Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Χανιά: Σε διαθεσιμότητα ο 53χρονος αστυνομικός αλλά και ο γιος του για εκβιασμούς

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB

Προτού η δικαιοσύνη αποφανθεί για την τύχη του αξιωματικού, που κατηγορείται για εκβιασμούς πολιτών και άλλα αδικήματα, το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ αποφάσισε τη διεξαγωγή ένορκης διοικητικής εξέτασης, αλλά και την επιβολή καθεστώτος διαθεσιμότητας τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον 29χρονο γιο του, καθώς οι δύο εμπλέκονται στην υπόθεση εκβιασμού και δωροληψίας.

Θα διεξαχθεί και Ένορκη Δοικητική Εξέταση που στόχο έχει τον εντοπισμό πειθαρχικών παραπτωμάτων εντός της υπηρεσίας.

NOVA

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι υπολογιστές στο γραφείο και το σπίτι του 53χρονου αξιωματικού έχουν γίνει «φύλλο και φτερό», καθώς η δράση του είχε ξεφύγει από τα στενά υπηρεσιακά όρια.

Τη Δευτέρα, ο εισαγγελέας του απήγγειλε τις κατηγορίες της εκβίασης κατ’ επάγγελμα (σε βαθμό κακουργήματος), της δωροληψίας και της παράβασης καθήκοντος στον αξιωματικό, αλλά και της συνέργειας στην εκβίαση στον γιο του.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Οι δυο άνδρες θα οδηγηθούν αύριο στις 9.30 το πρωί στην ανακρίτρια Χανίων.

Πώς πιάστηκε ο αστυνομικός που εκβίαζε επιχειρηματίες

Καρέ καρέ περιγράφεται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση η δράση του Αστυνόμου Β’ που συνελήφθη την Κυριακή στα Χανιά.

Mechanical Solutions

Ο 53χρονος αστυνομικός, ο οποίος υπηρετούσε ως προϊστάμενος του Α’ Σταθμού Τροχαίας του ΒΟΑΚ, φέρεται σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησαν τα στελέχη του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., να πήγαινε σε δημοπρασίες καταστημάτων και να εκβιάζε επιχειρηματίες που ήθελαν να νοικιάσουν καντίνες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Οι δημοπρασίες και ο εκβιασμός

Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψη του επίορκου αστυνομικού ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου, όταν ένας άνδρας τηλεφώνησε στην Αστυνομία και κατήγγειλε ότι ο Ν. Ξ. προβαίνει στον εκβιασμό καταστηματαρχών της περιοχής.

Συγκεκριμένα όσον αφορά στον τρόπο δράσης του, ο καταγγέλλων ανέφερε ότι, κάθε χρόνο, ο αστυνομικός εμφανίζεται στις δημοπρασίες του Δήμου Χανίων και, επιδεικνύοντας μια βαλίτσα με λεφτά, απαιτεί από τους συμμετέχοντες χρηματικά ποσά, προκειμένου να μην συμμετάσχει στη διαδικασία της δημοπρασίας, που αφορά στην ενοικίαση άδειων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Φαίνεται πως είναι κάτι που έκανε εδώ και αρκετό καιρό καθώς, πέρα από την τηλεφωνική καταγγελία, για τον εν λόγω αστυνομικό, στα μέσα του περασμένου Μαΐου, είχε περιέλθει στην ΕΛ.ΑΣ. μέσω ταχυδρομείου και έγγραφη καταγγελία με το ίδιο περιεχόμενο.

Ειδικότερα, ο καταγγέλων ανέφερε ότι ο Ν. Ξ. είχε ήδη λάβει μεγάλο χρηματικό ποσό από ζευγάρι που λειτουργεί καντίνα στην περιοχή των Χανίων, ενώ όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά, προέβαινε στον εκβιασμό και στη λήψη χρημάτων και από άλλα καταστήματα της περιοχής.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, ο αστυνομικός προέβαινε και στη διαγραφή τροχονομικών παραβάσεων, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του ως αξιωματικός της τροχαίας, λαμβάνοντας για τον σκοπό αυτό χρηματικά ποσά.

«Από Δευτέρα ψάξε για δουλειά», «θα σας την πάρω την καντίνα»

Κάπως έτσι ξεκίνησε η έρευνα των «Αδιάφθορων» οι οποίοι διαπίστωσαν πως τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι είχαν πέσει θύματα του αστυνομικού. Ο λόγος για έναν δικηγόρο, ονόματι Γ.Γ., ένα ζευγάρι που είχε καντίνα στα Χανιά, καθώς και μία ασφαλιστική πράκτορα.

Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η τηλεφωνική επικοινωνία του αστυνομικού με τον δικηγόρο Γ. Γ., στο πλαίσιο της οποίας ελέχθησαν ενδεικτικά τα παρακάτω: «Δευτέρα πρωί εννιά η ώρα θα είμαι στο σπίτι σας με αυτό που μου γράψατε να μην τα λέμε από το τηλέφωνο…. Κύριε Ν. μου αν είχα λεφτά θα είχα έρθει το πρωί ξέρω τι πρέπει να κάνω» με τον αστυνομικό να του επισημαίνει: «Γ. πρόσεξε πάλι μην τα αλλάξεις πρόσεξε, ξέρεις» και τον δικηγόρο να του απαντά: «Κύριε Ν. έχω καταστραφεί για να φέρνω χρήματα…. Έχω δανειστεί από όποιον μιλάει ελληνικά… Κύριε Ν. είχαμε συμφωνήσει 52.000 και έχω φέρει κύριε Ν. παραπάνω από τα διπλά από αυτά… Όχι όχι δεν λέω μόνο για την Μ. σας λέω και για τα παραπάνω από τα 52 χιλιάρικα έχω φέρει σε εσάς δεν λέω τα τελευταία για τη Μ. κύριε Ν. Ε σκεφτείτε ότι ένας άνθρωπος πουλάει το σπίτι του και το αυτοκίνητό του σκεφτείτε την απελπισία του».

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο δικηγόρος είχε ήδη δώσει στον αστυνομικό περισσότερα από 120.000 ευρώ. Η… «συνεργασία» τους ξεκίνησε την Άνοιξη του 2020 όταν, στο πλαίσιο μίας υπόθεσης, ο δικηγόρος του ζήτησε να τον προστατέψει ως αστυνονμικός γιατί φοβόταν για την σωματική του ακεραιότητα.

Ο αστυνομικός, ενώ αρχικά τον διαβεβαίωσε ότι δεν είχε πλέον κάνενα πρόβλημα, στη συνέχεια, εκμεταλλευόμενος τον ψυχολογικά αδύναμο χαρακτήρα του, άρχισε να απαιτεί χρήματα, βρίζοντας και απειλόντας τον, προκειμένου δήθεν να του εξασφαλίσει την προστασία του.

Παράλληλα από τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που συμμετείχαν στην έρευνα εντοπίστηκε και το ζευγάρι το οποίο διατηρούσε καντίνα στου Αγίους Αποστόλους Χανίων.

Το ζευγάρι είχε υποκύψει στις πιέσεις του αστυνομικού ο οποίος, κατά τη διάρκεια σχετικής δημοπρασίας, φέρεται να τους είχε αναφέρει: «Από Δευτέρα ψάξε για δουλειά», «θα σας την πάρω την καντίνα». Ειδικότερα, ο αστυνομικός φέρεται να εμφανίστηκε στη δημοπρασία και να απαίτησε 30.000 ευρώ ετησίως, προκειμένου να μην συμμετάσχει σε αυτή, όπως και έγινε.

Το ζευγάρι, πριν την προσέγγισή τους από τους αστυνομικούς του Εσωτερικών Υποθέσεων, είχαν καταβάλει στον αστυνομικό περίπου 16.600 ευρώ, ενώ υπολείπονταν 7.900 ευρώ, σύμφωνα με την αρχική απαίτησή του.

«Δεν ξέρεις με ποιον τα έβαλες. Σου ετοιμάζω την κάσα»

Τα χρήματα αυτά ήταν και αυτά που τον πρόδωσαν. Πιο συγκεκριμένα, το ζευγάρι επικοινώνησε με τον αστυνομικό και συμφώνησαν να του αφήσουν τα 7.900 ευρώ στο χρηματοκιβώτιο του σπιτιού του. Τα χρήματα ήταν προσημειωμένα και, μετά από λίγο, παρελήφθησαν από τον γιο του αστυνομικού, επίσης αστυνομικό (ειδικός φρουρός).

Μετά την παραλαβή των χρημάτων, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εισέβαλαν στο σπίτι του αστυνομικού ο οποίος, σε έξαλλη κατάσταση, άρχισε να βρίζει και να απειλεί, φτάνοντας στο σημείο να απωθήσει βίαια αξιωματικό λέγοντας του: «Θα έρθω στο σπίτι του μαλάκα και θα σε γαμ. και σενα και τα παιδιά σου. Δεν ξέρεις με ποιον τα έβαλες. Σου ετοιμάζω την κάσα».

Παράλληλα, απευθύνθηκε υποτιμητικά και στη δικαστική λειτουργό που βρισκόταν στον χώρο λέγοντας την: «Άμα εσύ είσαι δικαστικός, εγώ είμαι…», επιδεικνύοντας τα γεννητικά του όργανα.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο