Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΚΡΗΤΗ

Ιεράπετρα: Επιτήδειοι ξηλώνουν από τα χωράφια τα συρματοπλέγματα

BOX CAFE
Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ

Εκτός από τα ανεπίλυτα προβλήματα που συνεχίζουν να ταλανίζουν τους αγρότες της Ιεράπετρας με κυριότερο εκείνο της ανεξέλεγκτης βόσκησης και τις εκατοντάδες αγροζημιές σε ελαιώνες και αμπελώνες, από τα κοπάδια που αυξάνονται ολοένα ξεπερνώντας τη βοσκοϊκανότητα της κτηνοτροφικής ζώνης, σχεδόν σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα από το Ορεινό μέχρι την Καλαμαύκα και τις Μάλλες Ιεράπετρας, η κατάσταση έχει ξεφύγει καθώς συχνά καταγράφονται και άλλες παραβατικές συμπεριφορές.

Οι πιο πρόσφατες επώνυμες καταγγελίες, που έφτασαν στην Αγροφυλακή της Δασικής Υπηρεσίας αφορούν σε θρασύτατες κλοπές περιφράξεων από ελαιώνες, όπου οι επιτήδεια πήγαν και ξήλωσαν εκατοντάδες μέτρα συρματοπλέγματος μαζί με τους στύλους που το στήριζαν, το φόρτωσαν σε αγροτικά αυτοκίνητα και το μετέφεραν σε άλλες περιοχές για να περιφράξουν άλλες περιουσίες.

“IN_AND_OUT

«Γνωρίζω ότι τις τελευταίες μόνο μέρες έχουν καταγγελθεί επώνυμα στην Αγροφυλακή που έχει κάνει μήνυση κατά αγνώστων, δυο κλοπές περιφράξεων, μαζί με τους στύλους της περίφραξης από ανυποψίαστους συμπολίτες μας που είχαν πληρώσει πάρα πολλά χρήματα για να προστατέψουν τα κτήματα τους, ώστε να γλιτώσουν οι καλλιέργειες τους από τα αδέσποτα και ανεξέλεγκτα κοπάδια των αιγοπροβάτων που βρίσκονται παντού.

Η πρώτη καταγγελία αφορά αγρόκτημα στην περιοχή του Φράγματος Μπραμιανών και η δεύτερη αγρόκτημα στην περιοχή Μακρύ Λιβάδι Καλαμαύκας . Σε προγενέστερο χρόνο είχαμε κι άλλη κλοπή περιφράξεων και στύλων από την τοποθεσία Σώπατα Καλαμαύκας.

Mechanical Solutions

Οι δράστες δε βρέθηκαν ποτέ αν και υπάρχουν υπόνοιες ότι οι κλεμμένες περιφράξεις χρησιμοποιούνται για την περίφραξη άλλων περιουσιών σε διαφορετικά μέρη ώστε να μην μπορούν να τις εντοπίσουν οι παθόντες», μας είπε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμαύκας κ. Μανόλης Γαρεφαλάκης που έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες να περιοριστεί στο μέτρο του δυνατού η παραβατικότητα στους ορεινούς όγκους δυτικά της Ιεράπετρας.

Είναι τραγικό ότι, φτωχοί ηλικιωμένοι αγρότες, αναγκάζονται να ξοδεύουν χρήματα της πενιχρής σύνταξης τους, για να περιφράξουν τα λιόφυτα που διατηρούν με λίγες ρίζες ελιές, ώστε να εξασφαλίζουν έστω το λάδι της χρονιάς τους, ενώ οι ίδιοι λένε ότι, οι σιδερένιες περιφράξεις κοστίζουν περισσότερο από το ίδιο το λιόφυτο που κι εκείνο πλέον έχει χάσει την αξία του.

«Αν πάμε αυτή τη στιγμή στα δυτικά της Ιεράπετρας, μπορώ να σας πάω σε δέκα διαφορετικούς τόπους, όπου κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα μικρά κοπάδια 20 έως 100 αιγοπροβάτων με ενώτια, άρα έχουν ιδιοκτήτη, αλλά δεν θα τον δεις ποτέ να είναι εκεί και να τα επιτηρεί, για να μη μπουν μέσα σε αγροτικές καλλιέργειες και κάνουν μεγάλες αγροζημιές. Οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους ισχυρίζονται ότι δε μπορούν να τα πιάσουν και να τα οδηγήσουν στο μαντρί τους… αλλά κανείς δεν τους πιστεύει. Υπάρχουν και τα άλλα άγρια ζώα που έχουν φύγει από τα κοπάδια τους, έχουν ανέβει σε πολύ ορεινές περιοχές , δεν έχουν ενώτια και είναι πράγματι δύσκολο να τα πιάσει κάποιος. Ειδικά στα σημεία όπου έχουμε τους αμπελώνες μας πέρυσι είχαν κάνει όλα μαζί, πολλές ζημιές και εφέτος που πήγαμε να κλαδέψουμε τα αμπέλια μας τα βρήκαμε εντελώς ξερά», μας λέει ο κ. Μανόλης Γαρεφαλάκης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμαύκας.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
Νέα Κρήτη

Σχετικά άρθρα

Back to top button