Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Φράγμα Ποταμών Αμαρίου: Οριστικά «πράσινο φως» για το έργο του διυλιστηρίου

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Ενημερωτική σύσκεψη για το κρίσιμο έργο του διυλιστηρίου στο φράγμα Ποταμών Αμαρίου πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και Βουλευτή Ρεθύμνου κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη και τη συμμετοχή του Διευθύνοντα Συμβούλου του Ο.Α.Κ., κ. Άρη Παπαδογιάννη καθώς και του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Θοδωρή Νίνου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για τα επόμενα βήματα του έργου. Ειδικότερα, με βάση τη δέσμευση της χρηματοδότησης από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και του Ταμείου Συνοχής, διασφαλίστηκε οριστικά το «πράσινο φως» για το έργο. Μετά την ολοκλήρωση εξέτασης των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Ο.Α.Κ. Α.Ε. κατέθεσε στο Ελεγκτικό Συνέδριο το σύνολο των δικαιολογητικών κατακύρωσης προκειμένου να ακολουθήσει ο προσυμβατικός έλεγχος. Με βάση τα παραπάνω βήματα εξασφαλίστηκε η μη απένταξη του έργου και η συνέχιση της διαδικασίας με κατακύρωσή του στον προσωρινό ανάδοχο που προέκυψε από την διαγωνιστική διαδικασία και την απόφαση του ΣτΕ.

NOVA

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, με δεδομένο ότι λόγω διαδοχικών προσφυγών στη Δικαιοσύνη, ο κίνδυνος απένταξης ενός τόσο κρίσιμου έργου ύδρευσης για Ρεθύμνου ήταν ορατός. Η εξασφάλιση της ομαλής συνέχισης των απαραίτητων διαδικασιών προκειμένου να μπει σε φάση υλοποίησης υπήρξε το ζητούμενο ανάμεσα στον κ. Κεφαλογιάννη και τη διοίκηση και τα στελέχη του Ο.Α.Κ. Α.Ε. σε πρόσφατη συνάντηση εργασίας στην έδρα του Οργανισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση καταρτίστηκε αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα για την πορεία του έργου ενώ πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και συνεχής επικοινωνία με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της ήδη εξασφαλισμένης χρηματοδότησης.

Ακολουθεί η δήλωση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και Βουλευτή Ρεθύμνου κ. Κεφαλογιάννη:

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

«Το έργο αξιοποίησης του Ταμιευτήρα Φράγματος Ποταμών συνολικού προϋπολογισμού ύψους 22,7 εκατομμυρίων ευρώ είναι ένα άκρως απαραίτητο έργο για την ανάπτυξη της περιοχής μας, που αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στις ανάγκες ύδρευσης και την κάλυψη των αναγκών σε βάθος 40ετίας των Δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου.

Ήδη από το 2019 ξεκινήσαμε και πετύχαμε νέα ένταξη του έργου στο Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» – ΥΜΕΠΕΡΑΑ: (31-8-2022 αρ. πρωτ. 9593), με δικαιούχο, αναθέτουσα αρχή και φορέα υλοποίησης τον Ο.Α.Κ. Α.Ε. Το 2022 προκηρύχθηκε ανοικτός διαγωνισμός ανάθεσης του έργου, ακολουθήσαν προδικαστικές προσφυγές ενώπιων της Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ με αντίστοιχες αποφάσεις και εκ νέου αιτήσεις ακύρωσης στο ΣτΕ, με αποτέλεσμα να διακινδυνεύεται η πορεία του έργου λόγω της μη ολοκλήρωσης της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Η από 11-12-2023 απόφαση του ΣτΕ (Δ τμήμα) σε συνδυασμό με τις απαραίτητες διαδικασίες από το Υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ καθώς και του Ταμείου Συνοχής οδήγησαν στο να βρισκόμαστε σήμερα στο στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου με την ολοκλήρωση του οποίου θα τεθεί στην τελική τροχιά υλοποίησης το μεγάλο αυτό έργο. Το Ρέθυμνο θα αποκτήσει μια σύγχρονη στρατηγική Υποδομή Ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας νερού για τη ύδρευση της ευρύτερης οικιστικής και τουριστικής περιοχής του βόρειου τμήματος της Π.Ε Ρεθύμνης.

Mechanical Solutions

Θα ήθελα πρώτα από όλα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, συντοπίτη μας, κ. Κωστή Χατζηδάκη για την καθοριστική συμβολή του στο κρίσιμο σκέλος της διατήρησης της χρηματοδότησης, πάρα τις καθυστερήσεις που προέκυψαν από τη διαδικασία των προσφυγών. Ουσιαστική στήριξη του έργου υπήρξε και από ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τόσο από τον Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα, όσο και από τον Υφυπουργό κ. Νίκο Ταχιάο, καθώς και τον Προϊστάμενο της Υποδιεύθυνσης Τομέα Περιβάλλοντος της ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑΑ, κ. Νικόλαο Μαμαλούγκα και τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής, κ. Γιώργο Ζερβό οι οποίοι απέδειξαν έμπρακτα την ετοιμότητα και την ευελιξία της Κυβέρνησης για τα σοβαρά αναπτυξιακά ζητήματα του τόπου μας.

Τέλος, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη συστηματική προσπάθεια διεκδίκησης και ωρίμανσης του έργου και την γόνιμη συνεργασία στη Διοίκηση και τα στελέχη του ΟΑΚ, τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τον Πρόεδρο της ΠΕΔΚ κ. Ιωάννη Κουράκη, την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή και τον Δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργη Μαρινάκη.

Όλοι μαζί πετύχαμε μια μεγάλη νίκη για το Ρέθυμνο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περιβαλλοντικά συγκύρια».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button