Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Η λειτουργία του συντονιστικού κέντρου Δημόσιας Υγείας

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Στο θέμα της λήψης μέτρων  θωράκισης-προστασίας  της Δημόσιας υγείας και ασφάλειας στην Κρήτη με την λειτουργία  Συντονιστικού Κέντρου υπό την αιγίδα του ΕΟΔΥ για την πρόληψη και διαχείριση μεγάλων κρίσεων όπως, μολύνσεων, θεομηνιών, επιδημιών, πανδημιών, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στην σύνοδο των ιατρικών συλλόγων της χώρας που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Ηράκλειο, με την διαδικτυακή παρουσία του Προέδρου του ΕΟΔΥ Χρήστου Χατζηχριστοδούλου και του καθηγητή ΕΚΠΑ Σωτήρη Τσιόδρα .

Η αναφορά του Περιφερειάρχη που τέθηκε και ως ερώτημα στο συμμετέχοντα διαδικτυακά καθηγητή -Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, υπερτονίστηκε  από τον ίδιο τον Πρόεδρο του  Εθνικού οργανισμού, λέγοντας ότι, σε κάθε  Περιφέρεια θα πρέπει να λειτουργήσουν Κέντρα Διαχείρισης κρίσεων Δημόσιας υγείας τα οποία να έχουν σύνδεση με τα Πανεπιστήμια, τους ιατρικούς συλλόγους ,τους φορείς υγείας, κ.α. Επίσης στην αναγκαιότητα της σύστασης και λειτουργίας των κέντρων διαχείρισης κρίσεων αναφέρθηκαν και επικρότησαν , ο Πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος και ο  Πρόεδρος του Ινστιτούτου Επιστημονικής Έρευνας του Πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου Χάρης Βαβουρανάκης (π. Πρόεδρος Ιατρικού συλλόγου Ηρακλείου). Οι ίδιοι  παράλληλα πρόσθεσαν πως, η σύσταση και λειτουργία του ειδικού συντονιστικού κέντρου διαχείρισης κρίσεων στην Κρήτη είναι αναγκαία και  αποτελεί θέση και πρόταση του ιατρικού συλλόγου Ηρακλείου. Μάλιστα ο κ. Βαβουρανάκης τόνισε ότι, για την σύσταση και λειτουργία του συντονιστικού κέντρου υπήρξε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Κρήτης την περίοδο της πανδημίας.

NOVA

Συγκεκριμένα ο κ Βαβουρανάκης δηλωσε: “κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου συνεργαστήκαμε άψογα με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, προς όφελος της δημόσιας υγείας.

Στην 3η Σύνοδο Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της Χώρας, στην συζήτηση παρουσία του καθ. Σωτήρη Τσιόδρα, και του προέδρου του ΕΟΔΥ καθ. Χ. Χατζηχριστοδούλου, θέσαμε την ανάγκη της θωράκισης της δημόσιας υγείας της Κρήτης με την δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου στην Περιφέρεια υπό την αιγίδα του ΕΟΔΥ. Σκοπός η επιτήρηση, η παρακολούθηση κι ο σχεδιασμός δράσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.”

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Στην σύνοδο επίσης των Προεδρείων των ιατρικών συλλόγων της χώρας συμμετείχε διαδικτυακά   και ο καθηγητής παθολογίας  ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος μίλησε για τις πλημμύρες και τα λοιμώδη νοσήματα.

Επίσης στην σύνοδο έγιναν εισηγήσεις και παρεμβάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και τα δικαιώματα των ασθενών, από εκπροσώπους ιατρικών συλλόγων της χώρας, του Πανελληνίου ιατρικού συλλόγου ( ΠΙΣ) και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.

Mechanical Solutions

Τον Περιφερειάρχη Κρήτης, τους παριστάμενους με φυσική παρουσία συνέδρους, τους διαδικτυακά συμμετέχοντες  συνέδρους, καλωσόρισε  ο κ. Πατριανακος, ευχαριστώντας τους παράλληλα για την στήριξη και επιτυχία της συνόδου.

Στ. Αρναουτάκης: Ενισχύουμε το Εθνικό σύστημα υγείας

Στο δικό του επίσης  χαιρετισμό-καλωσόρισμα στην σύνοδο, ο Περιφερειάρχης Κρήτης  Σταύρος Αρναουτάκης ευχαρίστησε και συνεχάρη τους οργανωτές, τα προεδρία των ιατρικών συλλόγων, τα  μέλη της Ιατρικής Κοινότητας για την επιτυχία της συνόδου που για πρώτη φορά γίνεται στην Κρήτη. Επίσης αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία της Περιφέρειας με τους φορείς υγείας της Κρήτης για την έμπρακτη αναβάθμιση, στήριξη και ενίσχυση  του Εθνικού συστήματος υγείας μέσω χρηματοδοτήσεων και έργων υποδομής και μάλιστα στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Όπως ανέφερε στην ομιλία του  ο κ Αρναουτάκης, «για την Περιφέρεια Κρήτης, ο τομέας της υγείας, όχι μόνον αποτελεί έναν κρίσιμο πυλώνα του κοινωνικού κράτους, αλλά πολύ περισσότερο στηρίζει την προσπάθεια για την ανάπτυξη των κοινωνιών που υπηρετούμε. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και αξιοποιώντας δημόσιους και ευρωπαϊκούς πόρους επενδύουμε στην ποιότητα της δημόσιας υγείας, μέσα από την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων,

μέσα από την προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και βεβαίως μέσα από την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τη χρηματοδότηση για την πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτών. Για το σκοπό αυτό διαθέσαμε από το επιχειρησιακό μας πρόγραμμα 23.000.000 ευρώ για την ενίσχυση των φορέων της υγείας με νέο επικουρικό προσωπικό. Επίσης, ενδεικτικά, σας αναφέρω ότι τα τελευταία χρόνια χρηματοδοτήσαμε έργα στον τομέα της υγείας, όπως η κατασκευή της νέας πτέρυγας του Βενιζελείου Νοσοκομείου και τριών Περιφερειακών και πολυδύναμων Ιατρείων, την  προμήθεια 24 ασθενοφόρων κ.α»

Ο Περιφερειάρχης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο παγκόσμιο εργαστήριο της πανδημίας που έζησε η ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια και στον μεγάλο αγώνα της επιστήμης, εκφράζοντας παράλληλα προς τα μέλη της ιατρικής Κοινότητας ένα μεγάλο ευχαριστώ, εκ μέρους όλης της κοινωνίας, για τις υπηρεσίες που συνεχώς προσφέρουν, αλλά και για τις αξίες που υπηρετούν, τιμώντας τον όρκο τους και επιτελώντας το καθήκον τους απέναντι στον άνθρωπο. Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στα μέλη της συνόδου ,είπε χαρακτηριστικά:

«Για όλους εμάς, η ιατρική κοινότητα της Κρήτης, αλλά και της χώρας αποτελείται από ανθρώπους καταξιωμένους, από επιστήμονες που στηρίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και βεβαίως από ανθρώπους που χάρη στη βαθιά επιστημονική τους γνώση διαχειρίζονται κρίσιμες καταστάσεις. Από επιστήμονες στους οποίους έχει επενδυθεί γνώση, δηλαδή, μια τεράστια κοινωνική περιουσία, ένα κοινωνικό κεφάλαιο. Οι γιατροί, όπως και όλο το υγειονομικό προσωπικό της χώρας τα τελευταία χρόνια έγιναν οι φορείς της επανάστασης του ανθρωπισμού και της ευθύνης.»


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button