Nbaxevanis

Χαλκιαδάκης

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Ακατάλληλο το νερό για τους περαστικούς απο τις δημόσιες βρύσες

DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Ακατάλληλο προς κατανάλωση είναι το νερό που τρέχει απο τις δημόσιες βρύσες που βρίσκονται διάσπαρτες στο Ηράκλειο. Πρόκειται για τουλάχιστον έξι σημεία εντός των τειχών της πόλης, στα οποία μπορεί να σπεύσει κάποιος για να πιει νερό.

Ομως, όπως αναφέρει εθελοντής που συνεργάζεται με την Greenpeace, από αυτές το νερό δεν είναι κατάλληλο. Χαρακτηριστικά μας αναφέρει τις βρύσες που υπαρχουν στο πάρκο Γεωργιάδη, το παρκο Θεοτοκόπουλου, το πάρκο της Όασης και τη βρύση απέναντι από το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου. Ενώ όπως επισημαινει συν τοις άλλοις κάποιες απο αυτές τις βρύσες είναι χαλασμένες, με συνέπεια να στάζει το νερό και να χάνεται, ειδικά σε μια περίοδο που γίνονται εκκλήσεις για να μην πηγαίνει ουτε σταγόνα χαμένη.

NOVA

Ενα πρόβλημα που θα μπορούσε να λυθεί πολύ απλά με την τοποθέτηση ενός σύγχρονου μηχανισμού, σαν αυτον που έχει τοποθετηθεί στη βρύση κοντά στο άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου, η οποία τρέχει νερό, μονο όταν πατήσεις το ειδικό κουμπί.

Αυτό που ζητείται σε πρώτη φάση είναι σε αυτά τα σημεία να τοποθετηθούν ταμπέλες που να δηλώνουν ότι το νερό δεν είναι κατάλληλο, δεν είναι πόσιμο, προκειμένου να μην πίνει ο κόσμος. Και μόλις διορθωθεί αυτό το θέμα, να μπει πιθανόν κάποιο φίλτρο και το νερό να γινει ποσιμο ξανά, να παραδοθεί στο κοινο.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Την ίδια ώρα η Greenpeace εχει ξεκινήσει μια πανελλαδική εκστρατεία προκειμένου να υπαρχει σε πολλά σημεία με πόσιμο νερό. Με το πρόγραμμα λοιπον “Ραντεβού στις βρύσες”, η Greenpeace διεκδικεί την υπεράσπιση του αναφαίρετου δικαιώματος όλων μας σε καθαρό, πόσιμο νερό, τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και των απορριμμάτων και την ορθολογική χρήση του νερού.

Το “Ραντεβού στις Βρύσες”, μετά από αυτή την ημέρα γεμάτη χαμόγελα και αισιοδοξία, συνεχίζει ακόμα πιο δυναμικά να δουλεύει ώστε να εξασφαλιστεί ένα επαρκές δίκτυο κοινόχρηστων βρυσών, να επιδιορθωθούν οι δημόσιες βρύσες που έχουν πέσει σε αχρηστία αλλά και να εγκατασταθούν νέες ώστε να μεγαλώσει και να ενισχυθεί το δίκτυο.

Mechanical Solutions

Στα πλαίσια αυτά στις 14 Απρίλη μέλη της Greenpeace θα βρίσκονται στο Ηράκλειο. Θα γίνουν από το πρωί πέντε διαφορετικές δράσεις με επίκεντρο το πάρκο της Όασης, με στόχο την καταγραφή των βρυσών, των ιστορικών κρηνών, την ευαισθητοποίηση στο θέμα του νερου και των πλαστικών μιας χρήσης κ.α.

“Ραντεβού στη βρύση”

Την ίδια ώρα η Greenpeace και το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή ένωσαν τις δυνάμεις τους για το δικαίωμα όλων σε καθαρό, πόσιμο νερό. Συγκεκριμένα με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Απριλίου το «Ραντεβού στη βρύση», η κοινή ανοιχτή εκδήλωση του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, της εθελοντικής της ομάδας και του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος στην πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Παγκράτι.

Μικροί και μεγάλοι αγκάλιασαν το κοινό κάλεσμα της Greenpeace και του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, μαζεύτηκαν γύρω από την κοινόχρηστη βρύση που βρίσκεται έξω από την είσοδο του Ιδρύματος και μίλησαν για το πρόγραμμα “Ραντεβού στις Βρύσες”, που στοχεύει στην εξασφάλιση του δικαιώματος όλων μας σε πόσιμο νερό παντού και στη μείωση του πλαστικού μιας χρήσης.

