Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Ερώτηση στη Βουλή για το κλείσιμο του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών

BOX CAFE
DROP Palermo TECH HUB

To ζήτημα του προσωρινού κλεισίματος του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ηρακλείου έρχεται στη Βουλή μετά από παρέμβαση Βουλευτών του ΚΚΕ.

Ο ξενώνας έχει κλείσει από τον Αύγουστο λόγω λήξης της σύμβασης με εταιρεία φύλαξης και παραμένει κλειστός μέχρι να υπογραφεί νέα σύμβαση.

Mechanical Solutions

Η χρηματοδότηση γίνεται με ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτη.

Λίγα λόγια για τη Δομή

Στον Ξενώνα προβλέπεται να φιλοξενούνται γυναίκες θύματα έμφυλης  βίας και πολλαπλών διακρίσεων, μαζί με τα παιδιά τους, μέχρι την ηλικία των 18 ετών, εφόσον πρόκειται για κορίτσια και των 12 ετών, εφόσον πρόκειται για αγόρια. Οι  γυναίκες και τα παιδιά τους μπορούν να φιλοξενηθούν έως 3 μήνες, ενώ ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να παραταθεί η διαμονή τους. Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών στο Δήμο Ηρακλείου έχει δυναμικότητα φιλοξενίας είκοσι (20) ατόμων (γυναικών και των παιδιών τους) και λειτουργεί επί εικοσιτετράωρης βάσης, δίνοντας τη δυνατότητα στη γυναίκα να προστατευθεί, όσο χρειαστεί, μαζί με τα παιδιά της σε περίοδο κρίσης βίας μέσα στην οικογένεια.

Παρεχόμενες υπηρεσίες:

  • Στέγη, διατροφή, ασφάλεια, προστασία, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη.
  • Διευκόλυνση πρόσβασης σε  νομική συμβουλευτική με παραπομπή στα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) ή άλλων Φορέων.
  • Παραπομπή και συνοδεία των γυναικών σε υπηρεσίες (Εισαγγελία, Αστυνομία, Νοσοκομείο, Πρωτοδικείο, δομές Προσχολικής Αγωγής  και Σχολεία).
  • Ενημέρωση των γυναικών για τα δικαιώματά τους (ασφαλιστικά ζητήματα, επιδόματα, παροχές υπηρεσιών σε δημόσιους και δημοτικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, κατασκηνώσεις).
  • Προώθηση στην αγορά εργασίας (σύνταξη βιογραφικού σημειώματος, ενημέρωση για προγράμματα κατάρτισης, παραπομπή σε φορείς  απασχόλησης – εκπαίδευσης, ενημέρωση για θέσεις εργασίας).

Οι υπηρεσίες, που προσφέρονται στις ωφελούμενες, είναι απαλλαγμένες από οποιαδήποτε μορφή προκατάληψης ή διάκρισης βάσει εθνικότητας, φύλου, ηλικίας, φυλής ή θρησκείας.

Η ερώτηση του ΚΚΕ

Στην ερώτηση που συνυπογράφουν οι Βουλευτές κ.κ. Συντυχάκης Μανώλης, Δάγκα Βιβή, Διγενή Σεμίνα, Κανέλλη Λιάνα, Κομνηνάκα Μαρία και Μανωλάκου Διαμάντω προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Ασφάλειας αναφέρονται τα εξής:

“Οι συνέπειες της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των κρατικών δομών για τη στήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί βία αποτυπώνονται ολοφάνερα στη λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ηρακλείου.

Αυτή τη στιγμή, ο  Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ηρακλείου παραμένει κλειστός από τον Αύγουστο, λόγω “λήξης της σύμβασης” για τη φύλαξη και θα παραμείνει κλειστός μέχρι την υπογραφή νέας σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία. Η ανάθεση της φύλαξης του ξενώνα σε ιδιωτική εταιρία ελλοχεύει κινδύνους άρσης του απορρήτου σε βάρος της προστασίας των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους.

