η ιστορία της Υφαντικής, βασικές αρχές διοίκησης – διαχείρισης μιας μικρής επιχείρησης σε συνδυασμό με ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, βασικές γνώσεις της Αγγλικής γλώσσας για την επικοινωνία με τους επισκέπτες.

Η διάρκεια της εκπαίδευσης κάθε κύκλου μαθημάτων θα είναι 4 μήνες, θα παρέχεται βεβαίωση για την παρακολούθηση των μαθημάτων, ενώ οι εκπαιδευόμενοι μέσα από περιπάτους θα γνωρίσουν παράλληλα την ιστορία και τον πολιτισμό της Κριτσάς.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχουν οι παρουσιάσεις και οι ταχύρυθμες εκπαιδεύσεις (1-3 ημερών) σε ομάδες τουριστών επισκεπτών ή σε ξενοδοχεία της περιοχής.

Παράλληλα προβλέπεται ο σχεδιασμός, η παραγωγή και η διάθεση προϊόντων καλλιτεχνικής χειροτεχνίας και βιοτεχνίας, με άντληση έμπνευσης από την τοπική παράδοση, με χρήση παραδοσιακών, αλλά και συγχρόνων μεθόδων παραγωγής τους».

Mechanical Solutions

Σε δήλωση του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, ανέφερε : “ Είχα την χαρά να φιλοξενήσω σήμερα (22/3) στο Δήμο, εκπροσώπους της Κοιν.Σ.Επ, όπου μου ανέλυσαν το όραμα και το σχέδιο που καλούνται να υλοποιήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια, λαμβάνοντας υπόψη τον προγραμματισμό μαθημάτων που ως στόχο έχουν την ανάδειξη της Κρητικής Χειροτεχνίας – στοιχείο σημαντικό για την ανάδειξη του Κρητικού Πολιτισμού.

Η συνδρομή του Δήμου Αγίου Νικολάου, προφανώς θα είναι αμέριστη, αφενός με την διασφάλιση επιχορηγήσεων από ιδιωτικούς φορείς καθώς και με την παραχώρηση χώρου στην κοινότητα Κριτσάς, ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν τους στόχους τους, που τους θεωρώ εξαιρετικά σημαντικούς, δεδομένου ότι και αυτό το στοιχείο, μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό παράγοντα προβολής του Κρητικού Πολιτισμού και ειδικά του σύγχρονου πολιτισμού (200 χρόνια) στους επισκέπτες οι οποίοι ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν και να μετέχουν στον Κρητικό τρόπο ζωής (διατροφή, χειροτεχνία, τέχνη).

Να σημειώσουμε ότι στο Δ.Σ της Συνεταιριστικής Επιχείρησης συμμετέχουν η κ. Μαρία Τζώρτζη (πρόεδρος), η κ. Μαρία Τζώρτζη (χρήστου) Γραμματέας, η κ. Πόπη Σιγανού Ταμίας και οι κ.κ. Μαρία Βάρδα, Μαρία Ζαχαριά, Μαρίνα Σιγανού, Ερμιόνη Χουρδάκη ως μέλη.

Σύμφωνα με το καταστατικό της επιχείρησης, προβλέπονται επίσης δράσεις προώθησης της απασχόλησης και καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού, της τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, αλλά και δράσεις συλλογικότητας και εξυπηρέτησης συλλογικού οφέλους.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο