ΚΡΗΤΗ

Δωρεά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης όλο το αρχείο της εφημερίδας «Μεσόγειος»

Το αρχείο της ιστορικής καθημερινής εφημερίδας του Ηρακλείου «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» δώρισε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ο επί χρόνια εκδότης της και δημοσιογράφος, Κώστας Γραμματικάκης, που ανακοίνωσε την δωρεά μέσω του Facebook, σημειώνοντας: «Κατόπιν εντολής και του Αριστοτέλη, δώρισα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το αρχείο της εφημερίδας μου “ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ”.(23 Οκτωβρίου 1950- 15 Ιουνίου 2011).

Καθώς έβλεπα το φορτηγό να στοιβάζει τους τόμους, πραγματικά συγκινήθηκα! -‘Αντε ρε “Μεσόγειος”, ούτε ο πατέρας μου ούτε εγώ, κωλώσαμε ποτέ. Και στη νέα σου Στέγη να είσαι λοιπόν εξ ίσου χρήσιμη και υπερήφανη»!..

caffeine adv 2021

Ο κ. Γραμματικάκης με αφορμή την δωρεά, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η Μεσόγειος ήταν πάντοτε μια μαχητική και σοβαρή εφημερίδα, την αγαπούσε ο κόσμος και δέχομαι ακόμη πάρα πολλά αιτήματα για την επανέκδοση της, που φυσικά δεν είναι εφικτή για μένα. Το να βρεθεί στο πανεπιστήμιο νομίζω είναι ο μοναδικός τρόπος για να συνεχίσει τη μαχητικότητα της και να διατηρήσει τη σοβαρότητα της».

Επίσης, τόνισε ότι σ’ αυτό συμφώνησε όλη η οικογένεια και αρχές του 2017 θα γίνει μια σχετική τελετή στο πανεπιστήμιο Κρήτης, για την αποδοχή και υποδοχή του αρχείου της Μεσογείου, το οποίο έχει φύγει από τα παλιά γραφεία της και είναι ήδη στο πανεπιστήμιο.

neratzoulis neo

«Νομίζω, κατέληξε ο κ. Γραμματικάκης, ότι ήταν μια σωστή κίνηση και επικροτήθηκε παρά πολύ από τους Ηρακλειώτες».

Το πλήρες αρχείο της ιστορικής εφημερίδας του Ηρακλείου, η οποία ιδρύθηκε το 1950 και ανέστειλε την έκδοσή της το 2011, περιλαμβάνει σε βιβλιοδετημένους τόμους με τα κατ’ έτος ή κατά εξάμηνο, όλα τα φύλλα της εφημερίδας, στα οποία είναι καταγεγραμμένα με υπευθυνότητα, μαχητικότητα και κύρος, όλα τα γεγονότα που συνέβησαν όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και άρθρα, χρονογραφήματα και επιφυλλίδες σημαντικών ανθρώπων των γραμμάτων, της επιστήμης και του πολιτισμού.

Η δωρεά του αρχείου της «Μεσογείου» στο πανεπιστήμιο Κρήτης είχε αποτελέσει και επιθυμία του αξέχαστου Αριστοτέλη Γραμματικάκη, δημοσιογράφου, φωτογράφου, στελέχους της εφημερίδας και γιου του Κώστα, που υλοποιήθηκε από την οικογένειά τους.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button