Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Έπεσε κι άλλο η στάθμη του Αποσελέμη

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB

Σοβαρά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν κάτοικοι και περιοχές του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου εξαιτίας της λειψυδρίας, ως αποτέλεσμα τόσο της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, αλλά και των ελλιπών βροχοπτώσεων.

Οι κάτοικοι ανησυχούν, με τους ίδιους να φοβούνται μήπως τη φετινή χρονιά πουν “το νερό, νεράκι”. Επίσης, φέτος τα κυβικά νερού που θα λαμβάνει η πόλη του Ηρακλείου θα είναι 7.000 λιγότερα ημερησίως σε σχέση με πέρυσι που ο αριθμός ήταν 25.000.

NOVA

Ειδικότερα, δύσκολο θα είναι το φετινό καλοκαίρι στην Ανατολική Κρήτη, με φόντο τις ανησυχητικές εικόνες που αποτύπωσε ο τηλεοπτικός φακός της “ΚΡΗΤΗ ΤV” στο φράγμα Αποσελέμη. Η στάθμη έχει πέσει κατά 16 μέτρα, ενώ έχει αποκαλυφθεί όλο το χωριό.

«Θα πούμε το νερό, νεράκι», λένε με μια φωνή οι κάτοικοι της περιοχής.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Μόλις 8 εκατ. 800 κυβικά νερού, με τη πληρότητα να αγγίζει το 35%, πράγμα που σημαίνει πως τίποτα δε θυμίζει τα εντυπωσιακά πλάνα από την υπερχείλιση του φράγματος στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022, οπότε σημειώθηκε η τέταρτη υπερχείλιση από το 2019, όταν ολοκληρώθηκε η υδρευτική σήραγγα Οροπεδίου.

Ο τηλεοπτικός φακός της “ΚΡΗΤΗ ΤV” πήγε στο φράγμα του Αποσελέμη τον Μάιο του 2023 και κατέγραψε τη νέα πραγματικότητα, με τις μειωμένες ποσότητες νερού να είναι μονόδρομος για τους Δήμους Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου, οι οποίοι ενεργοποιούν γεωτρήσεις για να μην πουν οι πολίτες το “νερό… νεράκι”.

Mechanical Solutions

Ενεργοποιήθηκαν οι γεωτρήσεις

Ο διευθυντής Διαχείρισης Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ, Βαγγέλης Μαμαγκάκης, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ ΤV”, είπε: «Πρέπει να κάνουμε όσο μπορούμε πιο ορθή και σωστή διαχείριση και αυτοσυγκράτηση των νερών, καθώς ήδη οι ποσότητες νερού στις περιοχές Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου είναι μειωμένες. Η ΔΕΥΑΗ έχει καθυστερήσει στα δίκτυά της λόγω προβλημάτων».

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Γιώργος Βουρεξάκης, σημείωσε: «Έχουν ενεργοποιήσει κάποιες γεωτρήσεις στην περιοχή των Μαλίων. Επίσης, στις περιοχές Τυλίσου, Κρουσώνα και Κέρι είχαμε κλειστές τις γεωτρήσεις 4-5 χρόνια από το 2019. Τις ενεργοποιήσαμε και, εάν όλα πάνε καλά, θα τις ενεργοποιήσουμε κάτω από 18.000 κυβικά νερού ημερησίως».

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου, Γιώργος Χειρακάκης, σημείωσε: «Λόγω λειψυδρίας, το φράγμα Αποσελέμη δεν μπορεί να δώσει τις ίδιες ποσότητες νερού που παίρναμε τα προηγούμενα χρόνια. Πέρυσι, πήραμε 3 εκατ. 500 χιλιάδες κυβικά νερού, ενώ φέτος προβλέπεται να πάρουμε 1 εκατ. 400 χιλιάδες κυβικά νερού. Προσπαθούμε τις ανάγκες μας να τις καλύψουμε από τις γεωτρήσεις και τους μήνες αιχμής να δώσουμε αυτά τα κυβικά νερού στο σύνολό τους στο φράγμα Αποσελέμη».

18.000 κυβικά την ημέρα αντί 25.000

Με 18.000 κυβικά νερού την ημέρα από 25.000 που ήταν πέρυσι θα υδρεύεται η πόλη του Ηρακλείου από το φράγμα Αποσελέμη, ενώ σχεδόν ενάμιση εκατομμύριο κυβικά θα αντλήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου οι Δήμοι Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου.

«Μακάρι να έχουμε χιόνια στο Οροπέδιο Λασιθίου», είπε ο κ. Μαμαγκάκης, ενώ υποστήριξε πως είναι επιτακτικό αίτημα να υπάρξει ορθή διαχείριση.

Και στον Δήμο Ηρακλείου ενεργοποιήθηκαν γεωτρήσεις μετά από 5 χρόνια, ενώ αυτό που προβληματίζει τον κ. Βουρεξάκη είναι τα σπασίματα αγωγών στις παλιές γεωτρήσεις των Μαλίων και της Τυλίσου, κάτι που σημαίνει ότι, αν το φαινόμενο είναι συχνό στη διάρκεια του καλοκαιριού, τότε οι δημότες θα ζήσουν το “μαρτύριο της σταγόνας”.

«Ευελπιστούμε τα προβλήματα να είναι ωρών και όχι ημερών. Τα συνεργεία “τρέχουν”. Κάνουν καλή δουλειά. Ευελπιστούμε να τη “βγάλουμε” όσο γίνεται πιο ανώδυνα. Εάν δε βρέξει μέχρι τέλος του χρόνου, τα προβλήματα θα είναι σοβαρά. Το έχουμε δει στην Ιταλία, στην Καταλονία κ.λπ. Έχουν απαγορευτεί τα πάντα. Στην Ισπανία απαγορεύεται να είναι γεμάτες οι πισίνες», είπε ο κ. Βουρεξάκης.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
Νέα Κρήτη

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο