Nbaxevanis

Χαλκιαδάκης

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Οδηγίες για την αποτροπή πρόκλησης πυρκαγιάς στη νέα αντιπυρική περίοδο

DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2023 και προς αποτροπή πρόκλησης πυρκαγιάς, ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την αρ. 561 Φ.702.15/13-04-23 απόφαση του Συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου & Κρήτης του Πυροσβεστικού Σώματος, οι ισχύουσες Πυροσβεστικές Διατάξεις, διαμορφώνονται ως εξής:

Α. για τον καθαρισμό των ακάλυπτων χώρων:

NOVA

οι πολίτες έχουν την υποχρέωση μέχρι την έναρξη της αντιπυρικής 2023 να προβούν:

  • σε καθαρισμό ιδιοκτησιών που βρίσκονται εντός σχεδίων και οικισμών,
  • σε υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών,
  • σε κλάδεμα της κόμης των δέντρων και
  • σε απομάκρυνση τυχόν άλλων εύφλεκτων υλικών.

Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων αυτών, προβλέπεται η διαδικασία αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον οικείο Δήμο και η επιβολή κυρώσεων και πρόστιμων, σύμφωνα με τον  Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Β. για την καύση κλαδεμάτων πολυετών φυτειών:

Απαγορεύεται από 20 Απριλίου έως και 31 Οκτωβρίου 2023 η καύση υπολειμμάτων των κλαδεμάτων σε σωρό στις μόνιμες καλλιέργειες (π.χ. ελαιώνων/αμπελώνων).

Mechanical Solutions

Γ. για τα Αερομεταφερόμενα Ιπτάμενα φαναράκια:

Απαγορεύεται από 20 Απριλίου έως και 31 Οκτωβρίου 2023 η χρήση των «Sky Lanterns» (αερομεταφερόμενα ιπτάμενα φαναράκια ή αερόστατα), τα οποία είναι κατασκευασμένα από ειδικό χαρτί και φέρουν στο εσωτερικό τους κερί ή φυτίλι που όταν ανάψει ίπτανται στον αέρα ανεξέλεγκτα.

Δ. για το κάπνισμα μελισσών, θερμές εργασίες και χρήση ψησταριών:

Απαγορεύεται από 20 Απριλίου έως και 31 Οκτωβρίου 2023 το κάπνισμα σε κυψέλες μελισσών, η εκτέλεση θερμών εργασιών (συγκόλληση, τροχός κοπής κ.ά.)  και η χρήση ψησταριών, σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας του Ημερήσιου Χάρτη πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς είναι  3, 4 ή 5 (κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο αντίστοιχα). Για τις λοιπές ημέρες, που οι τοπικές καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την έναρξη και ταχεία εξάπλωση πυρκαγιάς, τηρούνται προληπτικά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας.

Ε. για την καύση ειδών πυροτεχνίας:

Απαγορεύεται από 20 Απριλίου έως και 31 Οκτωβρίου 2023 η χρήση ειδών πυροτεχνίας σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας του Ημερήσιου Χάρτη πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς είναι 4 ή 5 (πορτοκαλί ή κόκκινο αντίστοιχα). Για τις λοιπές ημέρες, που οι τοπικές καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την έναρξη και ταχεία εξάπλωση πυρκαγιάς, τηρούνται προληπτικά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας.

ΣΤ. για τα εύφλεκτα υλικά ή ουσίες:

Απαγορεύεται η απόρριψη ή φύλαξη εύφλεκτων υλικών ή ουσιών, εντός δασών ή δασικών εκτάσεων ή και σε απόσταση μικρότερη των τριακοσίων (300) μέτρων απ’ αυτές.

Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η εγκατάσταση/φύλαξη εύφλεκτων υλικών ή ουσιών εντός εγκαταστάσεων οι οποίες διαθέτουν ειδική προς τούτο άδεια.

Ζ. για την καύση χορτολιβαδικών εκτάσεων & βοσκοτόπων:

Απαγορεύεται η καύση των χορτολιβαδικών εκτάσεων και των βοσκοτόπων.

Επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας της αρμόδιας κατά περίπτωση Υπηρεσίας ή Φορέα (όπως Δασική Υπηρεσία, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου κ.λπ.).

Η. για την καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας:

Επιτρέπεται η καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στους δικαιούχους μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες συντρέχουν λόγοι φυτοπροστασίας, με αποκλειστική ευθύνη του ενδιαφερόμενου και τήρηση εκ μέρους του των ΚΟΓΠ (Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής), εφόσον υφίσταται σχετική άδεια από την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Ισχύουν ειδικοί όροι και προϋποθέσεις για τα προληπτικά και λοιπά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας.

Κυρώσεις:

Με την επιφύλαξη διατάξεων που προβλέπουν αυστηρότερες κυρώσεις, στους παραβάτες των ανωτέρω επιβάλλονται τα διοικητικά πρόστιμα του Παρ. Β της αρ. 19/2020 πυροσβεστικής διάταξης (Β’ 2233), όπως κάθε φορά ισχύει. Επιπλέον, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κοινοποιεί τις παραβάσεις στην αρμόδια κατά περίπτωση εποπτεύουσα, αδειοδοτούσα Αρχή για τυχόν δικές της περαιτέρω ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους (όπως Δασική Υπηρεσία, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ.λπ.).

Παρακαλούνται οι συμπολίτες μας να σεβαστούν τις απαγορεύσεις για την πρόληψη των πυρκαγιών. Η προστασία της ζωής, της υγείας, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας!

Δείτε Οδηγίες Προστασίας από Δασικές πυρκαγιές:

https://civilprotection.gov.gr/odigies-prostasias

https://www.crete.gov.gr


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο