ΚΡΗΤΗ

Ιεράπετρα, Επισκοπή: Η ΕΦΑΛΑΣ οφείλει να ανακαλέσει την έγκριση εγκατάστασης λόγω παραβίασης των όρωνΜετά από αίτημα μας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου παραλάβαμε γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κρήτης σχετικά με αίτημα της εταιρίας < Κ.Ι. Σαραντόπουλος ΑΕ- Α. Ανατολιωτάκης ΑΒΕΕ> για την διαμόρφωση της οδού πρόσβασης από την Επισκοπή έως τον χώρο του αιολικού πάρκου.

Το αίτημα είχε κατατεθεί από τον Ιανουάριο του 2020, συνοδευόταν από θετική εισήγηση της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Χρύσας Σοφιανού και συζητήθηκε την 19-5-20 όπως είχε προγραμματισθεί.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Το αίτημα της εταιρίας απορρίφθηκε ομόφωνα διότι η εταιρία είχε προχωρήσει νωρίτερα στις εργασίες αυτές χωρίς να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές και χωρίς να περιμένει να εξετασθεί το αίτημα της, φέρνοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες προ τετελεσμένων. Βάσει αυτής της απόφασης οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ΟΦΕΙΛΟΥΝ να ανακαλέσουν άμεσα την σχετική έγκριση που είχαν δώσει από 25.09.2018, καθώς σύμφωνα με τους όρους της έγκρισης αυτή αίρεται αυτοδίκαια σε περίπτωση παραβίασης των όρων.

Με λίγα λόγια η εταιρία έχοντας εξασφαλίσει την θετική εισήγηση της Εφορείας αρχαιοτήτων, την ανοχή της Δημοτικής αρχής, την στήριξη του προέδρου της κοινότητας και την αδιαφορία των υπηρεσιών της Περιφερειακής Διοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αισθάνθηκε αρκετά σίγουρη ώστε να προχωρήσει στις εργασίες χωρίς να περιμένει την συνεδρίαση του Συμβουλίου του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κρήτης. Τα σχέδια τους ΑΝΑΤΡΑΠΗΚΑΝ από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων και τις καταγγελίες που έκαναν στο Α.Τ. Ιεράπετρας μόλις μια εβδομάδα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του συμβουλίου. Κατόπιν τούτου, ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία αυτοψίας, υποβολής μηνύσεων και εντολής διακοπής των εργασιών.

swell adv 2021

Σήμερα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου έχει μπροστά της ένα καθήκον. Να ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ άμεσα την σχετική έγκριση που είχε δώσει από 25.09.2018 για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου, όπως προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος σε περίπτωση παραβίασης των όρων έγκρισης. Στείλαμε δε σήμερα αίτημα με υπογραφές 51 μελών της Επιτροπής να μας ενημερώσει για τις επόμενες ενέργειες της. Ο νόμος ισχύει για τους πολίτες και πρέπει να ισχύει για όλους!

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Έχουν όμως ανάλογο καθήκον, να τηρήσουν την νομιμότητα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και η Δημοτική αρχή. Μέχρι τώρα καλύπτονταν πίσω από την μετάθεση ευθυνών και την επιφανειακή προσήλωση στην νομιμότητα.

Η Επιτροπή Πολιτών της Ιεράπετρας θα συνεχίσουμε να δρούμε για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Για να μην γίνουν βιομηχανικά τοπία από εξορύξεις και αιολικά η γη και οι θάλασσες μας. Δεν είμαστε απλοί και απληροφόρητοι, ούτε και μη σκεπτόμενοι υπάκουοι πολίτες στην υποταγή των συμφερόντων. Αντιθέτως, γνωρίζουμε πολύ καλά τις εξελίξεις αυτού του είδους επενδύσεων, όπως επίσης και τις τόσες εναλλακτικές λύσεις που δίνουν προοπτική στον τόπο μας και τις επόμενες γενιές για μια αειφόρο ανάπτυξη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button