Παράλληλα, διασκεδάσανε με μουσική από το βαν του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9.84, ο οποίος έκανε ζωντανή αναμετάδοση από την πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, ενώ οι μικροί μας φίλοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν με δημιουργικό τρόπο για το νερό, το πολύτιμο αυτό αγαθό, μέσα από διαφορετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως μικρά παιχνίδια quiz, brainstorming αλλά και ζωγραφική. Τα παιδιά απεικόνισαν με τον δικό τους πρωτότυπο τρόπο σταγόνες νερού και οι ζωγραφιές τους, που κρεμάστηκαν στον προαύλιο χώρο, μας γέμισαν αισιοδοξία και ελπίδα στην προσπάθειά για μια πόλη πιο φιλική και ευχάριστη για τους πολίτες της.

“Ήταν μεγάλη μας χαρά να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την Greenpeace και να προωθήσουμε το μήνυμα ότι οι κοινόχρηστες βρύσες υπάρχουν στην πόλη μας, παρέχουν νερό πολύ καλής ποιότητας και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην τις χρησιμοποιούμε. Ήδη από την εποχή που το μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή ήταν υπό κατασκευή και το Ίδρυμα είχε επίσης αναλάβει την ανάπλαση της πλατείας του Αγίου Σπυρίδωνα, η Διοίκηση είχε τονίσει την ανάγκη να υπάρχει μπροστά στην είσοδό μας μια κοινόχρηστη βρύση, προκειμένου να μπορούν όλοι ανεξαιρέτως – ενήλικες, παιδιά, ΑμεΑ, κατοικίδια – να εξυπηρετούνται. Το γεγονός ότι ο κόσμος αγκάλιασε την κοινή μας δράση και η ανταπόκριση που είχαμε ήταν μεγάλη, μας γεμίζει αισιοδοξία ότι μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον, με λιγότερο πλαστικό”, δήλωσε η Κατερίνα Μαρκαδάκη, υπεύθυνη ανάπτυξης πόρων του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή.

“Σαν το καθαρό νερό που κυλάει, έτσι και το Project “Ραντεβού στις βρύσες” της Greenpeace και των εθελοντικών ομάδων συνεχίζει τη ροή του, και μετά τη Θεσσαλονίκη έδωσε ραντεβού στη βρύση του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή. Το Σάββατο, σταγόνες ελπίδας γέμισαν τον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος, όπου μετά από το κοινό μας κάλεσμα παιδιά και μεγάλοι ζωγράφισαν με φαντασία και χρώμα και έστειλαν το μήνυμά τους: γιατί να αγοράσεις πλαστικό μπουκάλι νερό όταν υπάρχει μια τόσο απλή λύση, όπως να πιείς νερό από τη βρύση; Η συμμετοχή του κόσμου και οι ζωγραφιές μας έδωσαν δύναμη, ελπίδα και κουράγιο να συνεχίσουμε το έργο μας, γιατί αξίζουμε καλύτερες, πιο βιώσιμες πόλεις που θα προστατεύουν το δικαίωμά μας σε ένα καθαρό, υγιές περιβάλλον και θα ωφελούν τον πλανήτη. Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή για την άψογη συνεργασία και την ευαισθητοποίησή του για τα περιβαλλοντικά θέματα. Έδωσε πρώτο το παράδειγμα και ευελπιστούμε να το ακολουθήσουν και άλλα ιδρύματα, μουσεία και οργανισμοί”, δήλωσε η Βίκυ Μαγκλάρα, υπεύθυνη του προγράμματος και υπεύθυνη εθελοντών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

“Ζωγραφίζουμε για το νερό!”

Τέλος, την Κυριακή 7 Απριλίου ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις συμμετοχής στην παιδική ψηφιακή έκθεση “Ζωγραφίζουμε για το νερό!”, με μεγάλη ανταπόκριση από τα παιδιά που έστειλαν φωτογραφίες από τα πολλά και ευφάνταστα έργα τους. Τα έργα παρουσιάζονται διαδικτυακά μέχρι και τις 7 Μαΐου στο goulandris.gr και όλα τα παιδιά που συμμετείχαν μπήκαν σε κλήρωση για να κερδίσουν δώρα-έκπληξη!


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
newshub.gr

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο