ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο, Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: «Ανεπαρκή τα μέτρα για τον Κορονοϊό»


Για πρόχειρες αλλαγές σε θαλάμους της Παθολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ ώστε να «βαπτιστούν» θάλαμοι απομόνωσης ύποπτων κρουσμάτων κάνει λόγο το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Σήμερα πραγματοποιείται η άσκηση ετοιμότητας στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και στο ΠΑΓΝΗ, το οποίο έχει οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό.Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό και εγκαταστάσεις που αντιμετωπίζει το ΠΑΓΝΗ οι οποίες καθιστούν αδύνατο να εφαρμοστεί σοβαρό σχέδιο για τον κορονοϊό. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το νοσοκομείο ήδη σηκώνει ένα μεγάλο βάρος λόγω υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, γεγονός το οποίο καθιστά αδύνατη την εφαρμογή σοβαρού σχεδίου για τον κορονοϊού.
Παράλληλα τονίζεται ότι το νοσοκομείο δε διαθέτει Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων και ΜΑΦ, ενώ υπάρχει μόνο ένας θάλαμος αρνητικής πίεσης στα ΤΕΠ.

Τέλος οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν ότι «οι πρόχειρες αλλαγές σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας της Παθολογικής Κλινικής, που βαπτίζονται έτοιμοι για απομόνωση ύποπτων κρουσμάτων, δεν λύνουν το πρόβλημα, ενώ μειώνουν τα διαθέσιμα δωμάτια για νοσηλεία των υπόλοιπων ασθενών, αυξάνοντας τον κίνδυνο για «διασπορά» ασθενών της παθολογικής σε άλλες κλινικές και για ράντζα στους διαδρόμους μετά από τις γενικές εφημερίες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό και εγκαταστάσεις που αντιμετωπίζει το ΠαΓΝΗ καθιστούν αδύνατο να εφαρμοστεί σοβαρό σχέδιο για τον κορονοϊό, ιδιαίτερα αν συμβεί μαζική έξαρση της νόσου. Υπάρχει ανάγκη για άμεση ενίσχυση με προσωπικό και κρατική χρηματοδότηση του νοσοκομείου μας, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως νοσοκομείο αναφοράς.

Οι εργαζόμενοι του ΠαΓΝΗ καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση, χωρίς καμία ενίσχυση με προσωπικό και χρηματοδότηση. Ήδη το νοσοκομείο μας, χάρη στην προσφορά των συναδέλφων, “σηκώνει ένα μεγάλο βάρος” για την περίθαλψη των κατοίκων, όχι μόνο του νησιού αλλά και την νότιας Ελλάδας, παρά τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και τη μειωμένη χρηματοδότηση,

Συγκεκριμένα, το νοσοκομείο δεν διαθέτει, Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων και ΜΑΦ, ενώ υπάρχει μόνο ένας θάλαμος αρνητικής πίεσης στα ΤΕΠ. Οι πρόχειρες αλλαγές σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας της Παθολογικής Κλινικής, που βαπτίζονται έτοιμοι για απομόνωση ύποπτων κρουσμάτων, δεν λύνουν το πρόβλημα, ενώ μειώνουν τα διαθέσιμα δωμάτια για νοσηλεία των υπόλοιπων ασθενών, αυξάνοντας τον κίνδυνο για «διασπορά» ασθενών της παθολογικής σε άλλες κλινικές και για ράντζα στους διαδρόμους μετά από τις γενικές εφημερίες. Παραμένουν:

