Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Η Κρήτη μετρά τις πληγές της μετά την κακοκαιρία

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Τις πληγές της μετρά η Κρήτη μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας, η οποία άφησε πίσω της εικόνες καταστροφής και δύο νεκρούς στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας Ηρακλείου.

Χθες το πρωί, εντοπίστηκε η σορός της γυναίκας, τα ίχνη της οποίας είχαν χαθεί το Σάββατο. Τη γυναίκα, η οποία επέβαινε στο ίδιο αυτοκίνητο με τον 50χρονο που εντοπίστηκε το Σάββατο νεκρός, αναζητούσαν δύτες και στελέχη του Λιμενικού.

Mechanical Solutions

Ο τραγικός επίλογος της φονικής κακοκαιρίας γράφεται σήμερα σε νέο κοιμητήριο Ηρακλείου και Αγία Μαρίνα στο Τσαλικάκι με τις κηδείες των δύο θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στην Αγία Πελαγία.

Η κηδεία του 50χρονου Κώστα Βεργάκη θα γίνει στις 12 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Αναστάσεωνς του Κυρίου στο νέο κοιμητήριο Ηρακλείου ενώ η νεκρώσιμος ακολουθία για την 49χρονη Ευγενία Κυρίλοβα Βασιλάκη θα ψαλεί στις 15.30 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στο Τσαλικάκι.

Η 49χρονη γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών, είχε πάει μαζί με τον 50χρονο Κωνσταντίνο για να καθαρίσουν κάτι σπίτια στην περιοχή ωστόσο εξαιτίας της βροχής αποφάσισαν να επιστρέψουν στο Ηράκλειο, κάτι που ποτέ δεν έγινε. Ο άτυχος οδηγός εντοπίστηκε το Σάββατο νεκρός στο αυτοκίνητό του που είχε σφηνωθεί στο αντιπλημμυρικό έργο της περιοχής.

Συγκλονίζει ο σύζυγος της 49χρονης: «Την είδα να επιπλέει, την έκρυβαν τα σκουπίδια»

Ο σύζυγος της 49χρονης, Μιχάλης Σηφάκης ήταν εκείνος ο οποίος εντόπισε το άψυχο σώμα της γυναίκας του να επιπλέει στα νερά της Παντάνασσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, ο Μιχάλης Σηφάκης μόλις είδε από μακριά την σύζυγό του έπεσε στη θάλασσα προκειμένου να τη σώσει.

Μόλις έφτασε στο σημείο ενημέρωσε τους δύτες ωστόσο υπήρχε αρχικά ένα μπέρδεμα για το αν πρόκειται όντως για ανθρώπινο σώμα.

«Την κρύβανε τα σκουπίδια και δεν φαινόταν. Τελικά είδα ότι είναι το σώμα της γυναίκας μου και φώναξα στους ανθρώπους. Όταν έφτασαν εμένα με έδιωξαν από την περιοχή και την ανέσυραν από την Παντάνασσα», δήλωσε σε κατάσταση σοκ ο κ. Σηφάκης.

Κλειστά τη Δευτέρα και την Τρίτη τα σχολεία στη Σητεία

Με απόφαση του Δημάρχου κ. Γιώργου Ζερβάκη τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης της Σητείας θα παραμείνουν κλειστά, σήμερα Δευτέρα 17 και την Τρίτη 18 Οκτωβρίου, λόγω των καταστροφών που προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία που έπληξε την περιοχή.

Επίσης οι διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου θα παραμείνουν κλειστές για το κοινό τις επόμενες ημέρες, λόγω των ζημιών που υπέστη το ισόγειο του δημοτικού καταστήματος, ενώ και το τηλεφωνικό κέντρο είναι εκτός λειτουργίας.

Η επικοινωνία με το Δήμο μπορεί να γίνει στο τηλέφωνο 2843026346 ή μέσω mail στο info@sitia.gr ή στο dimarxos@sitia.gr .

Τα αίτια πίσω από τη βιβλική καταστροφή στην Κρήτη

Στα αίτια της φυσικής καταστροφής που προκλήθηκε από την σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την Κρήτη, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας Όπως είπε,, δύο στοιχεία μπαίνουν στην εξίσωση της καταστροφής.

Το πρώτο στοιχείο είναι ο κίνδυνος. Ο κίνδυνος ήταν πάρα πολύ μεγάλος δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με μια ακραία βροχόπτωση η οποία έπληξε ειδικά σε ένα συγκεκριμένο σημείο, δηλαδή στην περιοχή πάνω από την Αγία Πελαγία όπου οι κλίσεις του εδάφους ήταν πάρα πολύ ισχυρές και όπου είχαμε να κάνουμε με πετρώματα τα οποία ήταν εύκολο να διαβρωθούν.

