Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την ηχορύπανση

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB

Αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την ηχορύπανση αλλά και την καταπάτηση δημόσιων χώρων από επιχειρήσεις, ζητά ο «Σύλλογος για την Ποιότητα ζωής στο Ηράκλειο – Πολίτες κατά της Ηχορύπανσης».

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος στρέφεται κατά του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου ο οποίος διατύπωσε αιτήματα «αντικοινωνικά και απαράδεκτα».

NOVA

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, οι καταστηματάρχες ζητούν γενικευμένη δίωρη παράταση του ωραρίου μουσικής και ακόμα μεγαλύτερη κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου από τα τραπεζοκαθίσματα.

Ωστόσο όπως επισημαίνει ο Σύλλογος, όπως είναι η τωρινή κατάσταση, εκείνο που χρειάζεται είναι μια αυστηροποίηση της νομοθεσίας με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και ο αποτελεσματικότερος έλεγχος των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, και όχι το αντίθετο.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

«Η υγεία των πολιτών πρέπει να μπαίνει πάνω από τα κέρδη του οποιουδήποτε επιχειρηματία», αναφέρει ο Σύλλογος ο οποίος παράλληλα θίγει και το ζήτημα της κατάχρησης του δημόσιου χώρου από τα καταστήματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου:

Mechanical Solutions

«Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και στη χώρα μας σε τέτοιες περιόδους  τα δάση καίγονται, οι δημόσιες εκτάσεις καταπατιούνται,  οι αυθαίρετες κατασκευές πληθαίνουν και οι πιέσεις διαφόρων επιτήδειων προς τοπική, περιφερειακή και κεντρική διοίκηση για ευνοϊκές ρυθμίσεις και ανοχή σε κάθε είδους παρανομίες  αυξάνονται κατακόρυφα.  Είναι γνωστό πως ψηφοθηρία και διαφθορά πηγαίνουν χέρι-χέρι.  

Σ’ αυτή τη χρονική περίοδο βγήκε και το Δ.Σ. του  Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου να   διατυπώσει αιτήματα  αντικοινωνικά και απαράδεκτα. Στεκόμαστε σε αυτά που θίγουν περισσότερο τους συμπολίτες μας: Ζητούν γενικευμένη δίωρη παράταση του ωραρίου μουσικής και ακόμα μεγαλύτερη κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου από τα τραπεζοκαθίσματα των επιχειρηματιών. 

Θα πρέπει να τονίσουμε, για όσους δεν το ξέρουν ακόμα, πως η προστασία από την ηχορύπανση που προέρχεται από μουσική καταστημάτων διασκέδασης λίγων ασύδοτων και ασυνείδητων είναι στην Ελλάδα εξαιρετικά δύσκολη, τόσο εξ αιτίας της αποδυναμωμένης νομοθεσίας όσο και εξ αιτίας της μεγάλης δυσκολίας άσκησης ελέγχου, διαπίστωσης παράβασης και επιβολής ποινών στους παραβάτες.

Για να ακριβολογούμε, το λόμπυ των εν λόγω επιχειρηματιών τις τελευταίες δεκαετίες έχει  πετύχει πολύ μεγάλα  επίπεδα ατιμωρησίας και ουσιαστικής ανυπαρξίας ελέγχου. Παράδειγμα 1: Παλιά μετά από δύο βεβαιώσεις παραβάσεων  μέσα σε έναν χρόνο  η αστυνομία μπορούσε να κλείσει προσωρινά το κατάστημα, τώρα το περιθώριο έχει αυξηθεί στις τρεις παραβάσεις. Παράδειγμα 2: Από το 2016 δεν υπάρχει  ΚΑΝΕΝΑΣ έλεγχος πριν τη λειτουργία ενός καταστήματος για το αν έχει τις απαραίτητες προδιαγραφές και εξοπλισμό, ο επίδοξος επιχειρηματίας ξεκινά με μια απλή γνωστοποίηση προς τις αρμόδιες αρχές!  Υπάρχουν κι άλλα….

