ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο | Εργαζόμενοι απειλούνται με απολύσεις

Σε μία απίστευτη καταγγελία προχώρησε από τον ΣΚΑΪ Κρήτης 92.1 και την εκπομπή της Μαρίας Μπινιχάκη, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων επισιτισμού και διασκέδασης στο Νομό Ηρακλείου, Μιχάλης Ριζικιανάκης λέγοντας, πως εργαζόμενοι στα καταστήματα επισιτισμού που παραμένουν ανοιχτά, απειλούνται από τους εργοδότες τους με απολύσεις σε περίπτωση που «βγει στο φως» ότι δουλεύουν ενώ βρίσκονται σε αναστολή.

«Η εποχή που διανύουμε είναι σκοτεινή. Υπάρχουν τα νομικά κενά που όποιος θέλει να εκμεταλλευτεί τον εργαζόμενο μπορεί να το κάνει, αυτό είναι το πρόβλημα με τις αναστολές. Τους έβαζαν να δουλεύουν και στο τέλος του μήνα δήλωναν αναστολή και απειλούνταν με απόλυση αν μιλούσαν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

neratzoulis neo

Ο ίδιος πρόσθεσε πως πλέον μετά το φαινόμενο αυτό, έχει υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, οι αναστολές προδηλώνονται και αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο στη διάρκεια ελέγχου από τα αρμόδια όργανα, τότε ο εργοδότης βρίσκεται αντιμέτωπος με «τσουχτερό» πρόστιμο.

Από Μάιο και βλέπουμε… για το άνοιγμα της εστίασης

Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος από το βήμα της βουλής ανέφερε πως ίσως τα κέντρα εκδηλώσεων να μπορέσουν να ανοίξουν από τον Μάιο, ο κ. Ριζικιανάκης διευκρίνισε πως σε κάθε περίπτωση, αυτό θα πρέπει να γίνει με συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους.

«Σίγουρα όταν ανοίξει η εστίαση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει το κράτος να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, να μην αλλάξει ο αριθμός των εργαζομένων στην κάθε επιχείρηση πέρα από την επιδότηση, να εντάξει την εστίαση και τους εργαζόμενους σε επιδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ.  Ο κλάδος της εστίασης είναι από τους πιο πληττόμενους και ειδικά αυτός της μαζικής εστίασης, διότι από πέρσι δεν κάνανε καλή χρονιά και αν δεν υπάρξει ένας προγραμματισμός, υπάρχει κίνδυνος να τιναχτεί και η φετινή χρονιά στον αέρα, οπότε ο Μάιος είναι ένας μήνας ο οποίος ανέφερε ο Υπουργός αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί. Πιστεύουμε να προχωρήσει ο εμβολιασμός να πάνε όλα καλά».

Στο Ηράκλειο περίπου 1.500 εργαζόμενοι από τον κλάδο της εστίασης έχουν μείνει χωρίς δουλεία, εκ των οποίων πολλοί αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, καθώς δεν λαμβάνουν κανένα βοήθημα. 

«Έχουν βρεθεί πολλά σπίτια με μεγάλη μείωση του οικονομικού προϋπολογισμού αλλά και σπίτια με μηδενικό εισόδημα, υπάρχουν κλήσεις διαρκώς στο σωματείο μας για το τι θα γίνει. Συνεχίζουμε να πιέζουμε, πιέζουν και συνάδελφοι που παίρνουν τα 534 ευρώ σαν έκτακτο βοήθημα, που αρχικά ήταν έκτακτο αλλά δεν αντικατοπτρίζει τις ανάγκες των εργαζόμενων που δεν είναι στα 500 ευρώ το μήνα. Πολλές οικογένειες έχουν προβλήματα και τους οδηγούμε στις δομές του δήμου Ηρακλείου. Το Νοέμβριο μπήκαν στο ταμείο ανεργίας 24.000 εργαζόμενοι και το Δεκέμβριο 12.000 στην Κρήτη. Ο μόνος που μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα είναι η κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Ριζικιανάκης.
Σχετικά άρθρα

Back to top button