Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Μεγάλο το πρόβλημα της έλλειψης φοιτητικής στέγης

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Σειρά δράσεων πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες ο Σύλλογος Φοιτητών Εστίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, αναδεικνύοντας το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης φοιτητικής στέγης στα Χανιά. Προβλήματα αντιμετωπίζουν φοιτητές σε όλες τις πόλεις της Κρήτης, ενώ ο αριθμός των εστιών δεν φτάνει ούτε για το 1/10 των φοιτητών.
Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης πραγματοποίησαν πολύμορφες δράσεις θίγοντας ζητήματα σίτισης και στέγασης τόσο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όσο και σε καθημερινή βάση μετά το άνοιγμα των σχολών.

Συγκεκριμένα, πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις στη Πρυτανεία, στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, στον Δήμο, προχώρησαν σε συνέντευξη Τύπου για να γνωστοποιηθούν τα προβλήματα και αιτήματα στην τοπική κοινωνία, ενώ προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο ταμείων στη λέσχη σίτισης αλλά και ολοήμερο αποκλεισμό της Πρυτανείας.

Mechanical Solutions

Μάλιστα, μετά τις δράσεις τους, οι φοιτητές κατάφεραν να κερδίσουν ορισμένα από τα αιτήματα που είχαν καταθέσει, τονίζοντας σε ανακοίνωσή τους ότι θα συνεχίσουν να διεκδικούν ουσιαστική δωρεάν στέγαση και σίτιση.

Για το σοβαρό αυτό θέμα, το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, τονίζοντας ότι οι υπάρχουσες εστίες αδυνατούν να καλύψουν έστω κι ένα ελάχιστο ποσοστό των φοιτητών στο νησί, ενώ είναι πολλά τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι εστιακοί φοιτητές και συνολικά τα οξυμένα προβλήματα, που αφορούν τη φοιτητική μέριμνα.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, στο Ηράκλειο, μετά την πυρκαγιά πριν από τέσσερα χρόνια που κατέστρεψε τις φοιτητικές εστίες, οι φοιτητές στεγάζονται σε ξενοδοχεία στα οποία όμως οι συνθήκες διαβίωσης είναι κακές. Κτίρια με μούχλα, υγρασίες, φθορές, σπασμένα/σκουριασμένα έπιπλα, σκουριασμένες, υπολειτουργικές ή μη λειτουργικές κλιματιστικές μονάδες, χωρίς πρόσβαση σε ζεστό νερό όλες τις ώρες της ημέρας, είναι μερικά από τα προβλήματα των «εστιακών» φοιτητών στο Ηράκλειο.

Στο Ρέθυμνο φοιτητές αναγκάζονται να αφήσουν τα δωμάτιά τους για τις ανάγκες προγραμμάτων θερινών σεμιναρίων και συνεδρίων, προγραμμάτων ανταλλαγής και θερινών σχολείων, ενώ στα Χανιά, στο ΕΛΜΕΠΑ δεν διατίθενται καν φοιτητικές εστίες, παρά νοικιάζονται δωμάτια σε ξενοδοχεία και οι φοιτητές αναγκάζονται σε έξωση τους καλοκαιρινούς μήνες. Από την άλλη στις παλιές εστίες του Πολυτεχνείου δωμάτια παραμένουν κλειστά επειδή χρειάζονται επισκευές και συντήρηση που δεν υλοποιούνται! Επίσης, δωμάτια παραμένουν κενά και δε δίνονται στους φοιτητές, λόγω των εισοδηματικών κριτηρίων που παραμένουν στα «τάρταρα» και των κριτήριων «αριστείας».

Στο Λασίθι, στον Άγιο Νικόλαο δεν υπάρχουν εστίες, ενώ στη Σητεία διατίθενται μόνο 15 δωμάτια στις εστίες, οι οποίες συγχρόνως λειτουργούν και για τη στέγαση μαθητών.

«Η κατάσταση αποδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων για το θέμα της έλλειψης φοιτητικής μέριμνας. Τη στιγμή που δίνονται εκατομμύρια ευρώ στην πανεπιστημιακή αστυνομία και στους ομίλους, η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα ώστε να μειωθεί συνολικά το κόστος διαβίωσης όσων σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, ενώ τόσο οι ίδιοι όσο και οι γονείς τους αντιμετωπίζουν το κύμα της ακρίβειας, που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθειά τους να σπουδάσουν. Με αυτά τα δεδομένα τα παιδιά των εργατικών – λαϊκών οικογενειών εξωθούνται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, συχνά πριν καν τις αρχίσουν», αναφέρεται στην ερώτηση του ΚΚΕ.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button