Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Αρκαλοχώρι: Σε αδιέξοδο και απελπισία οι σεισμόπληκτοι – Μεγάλη η αγωνία επιβίωσης

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι σεισμόπληκτοι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, οι οποίοι αγωνίζονται να επιβιώσουν σχεδόν τρία χρονιά μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021.

Χιλιάδες οικογένειες στο Αρκαλοχώρι και στα υπόλοιπα χωριά που πλήγηκαν από τον σεισμό τον Σεπτέμβριο του 2021 βρίσκονται σε ομηρία, παρα τις δεσμεύσεις και τις πρόσφατες ανακοινώσεις για μια δέσμη μέτρων από τον Υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

NOVA

Μάλιστα στις 12 Μαρτίου είχαμε την ανακοίνωση από την «Ελπίδα», μέσα απο επώνυμες καταγγελίες, ότι οι πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών συνεχίζονται.

Οπως έκανε γνωστό ο Σύλλογος των σεισμόπληκτων «Η Ελπίδα» κατατέθηκαν νέες επώνυμες καταγγελίες για πλειστηριασμούς σεισμόπληκτων ακινήτων που αφορούν πρώτη κατοικία.

Mechanical Solutions

Συμφωνα με το Σύλλογο η πρώτη περίπτωση αφορά πολύτεκνη οικογένεια με πέντε παιδιά, άνεργο πατέρα και μέλος της οικογένειας με μεγάλο ποσοστό αναπηρίας και σοβαρότατα προβλήματα υγείας. Ήδη έχει βγει σε πλειστηριασμό ένα ακίνητο της οικογένειας. Αυτή τη στιγμή απειλείται η πρώτη και η μοναδική κύρια κατοικία στην οποία διαμένουν.

Ενώ στη δεύτερη περίπτωση επιδόθηκε έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας σε χαμηλόμισθο συνταξιούχο ηλικίας 75 ετών, με σύζυγο καρκινοπαθή. Το πλειστηριαζόμενο ακίνητο αφορά την πρώτη και μοναδική κύρια κατοικία επιφάνειας περίπου 100 τετραγωνικών.

«Ως Σύλλογος Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα» είχαμε προειδοποιήσει από τις 8 Μαρτίου 2023, όταν είχαν επιδοθεί τα πρώτα κατασχετήρια, στις 10/07/2023 και στις 20 Νοεμβρίου 2023 καταθέτοντας των ενιαίο συγκεντρωτικό πίνακα των 55 κατασχετηρίων που αφορούσαν τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας και τον όμορο σεισμόπληκτο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων. Έντονη ήταν η ανησυχία μας και στο υπόμνημα που καταθέσαμε και επιδόθηκε στην Γ.Γ Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στις 27/03/2023, εκφράζοντας τους φόβους ότι σύντομα τα κατασχετήρια θα γίνουν πλειστηριασμοί. Την ίδια απέλπιδα κραυγή αγωνίας και αγανάκτησης διατυπώσαμε και στην δημόσια ανοιχτή επιστολή μας προς τον κ. Πρωθυπουργό στις 18/04/2023. Στο ίδιο μήκος κύματος βρισκόταν και η επιστολή μας που στάλθηκε στις 06/03/2024 και ζητούσαμε την αναστολή πλειστηριασμών σεισμοπλήκτων υπενθυμίζοντας πως δόθηκε μόνο ένα και μοναδικό εξάμηνο αναστολής πλειστηριασμών.

Όλες όμως οι προσπάθειες δυστυχώς δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα», προτίθεται άμεσα να πραγματοποιήσει σειρά νέων συντονισμένων προσπαθειών ξεκινώντας ένα νέο κύκλο πιέσεων προς όλους τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς ζητώντας την ουσιαστική δημόσια δέσμευση και στήριξη των Βουλευτών, της Περιφέρειας Κρήτης, των πληγέντων σεισμόπληκτων Δήμων καθώς και των Συλλόγων που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας», κααταλήγει η ανακοινωση.

«Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί»

Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί των λαϊκών σπιτιών των σεισμόπληκτων, στους Δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών – Αστερουσίων, καλούν οι περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαικής Συσπείρωσης Αλέκος Μαρινάκης, Δημήτρης Βρύσαλης και Νικος Μανουσάκης.

«Η επίθεση των «κορακιών» των funds στην κατοικία ή σε άλλα περιουσιακά στοιχεία των σεισμόπληκτων λαϊκών οικογενειών στους Δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών – Αστερουσίων, αποκαλύπτει, με βάρβαρο και κυνικό τρόπο, το πιο ανάλγητο πρόσωπο του κράτους και της κυβέρνησης.

Σαν να μη  φτάνουν οι τραγικές συνέπειες από τον σεισμό, η απαράδεκτη κατάσταση που ζουν οι σεισμόπληκτοι με τις ψευτοελεημοσύνες από την κυβέρνηση, βιώνουν και τον άγριο κύκλο πλειστηριασμών σε βάρος τους.

Η αθλιότητα δεν έχει όριο καθώς στους σεισμόπληκτους έχουν επιδοθεί δεκάδες κατασχετήρια και γίνονται πλειστηριασμοί των σπιτιών σε οικογένειες με ανάπηρους, χρονίως πάσχοντες, σε πολύτεκνες οικογένειες, άνεργους, χαμηλόμισθους συνταξιούχους, υπερήλικες.

Η επικίνδυνη αυτή κατάσταση, με τους πλειστηριασμούς ακόμη και της α’ κατοικίας των σεισμόπληκτων, είναι έργο αυτής της κυβέρνησης και όλων όσοι κυβέρνησαν.  ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ψήφισαν και διαμόρφωσαν ένα αντιδραστικό αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο προς όφελος των funds και των τραπεζών.
Μαζί όλα τα αστικά κόμματα απορρίπτουν με ένα στόμα και μια φωνή τις τροπολογίες του ΚΚΕ στη βουλή, για την προστασία της λαϊκής στέγης, για την ΠΑΥΣΗ των πλειστηριασμών των σπιτιών και της περιουσίας του λαού!

Σοβαρότατες ευθύνες έχει και η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου που έχει αναλάβει τον ρόλο του χειροκροτητή της κυβερνητικής πολιτικής και γυρίζει την πλάτη στις λαϊκές ανάγκες. Εξωραΐζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, συγκαλύπτει τόσο τις κρατικές όσο και τις δικές της ευθύνες για τα συντρίμμια στο Αρκαλοχώρι και στην υπόλοιπη περιοχή. Δεν παίρνει μέτρα για την προστασία του λαού, για την αντισεισμική θωράκιση. Δε διεκδικεί την αποκατάσταση και την προστασία των πληγέντων.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση», ως εκλεγμένοι κομμουνιστές στην τοπική διοίκηση, δηλώνουμε ότι δε λογαριάζουμε τους νόμους του εχθρικού για τον λαό αστικού κράτους που αρπάζουν τα σπίτια του λαού, τους νόμους που διώκουν όποιον αγωνίζεται για να σώσει το βιος του.

Ο μόνος δρόμος για να σωθούν τα σπίτια των σεισμόπληκτων, συνολικά του λαού , είναι ο δρόμος της οργάνωσης και του αγώνα. Ο λαός της περιοχής, συνολικά ο λαός της Κρήτης, να αντιταχθεί σε αυτή την αθλιότητα των πλειστηριασμών. Κάθε σπίτι λαϊκής οικογένειας που βγαίνει σε πλειστηριασμό να γίνεται σπίτι όλης της γειτονιάς, των σωματείων, των μαζικών φορέων της περιοχής. Απαιτούμε :

Να σταματήσει το αίσχος των πλειστηριασμών σε βάρος των σεισμόπληκτων λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ, των αγροτοκτηνοτρόφων, των συνταξιούχων.  Να ακυρωθεί κάθε πράξη που αφαιρεί την ιδιοκτησία από τις λαϊκές οικογένειες.

