Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Χανιά: Συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα- Κύπρος

BOX CAFE
DROP Palermo TECH HUB

Συνεδρίασε στα Χανιά η Επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος για την περίοδο 2014-2020. Η συνεδρίαση περιελάμβανε την ένατη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020 καθώς και την πρώτη του νέου προγράμματος INTERREG VΙ-A Ελλάδα – Κύπρος 2021-2027.

Η συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιώργου Ζερβού και παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη.

Mechanical Solutions

Η δημόσια δαπάνη για το πρόγραμμα της περιόδου 2021 – 2027 ανέρχεται στα 58 εκατομμύρια ευρώ και ο στόχος και των δύο μερών είναι να υλοποιηθούν δράσεις με προστιθέμενη αξία με απτά αποτελέσματα, οι οποίες θα συμβάλουν στη βελτίωση του επιπέδου ζωής και της ποιότητας ζωής των πολιτών της Κύπρου και των επιλέξιμων ελληνικών περιφερειών.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ζερβός επεσήμανε: «Είμαστε χαρούμενοι που η Επιτροπή γίνεται στην Κρήτη και στα Χανιά και παρουσιάστηκαν και από τα 2 κράτη και από το Υπουργείο Ανάπτυξης και από την εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, η πορεία εφαρμογής για το τρέχον πρόγραμμα αλλά και ο σχεδιασμός για το πρόγραμμα της επόμενης περιόδου.  Είναι πάρα πολύ σημαντικό που το τρέχον πρόγραμμα υλοποιείται ομαλά και δείχνει ότι θα κλείσει ομαλά και με παραγόμενα αποτελέσματα. Επίσης είναι σημαντικό ότι ξεκινάμε άμεσα την ενεργοποίηση του νέου προγράμματος. Προς όφελος των επιλέξιμων περιοχών και των 2 κρατών».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης σημείωσε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η επιτροπή παρακολούθησης γίνεται εδώ στην Κρήτη, στα Χανιά. Ένα σημαντικό πρόγραμμα κλείνει μέσα στο 2023, αλλά παράλληλα ξεκινά και το νέο πρόγραμμα μέχρι το 2027. Άρα πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι. Υπάρχει μια εξαίρετη συνεργασία. Και με τον κύριο Ζερβό  και τους συνεργάτες του, όπως επίσης με την Κυπριακή Δημοκρατία για να μπορούμε από κοινού να υποβάλουμε δράσεις και προτάσεις προς όφελος των πολιτών. Εμείς είμαστε πανέτοιμοι για τη συνεργασία αυτή. Έχουμε κάνει αρκετά προγράμματα και ο δήμος Χανίων, έχει εγκρίνει ήδη την πρότασή του καθώς και άλλοι φορείς από όλη την Κρήτη. Άρα είμαστε πανέτοιμοι να απορροφήσουμε αυτούς τους πόρους. Περιμένουμε πρώτα να βγει η προκήρυξη, να δούμε το ύψος των προτάσεων και αυτό το οποίο πρέπει να μας ενδιαφέρει όλους είναι να υπάρχει ένα θετικό αποτύπωμα σε κάθε έργο το οποίο γίνεται. Να μην κάνουμε ένα έργο για την απορρόφηση, αλλά να κάνουμε ένα έργο που να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, με προστιθέμενη αξία. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος όλων μας και εμείς πάνω σε αυτή τη λογική θα συνεργαστούμε για να κάνουμε το καλύτερο για την Κρήτη μας και για την Κύπρο μας».

Η Ιωάννα Κλεάνθους από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης Υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου, τόνισε πως το πρόγραμμα Interreg Ελλάδα Κύπρος είναι πολύ σημαντικό «γιατί είναι το μόνο διασυνοριακό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουμε. Γιατί ως κράτος μέλος έχουμε μόνο με την Ελλάδα θαλάσσια σύνορα εξ ου και η σημαντικότητα του προγράμματος για την Κύπρο. Γενικά, οι φορείς της Κύπρου επιδεικνύουν πολύ ζωηρό ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Ευελπιστούμε ότι αυτό θα συνεχίσει και για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027, γιατί το νέο πρόγραμμα το οποίο έχει σχεδιαστεί μετά από διαβούλευση και συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων, πιστεύουμε ότι θα απαντήσει σε προκλήσεις και προβλήματα και θα παράξει απτά αποτελέσματα και θα έχει προστιθέμενη αξία στην επιλέξιμη περιοχή. Οπότε αδημονούμε για να γίνει η έναρξη του προγράμματος στις αρχές του 2023».

Στην εκδήλωση, που είναι σε εξέλιξη, συμμετέχουν ο Αντιπεριφερειάρχης  στον τομέα Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης.

Στην έναρξη τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμη του Γιάννη Μπαλαντινάκη στελέχους της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Κρήτης ο οποίος ήταν και μέλος της Επιτροπής  INTERREG. Μάλιστα οι συμμετέχοντες ομιλητές στην εκδήλωση μίλησαν με πολύ συγκινητικά λόγια για τον αείμνηστο Γιάννη Μπαλαντινάκη.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button