Nbaxevanis

Χαλκιαδάκης

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Κορωνοϊός: Η υποπαραλλαγή Eris κυριαρχεί στην Κρήτη – SOS για τις ευπαθείς ομάδες

Δεν υπάρχει ένδειξη ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσο covid-19 σε σχέση με τις γνωστές και κυρίαρχες υποπαραλλαγές.

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την ελεγχόμενη επίπτωση της νέας υποπαραλλαγής της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, Eris, στην χώρα μας, έχουν οι ειδικοί.

Το νέο στέλεχος κυριαρχεί στην Κρήτη, σύμφωνα με την χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), καθώς ευθύνεται για το 92% των κρουσμάτων κορωνοϊού. Ωστόσο ελπίζεται ότι θα ισχύσει και στην Ελλάδα ό,τι και στη Βρετανία όπου η πορεία της υποπαραλλαγής Eris χαρακτηρίστηκε από αυξημένα ήπια περιστατικά στην κοινότητα.

NOVA

Περαιτέρω θετική εκτίμηση δημιουργείται από τη διαπίστωση των ειδικών ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι η Eris προκαλεί πιο σοβαρή νόσο covid-19 σε σχέση με τις γνωστές και κυρίαρχες υποπαραλλαγές.

Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο από την αυξημένη κινητικότητα του κορωνοϊού στην κοινότητα, καθώς αποτελούν τον πιο εύκολο στόχο. Εκτός των παραγόντων κινδύνου που τους ακολουθούν, δεν πρέπει να παραβλέπεται και η φθίνουσα ανοσία, που διαπιστώνεται για όλους μας, αλλά εκείνους τους αφήνει ακόμη πιο εκτεθειμένους σε σοβαρή νόσηση και νοσηλεία.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Μάσκα για τις ευπαθείς ομάδες σε χώρους με συγχρωτισμό

Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν μονότονα ότι όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να φορούν μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους χώρους με συγχρωτισμό και να επικοινωνούν άμεσα με τον γιατρό τους για το ενδεχόμενο λήψης αντιϊκού φαρμάκου μόλις βγουν θετικοί στον κορωνοϊό.

Στην Κρήτη όπου η υποπαραλλαγή Eris έχει… κατακτήσει το νησί, το αποτύπωμα στα περιστατικά της κοινότητας σύμφωνα με γιατρούς είναι έντονο. Από τα μέσα του περασμένου Ιουλίου άλλαξε η εικόνα και οι γιατροί έβλεπαν πολλά περιστατικά λοίμωξης covid-19 στην κοινότητα, στην πλειονότητά τους ήπια.

Mechanical Solutions

Στα νοσοκομεία άρχισαν να εισάγονται με βαρύτερα συμπτώματα σταδιακά ασθενείς, ηλικιωμένοι και με συννοσηρότητες. Πλέον ο αριθμός των νοσηλευομένων φθάνει τους 39, εκ των οποίων οι 3 σε ΜΕΘ. Στις αρχές Ιουλίου οι νοσηλευόμενοι μόλις συμπλήρωναν διψήφιο αριθμό.

Η πορεία της Eris στην υπόλοιπη χώρα θεωρείται ότι έχει αρχίσει, πιθανόν και δυναμικά, ωστόσο, δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη στους γονιδιωματικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ. Όπως αναφέρεται στην χθεσινή έκθεση, από τα αποτελέσματα γονιδιωματικής ανάλυσης για τις εβδομάδες 28- 30, τα 45 από τα 48 (94%) αφορούσαν σε δείγματα που εστάλησαν από το Ιολογικό Εργαστήριο – ΠΕΔΥ Κρήτης. Ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης δειγμάτων από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Συνολικά, έχουν καταγραφεί 41 θετικά δείγματα της υπο-παραλλαγής Eris ή EG.5.1 με τα κρούσματα να εντοπίζονται από τις 31 Μαΐου έως και 27 Ιουλίου.

Με δεδομένο ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι σκληροί δείκτες καταγράφουν αύξηση δεν θα είναι έκπληξη η αναδρομική διαπίστωση του γονιδιωματικού ελέγχου για την κινητικότητα της νέας υποπαραλλαγης και σε άλλες περιοχές της χώρας, πλην της Κρήτης.

Ο μέσος όρος ηλικίας των εισαγωγών

Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας την τελευταία εβδομάδα ήταν 469. Καταγράφηκε αύξηση 78% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες, όπως σημειώνεται στην έκθεση του ΕΟΔΥ.

Χθες οι νοσηλευόμενοι ήταν 353 σε απλές κλίνες και άλλοι 80 σε ΜΕΘ, από τους οποίους οι 18 διασωληνωμένοι.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 33% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών που διασωληνώθηκαν ήταν 76 έτη (εύρος: 66-87). Όλοι οι ασθενείς είχαν υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Επίσης, καταγράφηκαν 22 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη (εύρος 69-97 έτη). Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 86 έτη (εύρος 69-97).


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο