Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Προγραμματική σύμβαση για την αποκατάσταση των Ενετικών Τειχών

BOX CAFE
DROP Palermo TECH HUB

Κοινό μέτωπο συνεργασίας συγκροτούν το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου και τον Οργανισμό Λιμένος της πόλης για την υλοποίηση του σχεδίου αποκατάστασης των Ενετικών Τειχών.

Οι τέσσερις πλευρές συνυπέγραψαν Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης, προϋπολογισμού 2.062.500 ευρώ, που αφορά στην αποκατάσταση του παραθαλάσσιου τμήματος του τείχους.

Mechanical Solutions

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την ένωση του τμήματος αυτού, που εκτείνεται από τον Κόλπο του Δερματά (ανατολικά) έως την Πλατεία 18 Άγγλων (δυτικά) με τον προσήνεμο μόλο προς το ενετικό φρούριο Roca a mare (Κούλες), την άρση της επικινδυνότητας και τη θωράκισή του έναντι του σφοδρού κυματισμού του Κρητικού Πελάγους. Μέσω της προγραμματικής σύμβασης, καθορίζονται οι όροι συνεργασίας των φορέων, για την απρόσκοπτη υλοποίηση του ενταγμένου στο Ε.Π. «Κρήτη 2014-2020» έργου, από τον Δήμο Ηρακλείου.

Το έργο, που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ε.Π. «Κρήτη 2014-2020» της Περιφέρειας Κρήτης, αποτελείται από 3 υποέργα, ένα από τα οποία υλοποιείται από τον Δήμο Ηρακλείου, ενώ τα άλλα δύο από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Στο πλαίσιο των συστηματικών μας προσπαθειών για το στρατηγικό σχέδιο ανάδειξης και αξιοποίησης των Ενετικών Τειχών του Ηρακλείου, συνεχίζουμε τη σταθερή συνεργασία μας με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου. Αποτελεί προτεραιότητα η αποκατάσταση της παραθαλάσσιας ενετικής οχύρωσης, καθώς η κατάσταση διατήρησης του μνημείου, λόγω της έκθεσής του στους σφοδρούς κυματισμούς του Κρητικού Πελάγους επιδεινώνεται κάθε χειμώνα, με προοδευτική αύξηση του ποσοστού απώλειας της λιθεπένδυσής του και επιδείνωση των σπηλαιώσεων και υποσκαφών στη βάση του. Συνεργαζόμαστε με τους φορείς της Κρήτης για την εκπόνηση των εργασιών στερέωσης, συντήρησης, αποκατάστασης, καθώς και τη λήψη μέτρων προστασίας για τη στατική αποκατάσταση του παράκτιου ενετικού τείχους από την περιοχή της ιχθυόσκαλας μέχρι το Λιμενικό Περίπτερο. Το έργο περιλαμβάνει σημαντικές ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από το ΥΠΠΟΑ, ώστε το παραθαλάσσιο τμήμα των τειχών να αποδοθεί αποκατεστημένο στους πολίτες και στους επισκέπτες του Ηρακλείου».

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για την προστασία και ανάδειξη των ενετικών τειχών της πόλης του Ηρακλείου, και ιδίως του βόρειου σκέλους τους, που εκτείνεται από τον Κόλπο του Δερματά έως την Πλατεία 18 Άγγλων και το ενετικό Φρούριο του Κούλε. Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση, προϋπολογισμού 2.062.500,00 ευρώ, η οποία εντάσσεται στο πλέγμα των πρωτοβουλιών της Περιφέρειας Κρήτης και των συναρμοδίων φορέων, με στόχο την ανάδειξη και την προστασία της εμβληματικής ενετικής οχύρωσης του Ηρακλείου. Η άριστη, πολύμηνη συνεργασία των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, του ΥΠΠΟΑ, του Δήμου Ηρακλείου και του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την κοινή βούληση όλων για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης, που, ιδίως για μας, αποτελεί προγραμματική δέσμευση, και προϋπόθεση ισόρροπης ανάπτυξης» δήλωσε Δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ενώ ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός σημείωσε:

«Η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Κρήτης και τον ΟΛΗ μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα για την υλοποίηση ενός εξαιρετικά σημαντικού όσο και απαραίτητου έργου. Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια και μεθοδική δουλειά από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου ώστε να λάβουμε τις απαραίτητες εγκρίσεις και να είμαστε πλέον σε θέση να δημοπρατήσουμε την παρέμβαση για την αποκατάσταση του παράκτιου τείχους, το οποίο σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της διάβρωσης. Θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και όλους όσους δούλεψαν για να φτάσουμε στην υπογραφή της σύμβασης και να διαβεβαιώσω ότι θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε, πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, για την προστασία και την ανάδειξη των μνημείων και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Ηρακλείου».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button