«Έτσι λοιπόν, με μεγάλη ταχύτητα, τα νερά μαζί με το έδαφος, μαζί με τη λάσπη, μαζί με αντικείμενα, μαζί με τα αυτοκίνητα, κατέβηκαν προς τα κάτω, οπότε έφτασαν στον οικιστικό ιστό», εξήγησε ο κος Λέκκας.

«Αυτός ήταν λοιπόν ο κίνδυνος. Ήταν ένα ακραίο φαινόμενο που ουσιαστικά έρχεται και στοιχειοθετεί την κλιματική κρίση» συνόψισε ειδικότερα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή περαιτέρω, ο δεύτερος παράγοντας της εξίσωσης είναι η τρωτότητα.

«Η τρωτότητα στην αλλαγή ήταν πάρα πολύ μεγάλη δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με έναν οικιστικό ιστό άναρχα δομημένο, με ένα ποτάμι το οποίο ουσιαστικά είχε κλειστεί και δεν μπορούσε να παραλάβει όλα αυτά τα φορτία- και δεν θα μπορούσε να τα παραλάβει» ανέφερε καταλήγοντας πως ως αποτέλεσμα της εξίσωσης της τρωτότητας και του κινδύνου είχαμε αυτές τις πολύ μεγάλες καταστροφές και τις απώλειες ανθρώπινων ζωών.

«Θα πρέπει να πω το εξής: Η βροχή ήταν τόσο μεγάλη ούτως ώστε είχαμε να κάνουμε με έναν τεράστιο όγκο» ανέφερε σημειώνοντας πως το αντιπλημμυρικό έργο θα μπορούσε να παραλάβει 30-40 κυβικά το δευτερόλεπτο, και ουσιαστικά είχαμε έναν όγκο της τάξης των 150 κυβικών ανά δευτερόλεπτο».

Για το καταστροφικό πέρασμα του καιρού και για τους λόγους που οδήγησαν στις τεράστιες καταστροφές μίλησε και ο σεισμολόγος – γεωφυσικός Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Σε κάθε καταστροφικό φαινόμενο, όπως είναι η πλημμύρα και ο σεισμός, δυο βασικοί παράγοντες παίζουν ρόλο. Το πρώτο είναι ότι υπήρχε πολύ μεγάλη ένταση του ίδιου του φαινομένου, η βροχόπτωση αυτή καθαυτή και βέβαια οι γεωμορφολογικές συνθήκες της γύρω περιοχής στην Αγία Πελαγία και την Σητεία, αλλά και αλλού, που βοήθησαν πάρα πολύ στο να υπάρξει το πλημμυρικό φαινόμενο», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε:

«Από την άλλη μεριά όμως πάντοτε παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και η τρωτότητα, το πόσο ευάλωτο είναι δηλαδή το ανθρωπογενές περιβάλλον, όταν δεν έχουμε χτίσει σωστά, όταν δεν έχουμε πολεοδομήσει σωστά, όταν έχουμε κλείσει ρέματα τα οποία είναι οι φυσικές κοίτες απορροής της πλημύρας, τότε αυτά τα ρέματα που έχουν μετατραπεί σε δρόμους την ώρα της πλημμύρας γίνονται ορμητικοί, καταστροφικοί και θανατηφόροι χείμαρροι.»

Τα Διεθνή ΜΜΕ για την κακοκαιρία στην Κρήτη

Το γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών ΜΜΕ κάνουν οι εικόνες από τη φονική κακοκαιρία στην Κρήτη, που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους.

«Οχήματα παρασύρθηκαν στη θάλασσα καθώς ξαφνικές πλημμύρες έπληξαν την Κρήτη» αναφέρει το BBC.

«Καταγράφηκαν εκτεταμένες καταστροφές σε παραθαλάσσια χωριά» επισημαίνεται στη βρετανική εφημερίδα και σε δεύτερο δημοσίευμα του « Δεύτερο άτομο βρέθηκε νεκρό» Guardian.

Για το «χάος» στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης» γράφει το βρετανικό skynews.

«Καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με τις πτήσεις να διακόπτονται αφού οι διάδρομοι προσγείωσης στο διεθνές αεροδρόμιο του Ηρακλείου βυθίστηκαν, προκαλώντας αναστάτωση στους ταξιδιώτες» σημειώνεται ακόμη.

Στη φονική κακοκαιρία, στους νεκρούς και στις 450 κλήσεις στην Πυροσβεστική μέσα σε μόλις μία ώρα αναφέρεται και το Aljazeera.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button