Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Φώκιες έκαναν βουτιές στο λιμάνι της πόλης

Η εμφάνισή τους αποτελεί συχνό φαινόμενο στην Κρήτη.

BOX CAFE
DROP Palermo TECH HUB

Δύο φώκιες έκαναν νωρίτερα σήμερα την εμφάνισή τους στο λιμάνι του Ηρακλείου, προκαλώντας χαρά σε όσους βρέθηκαν μπροστά στο θέαμα.

Οι φώκιες απαθανατίστηκαν σε βίντεο, να κολυμπούν στο λιμάνι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας στην Κρήτη είναι μικρός αλλά αποτελεί συχνό φαινόμενο να τις συναντήσει κανείς. «Αν και στην Κρήτη ο πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας είναι μικρός, εντούτοις πρόκειται για ένα σύνηθες φαινόμενο, καθώς φώκιες μπορούμε να συναντήσουμε σε όλη την ελληνική επικράτεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ωκεανογράφος και μέλος της ερευνητικής ομάδας στη MOm, της Εταιρείας για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας Οδυσσέας Παξινός.

Mechanical Solutions

Στην ιστοσελίδα της ομάδας, αναφέρονται αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κανείς σε περίπτωση που συναντήσει φώκια είτε στη στεριά είτε στο νερό. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως σε περίπτωση που κάποιος δει φώκια την ώρα που κολυμπάει δεν πρέπει να πανικοβληθεί, να κάνει απότομες κινήσεις ή να την πλησιάσει καθώς αυτός είναι ο χώρος της. Σε περίπτωση ωστόσο που τη δει στη στεριά, όπου όπως εξηγείται από τη MOm αυτό συμβαίνει την περίοδο που αλλάζουν τρίχωμα ή όταν ξεκουράζονται, επίσης καλό θα ήταν να κρατηθούν οι αποστάσεις.

Τονίζει δε ότι μία φώκια μπορεί να έχει βγει στη στεριά λόγω τραυματισμού. Εκεί συνιστάται να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 30 μέτρων και να κληθεί το Λιμενικό ή η ομάδα Διάσωσης της MOm ώστε να φροντίσουν το ζώο. Οι μεσογειακές φώκιες όπως επισημαίνεται στην σελίδα τους, δεν είναι επιθετικά ζώα. Ωστόσο όπως και κάθε ζώο, αν αισθανθούν ότι απειλούνται ή πανικοβληθούν μπορεί να γίνουν επιθετικά.

@manolisstefanakis♬ πρωτότυπος ήχος – Manolis Stefanakis

Τι να κάνετε σε περίπτωση που συναντήσετε μία φώκια

Σύμφωνα με την ΜΟm, «αν συναντήσεις φώκια μέσα στο νερό: μην πανικοβληθείς, μην κάνεις απότομες κινήσεις, μην προσπαθήσεις να πλησιάσεις το ζώο, σεβάσου τον ζωτικό του χώρο. Φυσικά σε καμία περίπτωση μην το σημαδεύσεις με ψαροτούφεκο. Οι μεσογειακές φώκιες δεν είναι επιθετικά ζώα, αν αισθανθούν όμως ότι απειλούνται ή πανικοβληθούν μπορεί να γίνουν επιθετικά. Να θυμάσαι ότι μέσα στο νερό είναι ταχύτατες, ενώ η όραση και η ακοή τους λειτουργούν πολύ καλύτερα από του ανθρώπου. Τήρησε τις αποστάσεις ασφαλείας για να μπορείς να παρατηρήσεις και να θαυμάσεις αυτό το υπέροχο ζώο ανενόχλητο.

»Αν συναντήσεις φώκια σε θαλάσσια σπηλιά: Μην πανικοβληθείς, μην προσπαθήσεις να μπεις μέσα στη σπηλιά, όπου μπορεί να είναι μια μητέρα με το μικρό της, απομακρύνσου κολυμπώντας αργά και κοντά στα βράχια ώστε να μην κλείνεις την είσοδο της σπηλιάς και νιώσει το ζώο παγιδευμένο. Να θυμάσαι πάντοτε ότι οι φώκιες μέσα στο νερό και σε θαλασσινές σπηλιές βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον, οπότε το πιθανότερο είναι να μην πρόκειται για ζώα που χρειάζονται βοήθεια.

»Αν συναντήσεις φώκια στη στεριά: Πολλές φορές οι φώκιες βγαίνουν στη στεριά την περίοδο που αλλάζουν τρίχωμα ή και για να ξεκουραστούν, μπορεί όμως και να πρόκειται για ζώο που χρειάζεται βοήθεια. Μείνε τουλάχιστον 30 μέτρα μακριά από το σημείο που βρίσκεται η φώκια και πάντα πίσω από τις προειδοποιητικές πινακίδες, κορδέλες, ή κώνους που πιθανόν να έχουν τοποθετήσει γύρω από το ζώο οι άνθρωποι του Λιμεναρχείου ή της Ομάδας Διάσωσης της MOm», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Μην προκαλείς θορύβους κοντά στη φώκια, μην πετάς άμμο, πέτρες και άλλα αντικείμενα προκειμένου να τραβήξεις την προσοχή της. Όπως κάθε άγριο ζώο, η φώκια χρειάζεται ησυχία, απόσταση και σεβασμό. Μη βρέχεις τη φώκια. Αν είναι έξω από το νερό θέλει να παραμείνει στεγνή.

»Μην ταΐζεις ποτέ τη φώκια, είτε στη στεριά είτε στη θάλασσα, μην εμποδίζεις την πρόσβαση της φώκιας προς τη θάλασσα, μην αφήνεις τα παιδιά να πλησιάσουν τη φώκια, μπορεί να τραυματιστούν, καθώς η συμπεριφορά της φώκιας μπορεί να είναι απρόβλεπτη. Τα κατοικίδια ζώα θα πρέπει να απομακρύνονται, καθώς μπορεί να είναι φορείς επικίνδυνων ασθενειών για τη μεσογειακή φώκια, ενώ επιπλέον παρατήρησε με προσοχή το μέγεθος και το χρώμα της, και αν φέρει στο σώμα της χαρακτηριστικά σημάδια ή έχει κάποιο σοβαρό τραυματισμό», καταλήγει η MOm.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button