  • 350 κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα, στα νοσηλευτικά τμήματα, οι συνάδελφοι να εργάζονται αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα) συχνά με ένα μόνο ρεπό την εβδομάδα, να χρωστούνται χιλιάδες ρεπό και μέρες άδειας. Γίνονται συνεχώς μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού, ακόμα και από εξειδικευμένα τμήματα για να καλυφθούν, με πρόχειρο τρόπο, οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας. Ένας νοσηλευτής και ένας βοηθός νοσηλευτή ανά βάρδια έχουν την ευθύνη μέχρι και για 40 ασθενείς. Σε περίπτωση πάσχοντα από κορονοϊό, ιδιαίτερα αν χρειαστεί νοσηλεία για σχετικά μακροχρόνιο διάστημα οι τραγικές ελλείψεις θα διογκωθούν.
  • 40 κενές θέσεις ειδικευμένων και πάνω από 80 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών, με αποτέλεσμα, σε πολλές κλινικές, οι γιατροί να αναγκάζονται να πραγματοποιούν περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπονται, ενώ παραβιάζεται η υποχρεωτική χορήγηση ρεπό μετά από εφημερία. Υπάρχουν κλινικές που ορισμένες μέρες σε ενεργή εφημερία παραμένει μόνο ειδικευόμενος γιατρός.
  • Πάνω από 50 κενές θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, με αποτέλεσμα τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δυο τραυματιοφορείς να καλύπτουν την “κίνηση” όλου του νοσοκομείου. Αντίστοιχα, καθήκοντα βοηθού θαλάμου εκτελούν οι καθαρίστριες που πολλές φορές μετακινούνται από κλινική σε κλινική για να καλυφθούν πρόχειρα οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό με βάση τα διεθνή στάνταρ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να οφείλονται 500 μέρες άδεια και 200 ρεπό. Στα ΤΕΠ η διαλογή γίνεται με φοιτητή νοσηλευτικής, ενώ ένας νοσηλευτής καλύπτει το απόγευμα και το βράδυ 2 ιατρεία.

Στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία παραμένει η κατάργηση δεκάδων οργανικών θέσεων και οι ελλείψεις στα αντίστοιχα τμήματα καλύπτονται προσωρινά με εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ, επικουρικούς και πρακτικάριους.

Οι συμβασιούχοι της καθαριότητας αναγκάζονται να δουλεύουν 7 με 8 ώρες καθημερινά (αντί 6ωρου που είναι η σύμβαση τους) για να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου.

Αποτελεί έμμεση αναγνώριση των ελλείψεων σε προσωπικό και υγειονομικό υλικό η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τη «λήψη μέτρων αποφυγής και περιορισμού διάδοσης του κορονοϊού», στα οποία περιλαμβάνονται η «δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ», και «η απευθείας αγορά … υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων». Η ΠΝΠ αναφέρεται και στη «δυνατότητα πρόσληψης … υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού». Δεν πρόκειται βέβαια για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά για έκτακτες προσλήψεις με το καθεστώς δελτίου παροχής υπηρεσιών, όπως αποδεικνύεται από την «πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος» που εξέδωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ για 3μηνες συμβάσεις έργου γιατρών, νοσηλευτών, τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων και πληρωμάτων ασθενοφόρου (για το ΠΑΓΝΗ προβλέπεται πρόσληψη 3 παθολόγων-λοιμωξιολόγων ή πνευμονολόγων και 6 νοσηλευτών με μπλοκάκι).

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για υπερωρίες- εφημερίες φτάνει τις 500.000 ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2018 και 2019 δεν ολοκληρώθηκε καμία προκήρυξη για την πρόσληψη μόνιμου, μη ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην αντικατασταθούν ούτε οι 3.200 περίπου υγειονομικοί που συνταξιοδοτήθηκαν πανελλαδικά.

Αντίστοιχα, με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, μειώνεται, για άλλη μια φορά, η κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες Υγείας κατά 41 εκατ. ενώ αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη κατά 89 εκατ. ευρώ.

Μόνο αγανάκτηση, λοιπόν, μας προκαλούν οι δηλώσεις ότι τα νοσοκομεία που έχουν οριστεί ως κέντρα αναφοράς, έχουν “επάρκεια σε προσωπικό και υλικά” και ότι “όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα”.

Ζητάμε να προβείτε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να:

  • Να ενισχυθεί άμεσα το ΠαΓΝΗ με το αναγκαίο προσωπικό, ξεκινώντας από την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΛΚΕ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου).
  • Να αναμορφωθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, ξεκινώντας από την αποκατάσταση των καταργημένων οργανικών θέσεων στην ιατρική, διοικητική και τεχνική υπηρεσία και λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη μείωση των ειδικευόμενων γιατρών.
  • Να εξασφαλισθεί πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας».

Πηγή
efsyn.gr
Ετικέτες

CNA Team

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από τις 7 Σεπτεμβρίου του 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.

Σχετικά άρθρα

Close
Close