Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Ερώτηση Σπυριδάκη στη Βουλή για αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Σητείας σε Πυροσβεστική Υπηρεσία

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, κατέθεσε Ερώτηση προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με θέμα την Αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Σητείας σε Πυροσβεστική Υπηρεσία Δ’ Τάξης  Σταθμoύ.

Με την εν λόγω Ερώτηση η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, τονίζει την αναγκαιότητα για αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Σητείας σε Υπηρεσία. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως «Η αναγκαιότητα προέκυψε λόγω της τεράστιας έκτασης, που καλείται να καλύψει επιχειρησιακά, από την περιοχή του Πλάτανου, στον βόρειο άξονα, μέχρι και τον Αθερινόλλακο, στα νότια. Σε αυτή την περιοχή, είναι εγκαταστημένος ένας σημαντικός αριθμός υποδομών, όπως το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Σητείας, ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Αθερινόλακκου, 147 ανεμογεννήτριες, 6 φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ μελλοντικά  πρόκειται να κατασκευαστούν δύο κοιλάδες υδρογόνου και ο σταθμός διασύνδεσης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed. Αυτές οι υποδομές στρατηγικής σημασίας εντείνουν την αναγκαιότητα για επιχειρησιακή αναβάθμιση και ετοιμότητα. Επιπρόσθετα, πέρα του σημαντικού αριθμού υποδομών, η περιοχή διαθέτει το «Φοινικόδασος Βάι Λασιθίου»,  αισθητικό δάσος μοναδικής ομορφιάς, συνολικής έκτασης 200 στρεμμάτων, το «Φυσικό Πάρκο της Σητείας», που είναι ενταγμένο στο Δίκτυο Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO και το φαράγγι του Ρίχτη, της Ζάκρου και των Πεύκων, που βρίσκονται και αυτά στην ευθύνη του Κλιμακίου. Επιπλέον, το Πυροσβεστικό  Κλιμάκιο καλύπτει και τις ανάγκες των γύρω νησιών (Κάσος και Κάρπαθος). […] το Κλιμάκιο της Σητείας επιτελεί  και ένα επικουρικό έργο και για την υπόλοιπη Π.Ε Λασιθίου, γεγονός που το επιφορτίζει με επιπλέον αρμοδιότητες, καθιστώντας την αναβάθμισή του σε Υπηρεσία, θέμα ζωτικής σημασίας για την πολιτική προστασία στην ευρύτερη περιοχή».

Mechanical Solutions

Το αίτημα της αναβάθμισης έρχεται από ένα ήδη υποστελεχωμένο κλιμάκιο, όπως άλλωστε είναι όλα τα κλιμάκια του Νομού Λασιθίου, με αυξημένες επιχειρησιακές αρμοδιότητες και σε μία περιοχή, μάλιστα, το Λασίθι όπου έχουν σημειωθεί οι μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές της Κρήτης με χιλιάδες στρέμματα καμένης γης.

Σε αυτό έρχονται να προστεθούν και οι πρόσφατες πλημμύρες της Σητείας στις οποίες «εάν δεν υπήρχαν οι εποχικοί πυροσβέστες, που συνέβαλαν τα μέγιστα στον απεγκλωβισμό ανθρώπων και στην απάντληση των υδάτων, η έκβαση των συμβάντων θα ήταν τραγική».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο ζήτημα της υποστελέχωσης των Πυροσβεστικών Κλιμακίων του Νομού Λασιθίου, καθώς «λόγω της πρόσληψης περίπου 14 εποχικών πυροσβεστών από τον Νομό στις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) δημιουργούνται κενά τα οποία θα πρέπει να αναπληρωθούν στις Υπηρεσίες από όπου προέρχονται».

Επιπλέον, ήδη από το 2019  το Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού του Πυροσβεστικού Σώματος τάχθηκε υπέρ της αναβάθμισης του Κλιμακίου σε Υπηρεσία και παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την αναβάθμιση ακόμα εκκρεμεί. Το ζήτημα, όμως, της αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου άπτεται της πραγματικής και ουσιαστικής πολιτικής προστασίας και της ίδιας της ασφάλειας των κατοίκων τόσο της Σητείας όσο και των ευρύτερων περιοχών.

Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, καλεί τον Υπουργό της Κλιματικής Κρίσης και της Πολιτικής Προστασίας να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:

1.     Γιατί δεν έχει εκδοθεί ακόμα το Προεδρικό Διάταγμα για την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Σητείας σε Πυροσβεστική Υπηρεσία Δ’ Τάξης Σταθμού, δεδομένης και της θετικής γνωμοδότησης του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού του Πυροσβεστικού Σώματος από το 2019;

2.     Σκοπεύετε εν τέλει να προχωρήσετε στην ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Σητείας για αναβάθμιση; Και αν ναι, πότε θα προβείτε στην έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος;


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button