ΚΡΗΤΗ

Η ανάδειξη των Αλυκών της Ελούντας σχετίζεται με τον σεβασμό των διατάξεων & των νόμων

Με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε στην βουλή 30/4 (Υπ. Πολιτισμού – Αθλητισμού – Περιβάλλοντος & Ενέργειας) , ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι κ. Σπύρος Δανέλλης με θέμα τα φαινόμενα έλλειψης προστασίας και εγκατάλειψης των αρχαιολογικών χώρων του καναλιού & των Αλυκών της Ελούντας, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, σε σημερινή του δήλωση, μεταξύ άλλων ανέφερε :

“Τόσο η αρχαιολογία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, όσο και ο Δήμος Αγίου Νικολάου, προσπαθούν να διατηρήσουν αυτό τον χώρο στην καλύτερη δυνατή κατάσταση που μπορεί να υπάρξει σήμερα, αν λάβουμε υπόψη την αποστελέχωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού – του δήμου, αλλά τον “στραγγαλισμό” των πιστώσεων και των δύο φορέων. Κατά συνέπεια, οι δυνατότητες παρέμβασης είναι περιορισμένες.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Απο την πλευρά του δήμου, καταβάλλεται εδώ και χρόνια προσπάθεια ένταξης για την ανάδειξη  των χώρων αυτών, σε Ευρωπαικά προγράμματα, γεγονός που θα δώσει την δυνατότητα συντήρησης και επισκευής των εξαιρετικών αυτών χώρων , οι οποίοι γειτνιάζουν με τον υψηλής ποιότητας τουριστικό προορισμό της Ελούντας.

Μάλιστα πέρυσι δυο προγράμματα (Interreg Ελλάδα – Κύπρος) που αφορούσαν στην κατασκευή του “Μουσείου Αλατιού”, στην ανάδειξη των Αλυκών, των μονοπατιών και των μικρών κτισμάτων που υπάρχουν στη νήσο Κολοκύθα – που αποτελεί συνολικά ένα αρχαιολογικό χώρο –  δεν προκρίθηκαν, αφού είναι γνωστό ότι η προώθηση τέτοιων προτάσεων, σχετίζεται περισσότερο με πολιτικές αποφάσεις, και λιγότερο με την πραγματική ουσία των προτάσεων, οι οποίες κατατίθενται.

Ο δήμος Αγίου Νικολάου, σχεδιάζει να εντάξει κάποιες από αυτές τις προτάσεις στο πρόγραμμα leader.

karnagioadv 2021 neratzoulis neo bakaliko lagos

Ωστόσο το ζήτημα που υπάρχει κατά την προσωπική μας άποψη , είναι ότι στον Α΄Αρχαιολογικό χώρο, υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ιδιωτών, για τις οποίες δυστυχώς έχει καταστεί αδύνατον εδώ και πάνω από 15 χρόνια, να κατεδαφιστούν!

Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στα κτίσματα επί του αιγιαλού μέσα στην θάλασσα, όπου τα πράγματα είναι τραγικά ! Το γεγονός αυτό, μας δίνει την δυνατότητα να συμπαιράνουμε ότι η ανάδειξη του χώρου, δεν σχετίζεται μόνο με την βελτίωση των υποδομών, αλλά πρωτίστως με τον σεβασμό των διατάξων και των νόμων που δυστυχώς το Ελληνικό δημόσιο καθίσταται αδύνατο να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία, δίδοντας την δυνατότητα σε ιδιώτες να αυθαιρετούν και βυσσοδομούν σ΄ένα εξαιρετικό αρχαιολογικό χώρο.

Εν κατακλείδι, η βελτίωση των χώρων αυτών, είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει έσοδα στο Υπουργείο Πολιτισμού αλλά θα συμβάλλει ουσιαστικά στο τουριστικό προιόν της περιοχής, με την παράλληλη θεαματική βελτίωση του περιβάλλοντος.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button