Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Σε Ηράκλειο και Λασίθι τα περισσότερα αυθαίρετα

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Σύμφωνα με στοιχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, από τα 370 πρωτόκολλα κατεδάφισης που εκκρεμούν, τα 206 αφορούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και 48 παράνομες εγκαταστάσεις ξενοδοχείων (τα υπόλοιπα είναι διάφορες άλλες χρήσεις, όπως κατοικίες, καταστήματα).

«Πηγαίνουμε να εκτελέσουμε μια απόφαση κατεδάφισης για ένα αυθαίρετο 50 τ.μ. και βλέπουμε ότι έχει γίνει 150 τ.μ. Σχεδόν όλα τα αυθαίρετα έχουν διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί», σημειώνει η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη.

NOVA

Προβληματίζουν τα απόνερα της επόμενης ημέρας της διετούς αναστολής κατεδαφίσεων στους αιγιαλούς και στις παραλίες, που έρχεται σταδιακά στο φως καθώς οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις προσπαθούν να ξεκινήσουν και πάλι τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ξεκίνησε πριν από ένα δεκαπενθήμερο και πάλι τις κατεδαφίσεις σε αιγιαλούς και παραλίες στην Κρήτη. Χθες (22/6) ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση ενός διώροφου αυθαιρέτου στην παραλία Τομπρούκ στο Ηράκλειο. Σήμερα θα αποφασιστεί σε σύσκεψη ο τρόπος συνέχισης των κατεδαφίσεων.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

«Δεν μπορούμε να κατεδαφίσουμε τώρα αυθαιρεσίες σε ξενοδοχεία που είναι γεμάτα κόσμο ή μέσα σε τουριστικούς οικισμούς. Το κύριο πρόβλημα όμως δεν είναι ο προγραμματισμός, αλλά το πώς «αυγάτισαν» οι παρανομίες κατά τη διάρκεια της διετούς αναστολής. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ασυδοσία που προκάλεσε η αναστολή», εκτιμά η η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, μιλώντας στην kathimerini.gr.

«Πηγαίνουμε να εκτελέσουμε μια απόφαση κατεδάφισης για ένα αυθαίρετο 50 τ.μ. και βλέπουμε ότι έχει γίνει 150 τ.μ. Σχεδόν όλα τα αυθαίρετα έχουν διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί». Επίσης πολλαπλασιάστηκε ο αριθμός των αυθαιρέτων: μέσα στην τελευταία διετία εκτιμάται ότι εκδόθηκαν 135 νέα πρωτόκολλα κατεδάφισης, με αποτέλεσμα όσα εκκρεμούν να ανέρχονται πλέον σε 370. «Αποδεικνύεται ότι η αναστολή προκάλεσε πολύ μεγάλη ζημιά», λέει η κ. Κοζυράκη.

Mechanical Solutions

154 πρωτόκολλα κατεδάφισης εκκρεμούν στο Ηράκλειο, 130 στο Λασίθι, 80 στα Χανιά και 6 στο Ρέθυμνο

«Το ίδιο το κράτος όχι μόνο δεν εκπλήρωσε τη συνταγματική του υποχρέωση να προστατεύσει τους αιγιαλούς και τις παραλίες, αλλά ουσιαστικά έβαλε τρικλοποδιά στον εαυτό του. Στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια πριν από την αναστολή υπήρχε μια δυναμική, είχαμε βρει πόρους (1,2 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο), κάναμε διαγωνισμό και είχαμε ανάδοχο εργολάβο από το τέλος του 2020. Και μόλις ξεκινήσαμε, στις αρχές του 2021, ανετράπησαν όλα», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, από τα 370 πρωτόκολλα κατεδάφισης που εκκρεμούν, τα 206 αφορούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και 48 παράνομες εγκαταστάσεις ξενοδοχείων (τα υπόλοιπα είναι διάφορες άλλες χρήσεις, όπως κατοικίες, καταστήματα).

«Πρωταθλήτριες» είναι οι περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου (154 πρωτόκολλα) και Λασιθίου (130 πρωτόκολλα). «Ολοι έχουν νόμιμες άδειες σε παραθαλάσσια οικόπεδα και επεκτείνονται παράνομα στην παραλία: φτιάχνουν δάπεδα, πέργκολες, τοιχία, σκαλοπάτια. Κάποιοι προχωρούν ακόμη περισσότερο και μετατρέπουν τις πρόχειρες κατασκευές σε μόνιμες», καταλήγει η κ. Κοζυράκη.

Οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Κρήτη έχουν… πικρή προϊστορία.

Για χρόνια η αυθαιρεσία είχε αφεθεί να «ανθίσει», δημιουργώντας την αίσθηση ατιμωρησίας.

Το 2013 επιχειρήθηκε έπειτα από χρόνια να ξεκινήσουν οργανωμένα κατεδαφίσεις από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος: πρόλαβε να κατεδαφιστεί μόλις μία ταβέρνα (συμπτωματικά, επίσης στην παραλία Τομπρούκ, όπως η χθεσινή κατεδάφιση).

Μόλις το συνεργείο επρόκειτο να ξεκινήσει να κατεδαφίζει τις παρανομίες μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στη Χερσόνησο, ξεσηκώθηκαν τουριστικοί φορείς στην Κρήτη, με τους οποίους συντάχθηκαν κυβερνητικά στελέχη, υποστηρίζοντας ότι οι κατεδαφίσεις βλάπτουν την εικόνα του τουρισμού στο νησί. Και οι κατεδαφίσεις έλαβαν άδοξο τέλος.

Το 2016 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ξεκίνησε και πάλι πρόγραμμα κατεδαφίσεων σε αιγιαλούς, έχοντας να εκτελέσει περίπου 250 τελεσίδικα πρωτόκολλα.

Ομως και πάλι η υπόθεση συνάντησε δυσκολίες. Για παράδειγμα, σε πέντε περιπτώσεις μεγάλων ξενοδοχείων οι ιδιοκτήτες πέτυχαν αναστολή εκτέλεσης της απόφασης. Οι κατεδαφίσεις ξεκίνησαν και πάλι στις αρχές του 2021.

Στην Κρήτη σταμάτησαν μόλις τα συνεργεία πήγαν στο Λασίθι.

Επειτα από παρέμβαση τοπικών πολιτευτών, η κυβέρνηση κατέθεσε στις αρχές Μαρτίου νομοθετική ρύθμιση και ανέστειλε τις κατεδαφίσεις σε αιγιαλούς και παραλίες σε όλη τη χώρα.

Παρά την αναστολή, σε δύο περιπτώσεις οι κατεδαφίσεις εκτελέστηκαν, με παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς επρόκειτο για αυθαίρετα σε προστατευόμενες περιοχές: στη νήσο Χρυσή και στον Καρτερό Ηρακλείου (περίπου 150 πρωτόκολλα κατεδάφισης) τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2022.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button