Να υπάρξει ουσιαστική ανακούφιση των σεισμοπλήκτων στους Δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών – Αστερουσίων από τα δυσβάσταχτα δάνεια. Διαγραφή των στεγαστικών δανείων για όσες κατοικίες έχουν κριθεί ακατάλληλες ή χρήζουν μεγάλων επισκευών. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τους σεισμόπληκτους, πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες».

Στη Βουλή

Το θέμα για μια ακόμη φορά φτάνει στη Βουλή μέσα από Ερώτηση του Βουλευτή Μανόλη Συντυχάκη, προς τον Υπουργό  Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Κι ενώ τα κυβερνητικά επιτελεία θεωρούν το πρόβλημα «λυμένο» στο Αρκαλοχώρι με τα μέτρα – εμπαιγμό που προτείνουν, η πραγματικότητα είναι ότι οι σεισμόπληκτοι δεν μπορούν να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι λιγότερα από 20 σπίτια έχουν ανακατασκευαστεί, ενώ κανένα δεν έχει αποζημιωθεί πλήρως. Κατά συνέπεια, οι κάτοικοι συνεχίζουν να ζουν είτε μέσα στα κοντέινερ, είτε μέσα σε επικίνδυνα σπίτια, είτε νοικιάζουν χωρίς να έχουν πάρει επιδότηση ενοικίου. Καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για τα κατεστραμμένα σπίτια τους, ενώ η αναστολή πλειστηριασμών έληξε τον Μάρτιο του 2022, με αποτέλεσμα δεκάδες πλειστηριασμούς.

Ζουν κυριολεκτικά στα συντρίμμια, αφού από τα 800 κτίρια στον Δ. Μινώα και τα 400 στον Δ. Αρχανών- Αστερουσίων που έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα, έχουν γίνει μόνο 96 κατεδαφίσεις στο Αρκαλοχώρι. Κι αντί να δοθεί γενναία χρηματοδότηση των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, η κυβέρνηση μιλά για 400.000 ευρώ στον Δ. Μινώα.

Με ευθύνη της κυβέρνησης οι πιο πολλοί σεισμόπληκτοι δεν θα φτάσουν ποτέ στις εργασίες αποκατάστασης, αφού μόνο η διαδικασία σύνταξης φακέλου έχει κόστος περίπου 1.500,00€, που οι σεισμόπληχτοι πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους στους ιδιώτες μηχανικούς, χωρίς το κόστος για τις επιπλέον μελέτες που ενδεχομένως θα χρειαστούν. Στην καλύτερη περίπτωση ένα σεισμόπληχτο κτίριο, αν καταφέρει και περάσει από όλες τις δαιδαλώδεις, χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες, χρειάζεται τουλάχιστον 3 χρόνια,  προκειμένου να επιχορηγηθεί το ποσό της αρωγής. Αρωγή που αφορά μόνο το 80% από το κράτος και φτάνει -με βάση τις τιμές των τιμολογίων- μόλις στο 45 %- 50% του κόστους.

Κι ενώ δεν προχωράνε οι φάκελοι λόγω υποστελέχωσης του ΤΑΕΦΚ, το κράτος έρχεται –σύμφωνα με δημοσιεύματα- να βάλει διορία στους σεισμόπληκτους με καταληκτική ημερομηνία τις 27 Σεπτεμβρίου 2024 για να υποβάλλουν την αίτηση και για όσους μένουν σε οικίσκους μέχρι τέλος Μαρτίου 2024 και να έχουν καταθέσει όλα τα δικαιολογητικά μέχρι τέλος Μαΐου 2024», αναφέρει ο κ.  Συντυχάκης που ζητά: «την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών προώθησης των φακέλων των δικαιούχων με την πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού μηχανικών του Τ.Α.Ε.Φ.Κ. Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης και της Πολεοδομίας, ώστε να προχωρά η ανοικοδόμηση χωρίς καθυστερήσεις»

Ενώ ζητά επίσης «για να επιδοτηθεί κατά 100% με κρατική αρωγή η επισκευή και η ανακατασκευή των σεισμόπληκτων σπιτιών, σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, να μην επιβαρύνονται οικονομικά για μηχανικούς, παράβολα, κτλ., να απαλλαχθούν από ΕΝΦΙΑ, να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί, να καταβληθούν τα επιδόματα ενοικίου στους πληγέντες και να δοθεί γενναία χρηματοδότηση των Δήμων Μινώα και Αρχανών – Αστερουσίων από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Ο Συλλογος

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύλλογος Σεισμόπληκτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδος «Η Ελπίδα» απέστειλε επιστολή στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια με θέμα «Αίτημα για σύνταξη φακέλου από την υπηρεσία για κτίρια με βλάβες κτιρίων σε μη φέροντα οργανισμό».

