Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Ενωση Αστυνομικών Ρεθύμνου: «Ζητάμε την επιστροφή στην κανονικότητα»

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB

Εκτός από τις σοβαρές αναφορές σχετικά με την ανοχή στην εγκληματικότητα, οι αστυνομικοί τονίζουν ότι το προσωπικό «αισθάνεται αποκαρδιωμένο εξαιτίας του τρόπου που αντιμετωπίζεται από τη διοίκηση».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ Χανίων, στην επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ρεθύμνου αποτυπώνεται το μέγεθος των προβλημάτων, αλλά και το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν την ώρα που καλούνται να τα βγάλουν πέρα με «ένα πολυποίκιλο παραβατικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την ανοχή και την αδράνεια της τοπικής κοινωνίας απέναντι στην εγκληματικότητα, στην έλλειψη πολιτικής βούλησης και στην κάθε μορφή παρέμβασης στο αστυνομικό έργο».

NOVA

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν, την κατάσταση δυσχεραίνει «η διαρκής κακοδιαχείριση του αστυνομικού προσωπικού και η συνεχόμενη αντιμετώπιση της κάθε υπηρεσιακής ανάγκης από πλευράς της Διοίκησης, με προχειρότητα και χωρίς σχεδιασμό».

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, αναφέρεται επίσης σε πολύ σοβαρά ζητήματα, που παραπέμπουν σε δραματικά γεγονότα στο παρελθόν, εξαιτίας της «υποτονικής αντίδρασης της τοπικής ηγεσίας στα περιστατικά εις βάρος των συναδέλφων μας «αναθρέφοντας» με αυτόν τον τρόπο συμπεριφορές οι οποίες στο παρελθόν είχαν οδηγήσει σε αιματηρά γεγονότα, με αποκορύφωμα το περιστατικό που είχε ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του συναδέλφου μας Στάθη Λαζαρίδη».

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Η υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο

Ο γεννημένος το 1978 αστυνομικός, υπηρετούσε στο Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΤΑΕ) Χανίων. Στις 5 Νοεμβρίου 2007 αστυνομικοί των ΤΑΕ πήραν μέρος σε επιχείρηση στα Ζωνιανά, προκειμένου να κάνουν έφοδο για τον εντοπισμό φυτειών κάνναβης, αλλά και για την εξάρθρωση της «μαφίας του Μυλοποτάμου». Πριν καν μπουν στο χωριό, οι αστυνομικοί ήρθαν αντιμέτωποι με ενέδρα αγνώστων οπλισμένων με καλάσνικοφ. Δέχτηκαν καταιγισμό πυροβολισμών, με αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του Στάθη Λαζαρίδη στον αυχένα, και τον ελαφρύτερο τραυματισμό δύο ακόμα ειδικών φρουρών.

Mechanical Solutions

Αναλυτικά η επιστολή:

κ. Αρχηγέ,

Η Ένωσή μας αισθανόμενη την ανάγκη να σας επισημάνει τις αντιξοότητες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι υπηρετούντες συνάδελφοι στο νομό μας, προκειμένου να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους και να εξασφαλίσουν στους πολίτες το έννομο αγαθό της δημόσιας ασφάλειας, σας γνωρίζει ότι, η πλειονότητα αυτών έχει φτάσει σε σημείο απόγνωσης βιώνοντας καθημερινά μια κατάσταση ανασφάλειας και αβεβαιότητας άνευ προηγουμένου.

Το αστυνομικό προσωπικό αισθάνεται αποκαρδιωμένο εξαιτίας του τρόπου που αντιμετωπίζεται από τη διοίκηση. Παράλληλα, καλείται να αντιμετωπίσει ένα πολυποίκιλο παραβατικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την ανοχή και αδράνεια της τοπικής κοινωνίας απέναντι στην εγκληματικότητα, στην έλλειψη πολιτικής βούλησης και στην κάθε μορφής παρέμβασης στο αστυνομικό έργο. Σε όλα αυτά, έρχονται να προστεθούν επιπλέον και περιστατικά βίας εις βάρος συναδέλφων μας, από τα οποία ελάχιστα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Την ανωτέρω κατάσταση δυσχεραίνει και επιβαρύνει η πρωτοφανής υποστελέχωση των Αστυνομικών Τμημάτων της περιφέρειας, η διαρκής κακοδιαχείριση του αστυνομικού προσωπικού και η συνεχόμενη αντιμετώπιση της κάθε υπηρεσιακής ανάγκης από πλευράς της Διοίκησης, με προχειρότητα και χωρίς σχεδιασμό. Αξίζει να αναφερθεί ότι ερχόμαστε αντιμέτωποι λύσεων της τελευταίας στιγμής και με προσωρινά «μπαλώματα» χωρίς να λαμβάνονται στο ελάχιστο υπόψη, κατά τις μετακινήσεις των συναδέλφων μας, τα εξής αυτονόητα: τα νέα υπηρεσιακά κενά που δημιουργούνται, η εκδήλωση ενδιαφέροντος ή όχι, οι δυνατότητες ή τυχόν εξειδίκευσή τους και οι οικογενειακές υποχρεώσεις τους.

Μεγάλο προβληματισμό επίσης γεννά η υποτονική αντίδραση της τοπικής ηγεσίας στα περιστατικά εις βάρος των συναδέλφων μας «αναθρέφοντας» με αυτόν τον τρόπο συμπεριφορές οι οποίες στο παρελθόν είχαν οδηγήσει σε αιματηρά γεγονότα, με αποκορύφωμα το περιστατικό που είχε ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του συναδέλφου μας Στάθη Λαζαρίδη.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ως άνω δυσχερείς συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας παρακαλούμε όπως προβείτε ΑΜΕΣΑ στις ενέργειες εκείνες που ως στόχο θα έχουν την «επιστροφή στην κανονικότητα – από την ανικανότητα».

Το παρόν έγγραφο επισφραγίζει την προσπάθειά μας για βελτίωση της κατάστασης που επικρατεί στον νομό μας και σε συνεχεία του υπ’ αριθ. 15/2024 από 03/04/2024 εγγράφου μας, το οποίο σας επισυνάπτουμε, με παραλήπτη τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης, Υποστράτηγο Νικόλαο Σπυριδάκη και αφορά σε θέματα συμπεριφοράς, διοίκησης και σεβασμού στο προσωπικό.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button