Επιπλέον, η λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας (Ξ.Φ.) γυναικών θυμάτων βίας στον Δήμο Ηρακλείου, όπως και του Ξενώνα Φιλοξενίας στο Δήμο Χανίων, των Συμβουλευτικών Κέντρων στο Δήμο Ηρακλείου και στο Δήμο Ρεθύμνου, εξαρτάται από την ευρωπαϊκή  χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του προγράμματος “ΚΡΗΤΗ”, που έχει ημερομηνία λήξης. Η  χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί μέχρι 31.12.2025, οπότε θα επανεξετασθεί η συνέχιση της συγχρηματοδότησης βάσει σχετικής μελέτης αξιολόγησης.

Εκτός από αυτά, οι γυναίκες θύματα βίας μαζί με τα παιδιά τους, έχουν να αντιμετωπίσουν μια πολυδαίδαλη διαδικασία, που πρέπει να προηγηθεί για την ενδεχόμενη φιλοξενία τους σε κάποιον ξενώνα.

Αφορά μια σειρά από ιατρικές εξετάσεις, που σε συνάρτηση με τη δραματική κατάσταση των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των Κέντρων ψυχικής Υγείας, αυξάνουν τα εμπόδια για να εξασφαλιστεί η άμεση προστασία τους από το κακοποιητικό περιβάλλον. Με δεδομένη τη λειτουργία μόνο του ενός από τους δύο ξενώνες της Κρήτης, μεγεθύνεται η αβεβαιότητα για την εξασφάλιση θέσης  για αυτές και τα παιδιά τους.

Με αφορμή τα παραπάνω αναδεικνύεται ακόμα μια φορά πόσο πίσω από τις αυξανόμενες ανάγκες είναι το υφιστάμενο δίκτυο δομών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών (Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες) στην Κρήτη, όπως και πανελλαδικά. Συνάμα η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στις δομές αυτές δουλεύει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., σε βάρος του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Παρά τις προσπάθειες και την προσφορά των εργαζομένων στους Ξ.Φ. και Συμβουλευτικά Κέντρα, η πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ,  η οποία λογαριάζει ως “κόστος” για το κράτος τα αναγκαία μέτρα ολόπλευρης προστασίας των γυναικών από τη πολύμορφη βία, διαμορφώνει εμπόδια στην προσπάθεια αυτών των γυναικών να απεγκλωβιστούν από μια βίαιη, παθογόνα οικογενειακή ή διαπροσωπική σχέση. Αυτή την πολιτική αποδέχονται και εφαρμόζουν περιφερειακές και δημοτικές αρχές σε βάρος των αναγκών για ολόπλευρη οικονομική, ψυχολογική, νομική στήριξη των κακοποιημένων γυναικών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

– Την άμεση επαναλειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ηρακλείου.

– Την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών στην Περιφέρεια Κρήτης, με εξασφάλιση γενναίας κρατικής χρηματοδότησης χωρίς την αβεβαιότητα της λήξης της χρηματοδότησης.

– Μαζικές προσλήψεις και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων, ώστε να στελεχωθούν οι προαναφερθείσες δομές με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι, νομικοί, διοικητικό προσωπικό, προσωπικό καθαριότητας, φύλαξης κλπ)

– Τη δημιουργία νέων ξενώνων στην Κρήτη, όπως και συμβουλευτικών κέντρων, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, για την κάλυψη των αναγκών σε πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

– Την επιτάχυνση της διαδικασίας για την εξασφάλιση θέσης στους ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών, ειδικά όταν είναι επείγον να απομακρυνθεί η γυναίκα για την ασφάλειά της.

– Την εξασφάλιση δωρεάν ψυχολογικής, νομικής στήριξης κάθε γυναίκας που έχει υποστεί βία στην οικογένεια ή στη συντροφική σχέση, μαζί με την παροχή έκτακτου επιδόματος στο ύψος του κατώτατου μισθού για όσο δεν εργάζεται”.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button