Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Η «ΟΜΟΝΟΙΑ» στους τάφους των Βενιζέλων

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Μια ξεχωριστή εμπειρία είχε την τύχη να ζήσει μια αντιπροσωπία από το Προεδρείο της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», η οποία παρευρέθηκε στις διήμερες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα Χανιά με αφορμή την επέτειο θανάτου του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Οι εορτασμοί  ξεκίνησαν με την καθιερωμένη εκδήλωση στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στη Χαλέπα, στην αίθουσα «Σταύρος Σ. Νιάρχος» του Μεγάρου Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης.

NOVA

Στη διάρκεια της βραδιάς απονεμήθηκαν τα βραβεία του ετήσιου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου για την Γ΄ Λυκείου, που φέτος είχε θέμα: «Η Συνθήκη της Λωζάννης (1923)».

Στο Διαγωνισμό, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, έλαβαν μέρος, όπως κάθε χρόνο, δεκάδες μαθητές από σχολεία όλης της χώρας, καθώς και ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αναγόρευση του Νικήτας Περαθωράκη, σε μεγάλο δωρητή του Ιδρύματος και της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» σε εταίρο αυτού. Λαμβάνοντας το λόγο ο Διευθυντής του Ιδρύματος Νικόλαος Παπαδάκης εξήρε το έργο της Αδελφότητας,  η οποία είχε συμμετοχή σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες της πατρίδας μας και τόνισε ότι σήμερα η πολιτιστική προσφορά της είναι τεράστια και τιμά την Κρήτη στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Την αναγόρευση της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ»  παρέλαβε ο Πρόεδρός της, Θεόδωρος Τσόντος, ο οποίος αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς του σωματείου με τον Ελευθέριο Βενιζέλο,  της οποίας υπήρξε μέλος από την εποχή που ήταν φοιτητής, μέχρι το θάνατό του. Μάλιστα ο ίδιος  αγόρασε το σπίτι  Χατζημιχάλη Γιάνναρη και το δώρισε στην «ΟΜΟΝΟΙΑ», που έκτοτε τον θεωρεί Μεγάλο Ευεργέτη της. Τέλος ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην οικονομική στήριξη που προσέφερε η Αδελφότητα  το 1905, στην Επανάσταση του Θερίσου.

Στα τιμώμενα πρόσωπα παρετέθη επίσημο  δείπνο στο πολυτελές ξενοδοχείο «Χαλέπα».

Mechanical Solutions

Την επομένη το πρωί η αντιπροσωπία της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» παρευρέθηκε στο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου που διοργάνωσαν  η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», με το λάβαρο του σωματείου στα χέρια της Αντιπροέδρου, που φορούσε την παραδοσιακή της χανιώτικη ενδυμασία. Στους τάφους των Βενιζέλων, εκ μέρους της Αδελφότητας το στεφάνι κατέθεσε ο Πρόεδρος. Ακολούθησε άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία από το Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, Ανδρέα Νανάκη, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στο μνημόσυνο την κυβέρνηση εκπροσώπησε  ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ενώ το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, εκπροσώπησε ο Πρόεδρός του Βασίλειος Κορκίδης.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κρήτη, η αντιπροσωπία της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» δεν παρέλειψε να επισκεφτεί το ιστορικό χωριό Θέρισο, το οποίο υπήρξε η έδρα των Κρητών επαναστατών στην επανάσταση του 1905, υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Το χωριό  είναι κτισμένο στις βορειοδυτικές ρίζες των Λευκών Ορέων σε υψόμετρο 580 μ. και φιλοξενεί το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και το Μουσείο-Στρατηγείο Θερίσου, το οποίο στεγάζεται στο κτίριο που χρησίμευσε ως το στρατηγείο του ένοπλου κινήματος του Θερίσου με βασικό αίτημα την Ένωση της αυτόνομης τότε Κρήτης με την Ελλάδα και την αποπομπή του Αρμοστή Πρίγκιπα Γεωργίου. Στο ισόγειο δεσπόζουν η αυθεντική σημαία -λάβαρο της Επανάστασης, με την αναγραφή Θέρισο 1905, καθώς και το χειροκίνητο επίπεδο πιεστήριο (πρέσα) που χρησιμοποιήθηκε από τους επαναστάτες.

Επί πλέον οι Κρητικοί του Πειραιά επισκέφθηκαν την  Οικία–Μουσείο του Βενιζέλου στη Χαλέπα, το οποίο αποτελείται από τρεις ορόφους και έχει συνολικά 18 επισκέψιμα σημεία–σταθμούς που περιλαμβάνουν αυθεντικό μουσειακό υλικό και παρουσιάζουν τη δράση του Έλληνα Πολιτικού,  Επαναστάτη, Διπλωμάτη, Ανθρώπου και  Μύθου.

Τέλος οι ταξιδιώτες απόλαυσαν τη ζεστή φιλοξενία των οικογενειών Κορκίδη, Τσόντου και Γεραρχάκη και γεύτηκαν παραδοσιακά  κρητικά εδέσματα.

Μια επίσκεψη στα πάτρια εδάφη, κάθε στιγμή της οποίας υπήρξε μοναδική προκαλώντας συχνά ρίγη συγκίνησης στους επισκέπτες. Μια επίσκεψη που όλοι οι συμμετέχοντες θα τη θυμούνται με αγάπη και περιφάνια.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button