Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Διαχειριστικό σχέδιο για την βιωσιμότητα του κόλπου της Ελούντας

BOX CAFE
DROP Palermo TECH HUB

Τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στον Κόλπο της Ελούντας, προτείνει η μελέτη που εκπόνησε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, τ΄αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν (8/12) στο Κοινοτικό Κατάστημα της Ελούντας από τον επιστημονικά υπεύθυνο του ΕΛΚΕΘΕ Δρ. Κωνσταντίνο Ντούνα και την υπεύθυνη του τμήματος Αλιείας της Π.Ε Λασιθίου κ. Ελένη Ψόχιου.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και τον Δήμο Αγίου Νικολάου, καταγράφηκαν  οι περιβαλλοντικές πιέσεις που υφίσταται ο κόλπος της Ελούντας, ενώ προτάθηκαν μέτρα που στοχεύουν στην διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Mechanical Solutions

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, χαρακτηρίζοντας ως ιδιαίτερα σημαντικές τις προτάσεις και τα συμπεράσματα που ανακοινώθηκαν, τόνισε : “θεωρώ επιβεβλημένο – όπως εξάλλου έχουμε συναποφασίσει με την Περιφέρεια – την υλοποίηση προγράμματος παρακολούθησης (5 έτη) του οικοσυστήματος της εσωτερικής λεκάνης του Κόλπου, ώστε να καταστεί δυνατή η συγκέντρωση στοιχείων που θα μας επιτρέψουν τον  προγραμματισμό για τα επόμενα χρόνια.

Η δημιουργία μόνιμου σταθμού μέτρησης και παρακολούθησης των υδάτων στον κόλπο της Ελούντας, η καταγραφή των υπαρχουσών δραστηριοτήτων στην περίμετρο του κόλπου και στην συνέχεια η σύνταξη ενός Διαχειριστικού Σχεδίου, στην βάση του οποίου θα τεθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν το συγκεκριμένο σημείο (ποιότητα νερών, κίνηση σκαφών, δόμηση στην Κολοκύθα, τρόπος διαχείρισης των αποβλήτων), θα δώσουν ασφαλώς την δυνατότητα να εκτιμηθεί η περιβαλλοντική κατάσταση του Κόλπου και παράλληλα να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα  ”.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, αναφερόμενος στην συνάντηση της Ελούντας, χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι οι επαγγελματίες Αλιείς, συμμετέχουν ενεργά και επιθυμούν να συνδράμουν στην προσπάθεια που έχει αναληφθεί, γεγονός που δίνει την ελπίδα ότι τα μέτρα που θ΄ αποφασιστούν, θα τα στηρίξουν πρωτίστως οι ίδιοι, αφού κατανοούν ότι αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες, κινδυνεύει ο τομέας της αλιείας αλλά και ο κόλπος της Ελούντας συνολικά.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι – επεσήμανε – ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι” και για το λόγο αυτό προκρίνουμε με την Αντιπεριφέρεια την δημιουργία Διαχειριστικού Σχεδίου ικανού να δώσει λύσεις που θ΄ εφαρμόσουμε όλοι μαζί.

Στην συνάντηση παρευρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Γιάννης Ανδρουλάκης, η πρόεδρος του Δ.Σ Αγίου Νικολάου κ. Δέσπω Καρνιαδάκη, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τεχνικών Έργων Π.Ε Λασιθίου κ. Μαρία Μυλωνάκη – Χανιωτάκη ,η Αναπλ. Δ/ντρια της Διεύθυνσης Μελετών του Δήμου κ. Μαρία Πρατσινάκη, καθώς και η προϊσταμένη του Τμήματος Παρακολούθησης και Προστασίας των Υδατικών Πόρων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μάρη Ιωάννα


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button