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε πως σχεδόν πάντα η σοβαρή ενόχληση από μουσική προέρχεται από εστιατόρια, σνακ μπαρ και καφετέριες που έχουν άδεια μουσικής και είτε ξεπερνούν το ωράριο (10 ή 11 μ.μ. το βράδυ ανάλογα με την εποχή), μετατρεπόμενα παράνομα  σε νυχτερινά κέντρα, είτε βγάζουν ηχεία στο ύπαιθρο, επίσης παράνομα. (Διευκρινίζουμε πως τα  νυχτερινά κέντρα   χρειάζονται πολύ ειδικές άδειες και προδιαγραφές, ενώ και η χρήση μουσικής σε ανοιχτό χώρο είναι εξαιρετικά δύσκολο να αδειοδοτηθεί).  Δυστυχώς από τη στιγμή που ξεκινήσει η ενόχληση από τις παραπάνω παραβάσεις, το βάρος της λύσης πέφτει στα θύματα, που πρέπει να ξεκινήσουν ένα μαραθώνιο  κυνηγητό στις υπηρεσίες ελέγχου και ίσως να χρειαστούν και δικηγόρους για να μπορέσουν –αν μπορέσουν!- τελικά να γλυτώσουν από την ταλαιπωρία.

Έτσι όπως είναι η κατάσταση, λοιπόν, εκείνο που χρειάζεται είναι μια αυστηροποίηση της νομοθεσίας με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και ο αποτελεσματικότερος έλεγχος των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, και όχι το αντίθετο. (Καθώς η κίνησή μας δυναμώνει, πιστεύουμε πως σύντομα, σε συνεργασία με άλλους συλλόγους ποιότητας ζωής, περιβαλλοντικές οργανώσεις, πολιτιστικούς συλλόγους κ.α. συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα θα μπορέσουμε να βάλουμε το θέμα στους πολιτικούς φορείς).  Η υγεία των πολιτών πρέπει να μπαίνει πάνω από τα κέρδη του οποιουδήποτε επιχειρηματία. 

Υπάρχουν κι άλλα θέματα: Η οικειοποίηση-κερδοσκοπική εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου στο Ηράκλειο ξεπερνά κάθε όριο. Στο κέντρο της πόλης, κυρίως, πάρκα, πεζοδρόμια, πλατείες είναι κατά μεγάλο μέρος καλυμμένοι από τραπεζοκαθίσματα, συχνά κάτω από πλαστικά κιόσκια-μόνιμες κατασκευές. (Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πάρκο Θεοτοκοπούλου). Ακόμα και σε στενούς δρόμους όπου μπαίνουν θέματα πολιτικής προστασίας-ασφάλειας. Κι αυτό το φαινόμενο πρέπει να μειωθεί σε έκταση, όχι να αυξηθεί. Πρέπει να προστατέψουμε τον δημόσιο χώρο. Είναι θέμα ποιότητας ζωής.

Τέλος, εκτός από την ψυχική και σωματική υγεία και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, δε θα πρέπει να ενδιαφερθούμε και για τον κλάδο του τουρισμού; Τα ξενοδοχεία –μικρά και μεγάλα- της πόλης, αλλά ακόμα και τα σπίτια με βραχυχρόνια μίσθωση- δεν είναι επιχειρήσεις; Δεν φέρνουν εισοδήματα; Δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας; Ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης δε φαίνεται να ανησυχεί   όταν πελάτες των ξενοδοχείων της πόλης ακυρώνουν τη διαμονή τους γιατί ενοχλούνται από τις μεταμεσονύχτιες θορυβώδεις μουσικές διασκεδάσεις.  Η ηχορύπανση που υπερασπίζονται καταστρέφει άλλες επιχειρήσεις. Είναι θεμιτό αυτό;

Καλούμε τους πολίτες του Ηρακλείου να υποστηρίξουν τις δράσεις του συλλόγου μας με όποιο τρόπο μπορούν.  Με το να γραφτούν μέλη, να παρακολουθούν τη σελίδα μας στο F/b και τις ανακοινώσεις μας στα ΜΜΕ, να έρχονται στις εκδηλώσεις μας, να εκδηλώνονται με κάθε τρόπο υπέρ του αγώνα μας για καλύτερη ποιότητα ζωής στο Ηράκλειο.   Όσο πιο πολλά μέλη και υποστηρικτές έχει ο σύλλογό μας τόσο περισσότερες και πιο αποτελεσματικές δράσεις (και νομικές μεταξύ άλλων)  θα μπορέσει να  έχει. Αυτό  επίσης  θα συντελέσει στο να σκέφτονται οι  εκπρόσωποι  της αιρετής αυτοδιοίκησης το κοινό συμφέρον και να μην υποκύπτουν σε πιέσεις για εξυπηρέτηση μιας μικρής μερίδας ασυνείδητων επαγγελματιών».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο