ΚΡΗΤΗ

Η αναβίωση στην Ασή Γωνιά Χανίων το έθιμο της ευλογίας των προβάτων

Τελευταία ενημέρωση:

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής διοργάνωσε την εκδήλωση που, εκτός από την ευλογία των προβάτων, περιλάμβανε και το άρμεγμα του γάλακτος, το οποίο μοιράζεται στους προσκυνητές.

Η Ασή Γωνιά, στα όρια των Νομών Χανίων και Ρεθύμνου, έχει συνδεθεί με το έθιμο της ευλογίας των κοπαδιών την ημέρα του Αγίου Γεωργίου. Οι βοσκοί της περιοχής συρρέουν με τα κοπάδια τους στην εκκλησία του Αϊ-Γιώργη του Γαλατά. Ακόμη και τα πρόβατα που βρίσκονται στα μητάτα, κάθε χρόνο αυτή την ημέρα μεταφέρονται στην εκκλησία, με την ελπίδα εκτός των άλλων ότι ο Αϊ-Γιώργης θα προστατεύσει τα κοπάδια και την παραγωγή γάλακτος.

Τάμα στον Αϊ-Γιώργη

Τα ζώα και φέτος στολίστηκαν με τα πιο μελωδικά «λέρια» και μαντρώθηκαν στην «κούρτα» έξω από την εκκλησία όπου ευλογήθηκαν, ενώ οι κτηνοτρόφοι τα άρμεξαν ένα-ένα, μοιράζοντας το γάλα στους επισκέπτες της περιοχής, που κάθε χρόνο είναι και περισσότεροι.

Το «παρών» στις εκδηλώσεις έδωσε φέτος ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος εξήγησε ότι πρόκειται για ένα έθιμο του οποίου οι ρίζες χάνονται στον χρόνο και πως «είναι χρέος όλων μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε και αντίστοιχα έθιμα να τα διατηρήσουμε», προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτόν, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής δίνουν ένα σπουδαίο μήνυμα, ταυτισμένο με την παράδοση και την ιστορία του τόπου.

Διατήρηση των εθίμων

Το έθιμο αναβιώνει από τότε που υπάρχει το χωριό και μάλιστα οι κτηνοτρόφοι θεωρούν αδιανόητο να μην κατεβάσουν τα πρόβατά τους για να ευλογηθούν την ημέρα αυτή. Το άρμεγμα των προβάτων, που ξεπερνούν τις 25.000 στην περιοχή, συμβολίζει την αλληλεγγύη, γι’ αυτό και το γάλα διανέμεται σε όλους. Λέγεται, δε, ότι συμβολίζει και το τάμα που έχουν οι κάτοικοι στον Αϊ-Γιώργη, ως προσδοκία και προσμονή προστασίας από κάθε κακό.

Κάθε χρόνο, την ημέρα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, στην Ασή Γωνιά Χανίων, οι κτηνοτρόφοι μεταφέρουν από τα μητάτα τους στην εκκλησία πρόβατα, για να τα ευλογήσει ο ιερέας της περιοχής, ενώ το γάλα που αρμέγουν αυτή την ημέρα το διαθέτουν στους προσκυνητές. Απ’ όλη την Κρήτη συγκεντρώνεται κόσμος για το έθιμο της περιοχής με τα 30.000 πρόβατα.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close