Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Δήμος Χανίων: Αποκτά νέα ψηφιακά εργαλεία και καινοτόμες «έξυπνες» υποδομές

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Με νέα ψηφιακά εργαλεία και καινοτόμες «έξυπνες» υποδομές εξοπλίζεται ο Δήμος Χανίων το τρέχον χρονικό διάστημα, μέσα από μία προμήθεια συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 3.000.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «ΕΛΛΑΔΑ 2.0», στο πλαίσιο του έργου: «Ελληνικές Έξυπνες Πόλεις: επενδύσεις σε υποδομές και συστήματα SSC για ένα βιώσιμο & πράσινο αστικό μέλλον».

Τα έργα που περιλαμβάνονται στη σύμβαση, παρουσίασαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο, ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Τάσος Αλόγλου και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου Χανίων, Σεβαστή Πολυχρονάκη, ενώ παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, Μανώλης Καραγιαννάκης και ο γενικός γραμματέας του Δήμου, Γιώργος Φραγκιαδάκης.

NOVA

Για το αποτέλεσμα μιας συλλογικής δουλειάς των τελευταίων ετών στην ψηφιακή αναβάθμιση και την συνολική ψηφιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου Χανίων και των υπηρεσιών προς τους πολίτες, έκανε λόγο ο δήμαρχος, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Στον Δήμο Χανίων, όλοι μαζί τα τελευταία χρόνια εκτός από την τεράστια προσπάθεια που κάνουμε στα έργα, τα οποία τα βλέπουν καθημερινά έξω στον δρόμο, καταβάλουμε μια εξίσου τεράστια προσπάθεια, ώστε να αλλάξουμε και τη λειτουργία και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε προς τους συμπολίτες μας».

Ο Δήμαρχος Χανίων, ευχαριστώντας τον Αντιδήμαρχο, τη Διευθύντρια, αλλά και τους εργαζόμενους του Δήμου Χανίων για την αδιάκοπη προσφορά τους, υπογράμμισε πως «πάγια αιτήματα των πολιτών, όπως οι βυθιζόμενες μπάρες, που θα εξασφαλίσουν έναν έλεγχο στην Παλιά Πόλη των Χανίων, ο τρόπος που θα λειτουργούν οι νέοι έξυπνοι φωτεινοί σηματοδότες και όλα τα υπόλοιπα νέα εργαλεία που προμηθευόμαστε, καταδεικνύουν ότι ο Δήμος Χανίων πράγματι είναι ένας από τους πιο έξυπνους Δήμους στη χώρα».

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Ο αντιδήμαρχος Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Τάσος Αλόγλου έκανε λόγο για «μεγάλο κενό», που υπήρχε κατά την ανάληψη των καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής το 2019 στο κομμάτι της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης και του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου Χανίων, επισημαίνοντας: «Αυτή τη στιγμή στον Δήμο Χανίων, “τρέχουν” διαγωνισμοί και υλοποιούνται έργα στο κομμάτι του ψηφιακούμετασχηματισμού που ξεπερνούν τα 6.000.000 ευρώ», ενώ τόνισε πως «από την πρώτη στιγμή στοχεύσαμε στις ψηφιακές ανάγκες που έχει ο Δήμος Χανίων, με στόχο την αλλαγή στη φιλοσοφία εξυπηρέτησης των δημοτών και τη βελτίωση της καθημερινότητας τόσο των πολιτών όσο και των εργαζομένων μας».

Τέλος, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Σεβαστή Πολυχρονάκη αναφέρθηκε αναλυτικά στις εννέα δράσεις, που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί, έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται και αναμένεται να ολοκληρωθούν στους επόμενους 8 – 10 μήνες:

Mechanical Solutions

 Έξυπνη φωτεινή σηματοδότηση, δηλαδή τα έξυπνα, σύγχρονα φανάρια, τα οποία θα τοποθετηθούν σε 15 σημεία της πόλης (Κισάμου – Σκαλίδη, Μαργουνίου – Κυδωνίας, Σκαλίδη – Χάληδων, Κυδωνίας – Σφακιανάκη, Καραϊσκάκη – Χατζημιχάλη, Τζανακάκη – Πλ. Βενιζέλου, Αποκορώνου – Κυδωνίας, Ν. Φωκά – Δημοκρατίας, Ν. Φωκά – Δασκαλογιάννη, Μ. Μπότσαρη – Αναπαύσεως, Μ.Μπότσαρη – Αποκορώνου, Σολωμού – Σφακιανάκη, Κλαδισού, Κισάμου – Σαριδαντώνη, Μ. Μπότσαρη – Μ. Γωνιάς) και συνοδεύονται από 20 συσκευές αφής πεζών με ηχητικό σήμα για άτομα με μειωμένη όραση και 10 μονάδες αντίστροφης μέτρησης χρόνου σε σηματοδότες πεζών.

 Αναβάθμιση του «i-park Chania» και σύσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος έξυπνης διαχείρισης της παρόδιας στάθμευσηςτοποθέτηση 120 αισθητήρων στάθμευσης AMEA, για να γνωρίζουμε πότε καταλαμβάνονται παρανόμως οι θέσεις ΑΜΕΑ από μη εξουσιοδοτημένα άτομα, τοποθέτηση σε 40 σημεία αισθητήρων παρακολούθησης για τη στάθμευση σε θέσεις φορτοεφόρτωσης.

– Τοποθέτηση αυτόματων μπαρών στους δύο χώρους στάθμευσης στη Ρεγγίνα, για τον καλύτερο έλεγχο καταγραφής και οργάνωσης των δύο πάρκινγκ και αυτόματη έκδοση εισιτηρίων, με real-time καταγραφή των ελεύθερων θέσεων.

– Τοποθέτηση 11 βυθιζόμενων μπαρών για να αποτρέπουν την πρόσβαση στην Παλιά Πόλη και το Ενετικό λιμάνι των Χανίων, σε σημεία που δεν επιτρέπεται η πρόσβαση μηχανοκίνητων οχημάτων με ένα πρωτοποριακό σύστημα ασφαλούς ελέγχου αυτόματης αναγνώρισης οχημάτων ασφαλείας (πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα, περιπολικά κ.λπ.).

– Ενίσχυση του συστήματος GIS που έχει ήδη ο Δήμος Χανίων για την έκδοση αυτόματων βεβαιώσεων προς πολίτες.

 Δημιουργία Ψηφιακής Ακαδημίας, που θα αποτελεί χώρο εκπαίδευσης και κατάρτισης του προσωπικού και των πολιτών στις νέες τεχνολογίες και τα «έξυπνα» συστήματα.

– Εκσυγχρονισμός του συστήματος των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων (ψηφιακή ψηφοφορία, internet streaming, video conference κ.α.), καθώς και διαδικτυακή πλατφόρμα διαβουλεύσεων – ηλεκτρονικής δημοκρατίας.

 Αναβάθμιση του λογισμικού κυβερνοασφάλειας για τη θωράκιση των συστημάτων του Δήμου Χανίων.

 Εκσυγχρονισμός των κεντρικών πληροφοριακών συστημάτων του Δήμου, με σύγχρονο web περιβάλλον, σε κυβερνητικό νέφος (cloud) διασφάλισης ποιότητας.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button