Nbaxevanis

Χαλκιαδάκης

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Επίσκεψη Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και Νομαρχιακής στην ΑΣΤΕΚ

DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Πριν λίγες μέρες η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου και η αναπληρώτρια συντονίστρια της Νομαρχιακής Μαρία Σαπουντζάκη συναντηθήκαμε με τον Διευθυντή και τον σύλλογο φοιτητών του τμήματος.

Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώσαμε και επιβεβαιωθήκαμε για άλλη μία φορά πως η εξαθλίωση, η παραμέληση και η εξάλειψη της δημόσιας παιδείας είναι συνειδητή και στοχευμένη τακτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ώστε να βρουν χώρο και τόπο να δράσουν και να αισχροκερδήσουν οι ιδιώτες εις βάρος των Ελλήνων φοιτητών και οικογενειών τους.

NOVA

Το παραπάνω συμπέρασμα βγαίνει όχι μόνο από την επιλογή της κυβέρνησης να υποβαθμίσει στην ουσία τα πτυχία των αποφοίτων του τμήματος και να το αφήσει υποστελεχωμένο, αλλά και από την αδιαφορία των Υπουργείων Παιδείας και Τουρισμού έστω να απαντήσουν στις επιστολές των φοιτητών της Α.Σ.Τ.Ε.Κ. που έφτασαν στο σημείο να αποστείλουν εξώδικο στα αρμόδια υπουργεία για το οποίο επίσης δεν έχουν λάβει καμία απάντηση μέχρι σήμερα!

Τα ίδια συμβαίνουν και με το αντίστοιχο τμήμα της Ρόδου. Ο αγώνας των φοιτητών γίνεται από κοινού.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Έμεις ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Διευθυντή κ. Γιώργο Κλεισαρχάκη και τον Σύλλογο Φοιτητών της Α.Σ.Τ.Ε.Κ. που ανταποκρίθηκαν στη πρόσκληση μας να συναντηθούμε και να συζητήσουμε για την κατάσταση που επικρατεί

και να τους τονίσουμε άλλη μια φορά πως θα σταθούμε δίπλα τους με όποιον τρόπο μπορούμε γιατί, το δίκιο είναι με το μέρος τους!

Mechanical Solutions

Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και τις προσπάθειες που έχει κάνει ο Σύλλογος Φοιτητών του τμήματος εώς σήμερα:

Τα προβλήματα της ΑΣΤΕ

• Παροχή πτυχίου 5ου βαθμού ενώ οι σπουδαστές εντάσσονται στις σχολές ΑΣΤΕ μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων.

• 4ετές (αναβαθμισένο) πρόγραμμα σπουδών ενώ παρέχεται πτυχίο επιπέδου 5 (πέντε), ισόβαθμο με εκείνο των ΙΕΚ*.

• Το πτυχίο επιπέδου 5 (πέντε) δε μας δίνει πρόσβαση σε μεταπτυχιακά προγράμματα εντός Ελλάδος.

• Από το 2014 έως το 2020 είχαμε πρόσβαση σε συγκεκριμένα προγράμματα ERASMUS. Από το 2020 και μετά δε μας δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα ERASMUS διότι δε θεωρούμαστε Ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης**.

• Το κτήριο που στεγάζεται η ΑΣΤΕΚ παραχωρείται από το δήμο του Αγίου Νικολάου και όχι από το Υπουργείο Τουριμού. Αυτό το γεγονός δεν εξασφαλίζει σταθερότητα. Επίσης, η χωρητικότητα του κτηρίου δεν είναι επαρκής για τις ανάγκες των σπουδαστών.

• Το φοιτητικό μας πάσο είναι και εκείνο 5ου βαθμού, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να μην αναγνωρίζεται από τους αρμόδιους φορείς.

• Πρόβληματα σίτισης και στέγασης (αναφερθήκαμε σε αυτά στη συνάντησή μας).

• Δε γίνονται προσλήψεις μόνιμων καθηγητών στη σχολή, με αποκορύφωμα το φετινό παράδειγμα του εαρινού εξαμήνου όπου οι σπουδαστές του Α’ έτους δε διδάσκονται 2 (δύο) από τα 6 (έξι) μαθήματα (εκείνα των αγγλικών και του δικαίου).

• Έλλειψη συγγραμάτων.

*Αντίθετο σύμφωνα με την αναθεώρηση του συντάγματος το 2009 και τη EURYDICE που αναφέρει ότι, οι ανώτερες κρατικές σχολές δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 3 (τρία) έτη φοίτησης.

**Και ρωτάμε εμείς με τη σειρά μας: Αν οι σχολές ΑΣΤΕ δε θεωρούνται Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τότε τι θεωρούνται;

Τα αιτήματα των σπουδαστών της ΑΣΤΕΚ

• Αναβάθμιση του πτυχίου και του φοιτητικού μας πάσο από επίπεδο 5 (πέντε) σε επίπεδο 6 (έξι).

• Άμεσες προσλήψεις καθηγητών.

• Παροχή σίτισης και στέγασης για τους σπουδαστές της σχολής ΑΣΤΕΚ.

• Αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών της σχολής.

• Περισσότερα συγγράμματα ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των σπουδαστών.

• Επανένταξη στα προγράμματα ERASMUS. Ενέργειες του συλλόγου σπουδαστών ΑΣΤΕΚ (2021-2024)

• Έχουν σταλεί, επανειλλημένως, επιστολές στο Υπουργείο Τουρισμού και στο Υπουργείο Παιδείας. Άλλωτε δεν λάβαμε καμία απάντηση και άλλωτε λαμβάναμε απαντήσεις με το ένα υπουργείο να επιρρίπτει την ευθύνη στο άλλο.

• Το 2021, πραγματοποιήθηκε δίμηνη κατάληψη, η οποία έληξε ως ένδειξη καλής θελήσεως, όταν κανονίστηκε η δια ζώσης συνάντηση, με τον τέως Υπουργό Τουρισμού κύριο Κικίλια, και την Υφυπουργό κυρία Ζαχαράκη. Σε εκείνη την συνάντηση υπήρξε δέσμευση από πλευράς τους για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της ΑΣΤΕΚ (κάτι το οποίο μέχρι και σήμερα, δεν έχει πραγματοποιηθεί).

• Το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, εφόσον συνεχώς βρισκόμασταν σε αδιέξοδο, με τη βοήθεια δικηγόρου, αποστείλλαμε εξώδικο στο Υπουργείο Τουρισμού και Υπουργείο Παιδείας, με την ελπίδα να λάβουμε κάποια απάντηση. Από 05/04/2023 έως και σήμερα δεν έχουμε λάβει για ακόμα μία φορά καμία απάντηση.

• Το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, έχουμε στείλει επιστολή για δια ζώσης συνάντηση με την καινούρια Υπουργό και Υφυπουργό Τουρισμού. Τελικά, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη, στην οποία δεν παρεβρέθηκε καμία από τις προαναφερθείσες. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα, οι απαντήσεις που μας δόθηκαν στα ερωτήματα που θέσαμε στην Διεύθυνση Τουριστικής Εκπαίδευσης, να μην μας αφήσουν ικανοποιημένους.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο