ΚΡΗΤΗ

Ιεράπετρα, Επισκοπή: Αλλαγή στάσης από το υπουργείο Πολιτισμού για τις ανεμογεννήτριεςΑλλαγή στάσης από το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων μετά την κατακραυγή για τις ανεμογεννήτριες σε αρχαιολογικό χώρο της Ιεράπετρας. Υπεβλήθη μηνυτήρια αναφορά για την παράνομη διάνοιξη δρόμων και ανακλήθηκε η έγκριση του έργου.

Σε πλήρη μεταστροφή εξαναγκάστηκαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων της Ιεράπετρας για τις ανεμογεννήτριες εντός αρχαιολογικού χώρου στην Επισκοπή. Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου ανακοίνωσε πως υπεβλήθη μηνυτήρια αναφορά για την παράνομη διάνοιξη δρόμων εντός του αρχαιολογικού χώρου από την επενδυτική εταιρεία, ενώ έστειλε ήδη σήμα αναστολής των εργασιών.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Το περίεργο είναι πως η παρανομία που εντόπισε η υπηρεσία αφορά τις παράνομες διανοίξεις που έγιναν επί του υπάρχοντος χωμάτινου δρόμου, χαμηλά και πολύ μακριά από το επίμαχο σημείο, ενώ επί μήνες έχει κάνει τα «στραβά μάτια» όταν διανοίγονταν καινούργιοι δρόμοι, μήκους 350 μέτρων και πλάτους 4-5 μέτρων, μέχρι την κορυφή του λόφου όπου επρόκειτο να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες. Τότε η προϊσταμένη Χρύσα Σοφιανού αντί για δρόμους έβλεπε «επιφανειακούς καθαρισμούς».

Ακόμα πιο ενδιαφέρουσες είναι οι δηλώσεις της κ. Σοφιανού σε τοπικά μέσα ενημέρωσης αλλά και προς τους πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν την περασμένη Τετάρτη έξω από το γραφείο της, ότι μελετάται σοβαρά η κήρυξη Αρχαιολογικής Ζώνης Α’ στη συγκεκριμένη περιοχή για να αποτραπεί στο μέλλον οποιαδήποτε οικοδομική εργασία.

swell adv 2021

Ωστόσο, το εύλογο ερώτημα που θέτουν οι κάτοικοι είναι πώς είναι δυνατόν να εξετάζεται η κήρυξη Α’ Ζώνης, να έχει δηλαδή η περιοχή τόσο μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, και εντούτοις να έχει δοθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία η αρχική άδεια για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου. Πώς είναι δυνατόν η ίδια η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να έχει παρέμβει για να αφαιρέσει το θέμα από την αρμοδιότητα του ΚΑΣ (όπου το είχε παραπέμψει η προκάτοχός της Μυρσίνη Ζορμπά), τη στιγμή που, όπως αποκαλύπτεται, σχεδιάζεται η οριοθέτηση Α’ Ζώνης, δηλαδή ζώνης ύψιστης προστασίας, ανάλογης με τους αρχαιολογικούς χώρους της Κνωσού, της Φαιστού κτλ.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Προφανώς, δεν απέκτησαν ξαφνικά παραπάνω σημασία οι αρχαιότητες της περιοχής. Προφανώς έπαιξαν ρόλο οι δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων και η δημοσιότητα που πήρε το θέμα (και στην «Εφ.Συν.»).

«Χαιρετίζουμε τη δήλωση της κυρίας Σοφιανού και την εφαρμογή του νόμου. Με ιδιαίτερη χαρά ακούσαμε πως είναι στα σχέδια της Υπηρεσίας η κήρυξη Α’ Αρχαιολογικής Ζώνης στην περιοχή. Εδώ και χρόνια παλεύουμε για τη δημιουργία στην περιοχή ενός αρχαιολογικού πάρκου αντί για το πάρκο των ανεμογεννητριών που θέλουν να φυτέψουν οι επενδυτές», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Τομαδάκης, μέλος της επιτροπής κατοίκων.

Η ανάκληση της έγκρισης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην ουσία ακυρώνει και τη συνολική άδεια του έργου που έχει δοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης καθώς, όπως ρητά αναφέρεται, η απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων ήταν προαπαιτούμενη για την αδειοδότηση της επένδυσης. Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι της περιοχής καλούν και τον Δήμο της Ιεράπετρας να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Αν και πριν από έναν χρόνο το Δημοτικό Συμβούλιο είχε λάβει ομόφωνα αρνητική απόφαση για τη χωροθέτηση του αιολικού πάρκου, στο μεταξύ ο Δήμος εμφανιζόταν να ανέχεται τις εργασίες στην περιοχή του. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Θεοδόσης Καλαντζάκης δήλωνε πως «ο νόμος είναι πάνω απ’ όλους» και οφείλει να τον σεβαστεί, καθώς οι ανεμογεννήτριες έχουν πάρει όλες τις άδειες. «Θα σεβαστεί εξίσου τον νόμο και τώρα που ανακλήθηκε η άδεια;» διερωτώνται οι δημότες του.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button