Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Κατασχέθηκαν οι λογαριασμοί του Δήμου Ιεράπετρας για τμήμα χρεών του προς τον ΤΟΕΒ

BOX CAFE
DROP Cafe Palermo TECH HUB

Ένα χρέος που ξεκίνησε να δημιουργείται σχεδόν επί μια δεκαετία και για το οποίο από τον περασμένο Νοέμβριο υπάρχει διαταγή πληρωμής προς τον ΤΟΕΒ  έχει προκαλέσει έντονες αναταράξεις στο Δήμο Ιεράπετρας μετά από την τελεσίδικη δικαστική απόφαση είσπραξης που ήρθε την περασμένη Πέμπτη και έφερε την κατάσχεση την τραπεζικών λογαριασμών του Δήμου.

Πρόκειται για ένα χρέος 261.000 ευρώ το οποίο οφείλει ο Δήμος προς τον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας για την παροχή νερού προς τις κοινότητες Κάτω Χωριού και Μακρυλιάς, νερό για το οποίο ο Δήμος ενώ έχει εισπράξει τα ποσά από τους δημότες, δεν το έχει πληρώσει προς τον ΤΟΕΒ.

Mechanical Solutions

Το χρέος αυτό όπως λέει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ, Μανώλης Παπαδάκης ξεκίνησε να δημιουργείται λίγο πριν από το 2014 επί δημοτικής αρχής Αναστασάκη και όταν έγινε η αλλαγή της δημοτικής αρχής και ανέλαβε ο νυν Δήμαρχος Θεοδόσης Καλαντζάκης σε συνεννόηση με τον ΤΟΕΒ δεσμεύτηκε να το αποπληρώσει σταδιακά. Το χρέος αυτό δεν αποπληρώθηκε ποτέ πλήρως, αυξήθηκε και έφτασε πάνω από 400.000 ευρώ και κατέληξε στις 261.000 ευρώ περίπου τη στιγμή που ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας αποφάσισε να κινηθεί νομικά για να διεκδικήσει την είσπραξή του.

Οι νομικές κινήσεις του ΤΟΕΒ έφεραν την διαταγή πληρωμής το Νοέμβριο του 2022 η οποία παραδόθηκε στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου Ιεράπετρας χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση, και το ίδιο συνέβη και τον Ιανουάριο του 2023 με παράδοση της διαταγής πληρωμής στη γενική γραμματέα του Δήμου.

O Δήμος Ιεράπετρας δεν εξόφλησε το χρέος διεκδικώντας, όπως έχει αναφερθεί δημόσια, χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, και τελικά την περασμένη Πέμπτη η διαταγή πληρωμής αυτής δικάστηκε ως αμετάκλητη και έτσι ο ΤΟΕΒ προχώρησε σε κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών του Δήμου Ιεράπετρας

΄Όπως λέει ο πρόεδρος κ. Παπαδάκης επιλογή να γίνει κάτι διαφορετικό δεν υπήρχε αφού, όπως ενημερώθηκε τόσο από το νομικό σύμβουλο του ΤΟΕΒ όσο και από ανώτατο δικαστικό, το να συναινούσε σε κινήσεις μη είσπραξης του ποσού θα επέφερε ποινικές ευθύνες τόσο για τον ίδιο όσο και για τα μέλη του ΔΣ τα οποία θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για απιστία και παράβαση καθήκοντος αφού δεν προστάτευσαν τα συμφέροντα των μελών τους, δηλαδή των αγροτών της Ιεράπετρας.

Οι άμεσες και έμμεσες πιέσεις προς το ΔΣ του ΤΟΕΒ από την περασμένη Πέμπτη που έγινε γνωστή η δικαστική απόφαση υπήρξαν πάρα πολύ έντονες εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε, σύμφωνα όμως με τον κ. Παπαδάκη ο ΤΟΕΒ δεν έχει δικαίωμα να εμπλακεί στην προεκλογική διαδικασία παρά μόνο να προστατεύει τα συμφέροντα των μελών του.

Σε χθεσινή προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ που αφορούσε άλλα θέματα ο αντιπρόεδρος του ΤΟΕΒ (επίσης Μανώλης Παπαδάκης) θέλησε να φέρει το θέμα προς συζήτηση ως έκτακτο με σκοπό να υπάρξει μια αλλαγή στις κινήσεις του ΤΟΕΒ προκειμένου να διευκολυνθεί η Δημοτική Αρχή προεκλογικά με τον ίδιο να αναφέρει στο Ράδιο Λασίθι πως υπήρξε σκοπιμότητα στη διαδικασία θεωρόντας πως το ΔΣ του ΤΟΕΒ δεν θα είχε καμία νομική επίπτωση αν καθυστερούσε τις διαδικασίες είσπραξης μέχρι να βρει ο Δήμος Ιεράπετρας το ποσό που οφείλει μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ πάντως τόνισε πως δεν υπήρξε κανένα αίτημα του Δήμου Ιεράπετρας για κάποια παράταση που να έπρεπε να συζητηθεί για αυτό και δεν πάρθηκε κάποια σχετική απόφαση.

Επίσης τόνισε πως οι 261.000 ευρώ που χρωστά ο Δήμος του ΤΟΕΒ δεν είναι το μόνο χρέος του Δήμου, αφού χρωστά επιπλέον 140.000 για χρήση ηλεκτρικού ρεύματος τα οποία όπως λέει ο πρόεδρος κ. Παπαδάκης η Οικονομική Υπηρεσία αρνείται να πληρώσει, αν και για αυτό το ποσό δεν έχουν γίνει ακόμα νομικές ενέργειες είσπραξης.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
radiolasithi.gr

Σχετικά άρθρα

Back to top button