Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΕΛΛΑΔΑΚΡΗΤΗ

Ερώτηση Σπυριδάκη στη Βουλή για τις κατεδαφίσεις στα παραλιακά μέτωπα του Λασιθίου

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κατερίνα Σπυριδάκη, προέβη σε υποβολή τριών Ερωτήσεων προς όλα τα αρμόδια Υπουργεία αναφορικά με το ζήτημα των παραλιακών μετώπων σε Σίσι, Ελούντα και Ιεράπετρα.

Στο πλαίσιο άσκησης του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αφού παρουσίασε τόσο το ιστορικό όσο και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, καλεί όλα τα αρμόδια Υπουργεία να προβούν στη λήψη άμεσων νομοθετικών ρυθμίσεων με στόχο την οριστική και βιώσιμη λύση του φλέγοντος ζητήματος της ανάπλασης των παραλιακών μετώπων, ώστε να αποφευχθούν οι όποιες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που θα πλήξουν τόσο τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, όσο και την ίδια την τοπική οικονομία και την τουριστική προβολή των περιοχών.

Mechanical Solutions

Παραλιακό μέτωπο Σισίου

Σε συνέχεια των κατεδαφίσεων που έλαβαν χώρα στο Σίσι, σε μία περιοχή ραγδαία αναπτυσσόμενη στον τομέα του τουρισμού και με ποσοστό εξάρτησης της τοπικής οικονομίας από την τουριστική δραστηριότητα άνω του 85%, το παραλιακό μέτωπο ακόμα θυμίζει «βομβαρδισμένο».

Είναι θετικό το γεγονός ότι, σύμφωνα και με την Ανακοίνωση του Δήμου του Αγίου Νικολάου,

η Αποκεντρωμένη Διοίκηση παρέδωσε το έργο στην Κτηματική Υπηρεσία και ότι στις 14 Φεβρουαρίου 2024 υποβλήθηκε από τον Δήμο η πρώτη αίτηση νομιμοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών της τότε Κοινότητας και το αίτημα για τον επανακαθορισμό της γραμμής αιγιαλού στην παράκτια περιοχή του Σισίου, ώστε να προχωρήσει η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.

Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται η επιτάχυνση όλων των απαραίτητων διαδικασιών, η ολοκλήρωση  της εξομοίωσης της χερσαίας ζώνης λιμένα για ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο του Σισίου, λαμβάνοντας υπόψη τα ιστορικά στοιχεία και τις πραγματικές τοπικές ανάγκες της περιοχής, και η εξασφάλιση μίας ενιαίας και επαρκούς χρηματοδότηση για ολόκληρο το έργο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου του Σισίου. Στόχος οφείλει να είναι η εξασφάλιση ότι οι καταστηματάρχες θα μπορούν να δουλέψουν τη τουριστική σεζόν που έρχεται σε λιγότερο από δύο μήνες.

Παραλιακό Μέτωπο Ελούντας

Σε μία περιοχή όπου σημειώνεται υψηλή τουριστική δραστηριότητα και αποτελεί έναν προορισμό «τουρισμού πολυτελείας» με ένα διεθνώς αναγνωρισμένο brand, απώτερος σκοπός θα πρέπει να είναι η διαφύλαξη του τουριστικού προϊόντος και της φήμης που έχει χτίσει η Ελούντα όλα αυτά τα χρόνια, και η αποφυγή σημαντικών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων στην περιοχή και τους κατοίκους της. Επομένως, οι όποιες κινήσεις θα πρέπει να βασίζονται στη νομιμότητα και σε μία εμπεριστατωμένη μελέτη, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, αυστηρά χρονοδιαγράμματα και που θα λαμβάνει υπόψη της όλα τα υπάρχοντα δεδομένα, μορφολογικά και τεχνοοικονομικά, που μπορούν να επηρεάσουν την τοπική τουριστική δραστηριότητα.

Παραλιακό Μέτωπο Ιεράπετρας

Στο παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας, έκτασης 1500 μέτρων, υπάρχουν 52 καταστήματα καφέ-εστίασης και τουριστικών ειδών και απασχολούνται 355 εργαζόμενοι. Για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου απαιτείται ένα σχέδιο άμεσα υλοποιήσιμο, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και τμηματική υλοποίηση – δεδομένης της έκτασης του παραλιακού μετώπου – ώστε να αποφευχθούν οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, και να διαφυλαχθεί η τουριστική προβολή της περιοχής που σημειώνει ραγδαία τουριστική ανάπτυξη. Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ όλων των συναρμόδιων Υπουργείων, καθώς επίσης και των αρμόδιων Υπηρεσιών, προκειμένου να συμβάλλουν ενεργά προς την κατεύθυνση αυτή.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button