Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Η σύζυγος του π. Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού επισκέφθηκαν το Οροπέδιο Λασιθίου

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και σημαντικών προσωπικοτήτων καλεσμένων του δημάρχου Ιωάννη Στεφανάκη και του γνωστού καθηγητή Νικου Σταμπολιδη από την επιστήμη, την πολιτική, την επιχειρηματικότητα αλλά και το εξωτερικό, πραγματοποιήθηκαν στο Οροπέδιο Λασιθίου οι σημαντικές εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Δήμος με στόχο την ανάδειξη της πλούσιας αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Η αρχαιολογική ανακάλυψη

Οι εκδηλώσεις με τίτλο «Κλιματική αλλαγή, περιβάλλον και προστασία των πολιτιστικών στοιχείων. Προβολή ανασκαφικών δραστηριοτήτων στο λίκνο του Μινωικού Πολιτισμού» περιελάμβαναν διάφορες δράσεις ενώ έγιναν και σημαντικές ανακοινώσεις αναφορικά με την τελευταία αρχαιολογική ανακάλυψη στον Άγιο Παντελεήμονα Πλάτης, όπου η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως άγνωστο Μινωικό οικισμό προγενέστερο της εκρήξεως της Σαντορίνης.

NOVA

Να σημειώσουμε ότι η αρχαιολογική ανασκαφή χρηματοδοτείται πλήρως από το Δήμο Οροπεδίου στο πλαίσιο του Μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραψει ο Δήμος με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Το περασμένο Σάββατο, ο Δήμαρχος Οροπεδίου κ. Γιάννης Στεφανάκης, παρουσία Αντιδημάρχων και στελεχών του Δήμου και με τη βοήθεια των αρχαιολόγων ξενάγησε τους φιλοξενούμενους επισκέπτες στο χώρο όπου ανακαλύφθηκαν τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους η σύζυγος του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Γεωργία Σαμαρά, η κ.Εμπειρίκου, η κ.Γουλανδρή, ο Δ/ντής του Μουσείου Ακροπόλεως καθηγητής κ. Νίκος Σταμπολίδης που έχει προσφέρει τα μέγιστα με τις γνώσεις του στο Οροπέδιο και στην Κρήτη, ο Αρχιτέκτονας ερευνητής κ. Μιχάλης Λεφαντζής,  που συνέβαλε καθοριστικά στην ανακάλυψη και αναστήλωση του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη,ο Δρ. Πουλτσιδης και σπουδαίες προσωπικότητες εκπρόσωποι του Ελληνικού και διεθνούς Πολιτισμου πού στην καρδιά του καλοκαιριού  άφησαν για λίγο τη θάλασσα με αντάλλαγμα την  αύρα του τόπου ανατροφής, κατά το μύθο, του ίδιου του Θεού Δια στην δροσερή σκιά  των βουνών του οροπεδίου Λασιθίου.

Mechanical Solutions

Ξενάγηση και στο Δικταίον Άντρον

Οι Έλληνες και ξένοι προσκεκλημένοι του Δήμου Οροπεδίου στις εκδηλώσεις έμειναν εντυπωσιασμένοι και από ιερό σπήλαιο γέννησης του Δία το Δικταίον Άντρον όπου την ξενάγηση ανέλαβε ο ίδιος ο Δήμαρχος.

Οι επισκέπτες δήλωσαν μαγεμένοι από την ομορφιά του τοπίου, τους  αρχαιολογικούς χώρους, και εντυπωσιασμένοι από το μέγεθος της  συνολικής αναπτυξιακής  προοπτικής του συνόλου του Δήμου αφού ήδη η περιοχή του Οροπέδιου Λασιθίου αποτελεί το δεύτερο πιο τουριστικό αρχαιολογικό προορισμό της Κρήτης μετά την Κνωσό, με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο

Γ. Στεφανάκης: Στόχος να φέρουμε στο φως όλες τις αρχαιότητες

Ο Δήμαρχος Οροπεδίου κ. Γιάννης Στεφανάκης σε δηλώσεις του τόνισε ότι,  η Δημοτική αρχή έχει στόχο σταδιακά να ανασκαφούν να συντηρηθούν και να αναδειχθούν και άλλα Μινωικά ευρήματα περιμετρικά του Οροπεδίου.

Ως παράδειγμα ανέφερε τις αρχαιότητες του μεγάλου ανακτόρου της περιοχής της Πλάτης αλλά και άλλων αρχαίων δομών και οικισμών  πού μελετήθηκαν – μετά από γεωφυσικές έρευνες που χρηματοδότησε ο Δήμος,  σε όλα τα χωριά, της περιοχής, γεγονός που επιβεβαιώνει την λειτουργία του συνόλου πλέον του Οροπεδίου σαν φυσική και ιδεολογική  καρδιά του Μινωικού πολιτισμού.

«Θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια για να κάνουμε Οροπέδιο πρότυπο κέντρο ανάπτυξης στα ορεινά της Κρήτης»

Οι επισκέπτες Καθηγητές, καθώς και οι υψηλοί προσκεκλημένοι από το χώρο της πολιτικής, του πολιτισμού και της οικονομίας, δήλωσαν αρωγοί στην υλοποίηση ενός συνολικού σχεδίου μέσα από τη συνεργασία Δήμου, Υπουργείου Πολιτισμού, παγκόσμια γνωστών μουσείων  φορέων και επιχειρηματικών ομίλων ώστε να καθιερωθεί το Οροπέδιο ως ιδανικό πρότυπο, οικολογίας, πολιτισμού,  τουρισμού και μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης, στα ορεινά της Κρήτης.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button