Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Χρησιμοποιούνται καθημερινά 8 τόνοι φυτοφάρμακα

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB

Κάθε ημέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «27» καταναλώνονται 958 τόνοι φυτοφαρμάκων, στην Ελλάδα 82 τόνοι και στη Κρήτη 8 τόνοι. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν απαγορευμένα και ληγμένα φυτοφάρμακα. Το 7 % των χρησιμοποιούμενων φυτοφαρμάκων είναι λαθραία. Οι καταναλώσεις φυτοφαρμάκων και δηλητηριάσεις από φυτοφάρμακα στη Κρήτη είναι υπερδιπλάσιες των μέσων εθνικών και 6πλάσιες της μέσης παγκοσμίως.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος υπογραμμίζει ότι η έκθεση ανθρώπων και ζώων σε χημικά φυτοφάρμακα πραγματοποιείται κυρίως μέσω των τροφίμων αλλά και του αέρα σε περιοχές εντατικής γεωργίας και συνδέεται με την ανάπτυξη καρδιακών, αναπνευστικών και νευρολογικών παθήσεων και με την ανάπτυξη καρκίνων.

NOVA

Στην Κρήτη παρατηρείται σημαντική αύξηση νοσηρότητας, θνησιμότητας, υπογονιμότητας και διαταραχής των οικοσυστημάτων.

Η 5η Διεπιστημονική Ημερίδα για τις επιπτώσεις της έκθεσης σε φυτοφάρμακα σε υγεία και περιβάλλον θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου 2024 στο Σπήλι Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών. Σκοπός της ημερίδας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, η ενημέρωση του με επίκαιρα στοιχεία για τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας έκθεσης φυτοφαρμάκων στην υγεία και το περιβάλλον, η συζήτηση και η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για το περιορισμό της έκθεσης σε φυτοφάρμακα και των συνεπειών της στη περιοχή του νότιου Ρέθυμνου.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Το Εργαστήριο Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης συμβάλλει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων όσων χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, εκείνων που ζουν σε αγροτικές περιοχές, αλλά και των καταναλωτών. Στόχος και ελπίδα η βελτίωση της ποιότητας ζωής των αγροτών και των οικογενειών τους που συστηματικά χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, αλλά και η προστασία της υγείας εκτρεφόμενων ζώων, πουλιών, δασών, καλλιεργούμενων και ενδημικών φυτών, υδροφορέων και εδάφους.

Η ημερίδα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου και της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας. Η ημερίδα διοργανώνεται από τους Δήμους Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου, Ρεθύμνου, το Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης και το Εργαστήριο Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης. Συνδιοργανωτές είναι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Φουρφουρά, ΝΕΦΣ Αμαρίου-ΟΨΥΓΙΑ, Μέρωνα, Λαμπινής, Μυξορρούματος, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Ρεθύμνης – Ένωση Α.Σ.Ρ., Σελλίων και Μελάμπων, ο φορέας Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων Δ.Η.Ω, το Μεσογειακό κέντρο ικανοτήτων αγροδιατροφής – ΜACC, Ποιότητα Pius, SFDO, το Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης – ΑΣΡ, το Οινοποιείο Iliana Malihin και Φάρμα Σελλιά.

Mechanical Solutions

Η ημερίδα θα είναι υπό την προεδρία του Ακαδημαϊκού, Καθηγητού και Διευθυντού Τομέα Μορφολογίας & Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Τσατσάκη Αριστείδη.

Συντονιστής της Ημερίδας θα είναι η Οινολόγος και Οινοποιός κα Ηλιάνα Μαλίχιν

Η περιοχή του νότιου Ρέθυμνου είναι η πλέον «πράσινη» οικολογικά της Κρήτης. Οι παραδόσεις, τα παραγόμενα αγροτο-κτηνοτροφικά προϊόντα, οι βιότοποι, οι υδάτινοι πόροι της περιοχής απειλούνται από τη κλιματική κρίση, το δημογραφικό μαρασμό, τις χρόνιες ασθένειες ανθρώπων, ζώων και φυτών.

Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, η μη τήρηση μέτρων προστασίας και η έλλειψη ορθής διαχείρισης των επικίνδυνων γεωργικών αποβλήτων είναι προβλήματα που για να λυθούν χρειάζεται συζήτηση, ενημέρωση, αποφάσεις από τον καθένα και από τους αρμόδιους φορείς.

«Την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 σας καλούμε να παρευρεθείτε και να συμβάλλετε ενεργά στη διαμόρφωση βιώσιμων και χρήσιμων προτάσεων και συμπερασμάτων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δελτίο Τύπου.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button