Ο Σύλλογος αναφέρει πως ένα πάγιο αίτημα του συλλόγου ικανοποιείται για τους πληγέντες κατοίκους της Θεσσαλίας και όχι για τους σεισμόπληκτους πληγέντες της Κρήτης.

Μεταξύ άλλων τα μέλη τονίζουν: «Σας υπενθυμίζουμε την εξαγγελία του πρωθυπουργού στις 28/09/2021 για γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών και την υπόσχεσή σας να κάνετε ότι είναι δυνατόν για να επιστρέψει η περιοχή σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής, γεγονός που μέχρι σήμερα παραμένει ως εξαγγελία».

Η επιστολή

«Σε απάντησή σας σε κοινοβουλευτικό έλεγχο στις Ιανουαρίου 2024 υπ’ αριθμ. πρωτ. 235/20.09.2023 αναφορά δώσατε την εξής απάντηση : «…Ειδικά για την αποκατάσταση κτιρίων με ελαφρές βλάβες, ο φάκελος επισκευής συντάσσεται από τους μηχανικούς της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, χωρίς να απαιτείται ιδιώτης μηχανικός, με τη στεγαστική συνδρομή να υπολογίζεται με καθορισμένη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο πληγείσας επιφάνειας…». Εκ του ανωτέρου διαφαίνεται πως ένα πάγιο αίτημα του συλλόγου μας ικανοποιείται για τους πληγέντες κατοίκους της Θεσσαλίας.

Η ίδια αναφορά γίνεται και στην επίσημη σελίδα της https://arogi.gov.gr/plimmyres-sti-thessalia-septemvrios-2023, καθώς ανάλογη και εκτενή αναφορά μετά λεπτομερειών γίνεται και στο ΦΕΚ 5813, Τευχ. β, κεφ. 6, παραγρ. 6.1.1, εκδοθέν στις 04.10.2023 . αναφέρει τα εξής : «…6.1.1 Εκδίδεται Άδεια Επισκευής και χορηγείται Σ.Σ. με καθορισμένη τιμή ανά τ.μ. εμβαδού της πληγείσας στάθμης της λειτουργικά ανεξάρτητης ιδιοκτησίας. Στην περίπτωση αυτή η μελέτη επισκευής συντάσσεται από μηχανικούς της αρμόδιας υπηρεσίας. Για τον ταχύτερο υπολογισμό της αποζημίωσης μπορεί να αξιοποιηθούν τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών (εμβαδά ορόφων κ.λπ…».

Θα θέλαμε να μας ενημερώστε από πότε δύναται να ενσωματωθεί και να ισχύσει η ανακουφιστική βελτίωση και για τους σεισμόπληκτους πληγέντες της Κρήτης μια και αποτελεί πρωταρχικό αίτημά μας και ανταποκρίνεται σε ένα μείζον θέμα που θέτουμε εδώ και καιρό (υπόμνημα στις 26 Οκτώβριου 2021), ενώ παράλληλα και ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο προς την απλοποίηση των διαδικασιών. Απαραίτητη προϋπόθεση η γενναία ενίσχυση του τμήματος Ηρακλείου με ικανό αριθμό των μηχανικών όπου θα στελεχώσουν την αρμόδια υπηρεσίας σας.

Σας υπενθυμίζουμε την εξαγγελία του πρωθυπουργού στις 28/09/2021 για γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών και την υπόσχεσή σας να κάνετε ότι είναι δυνατόν για να επιστρέψει η περιοχή σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής, γεγονός που μέχρι σήμερα παραμένει ως εξαγγελία.

Όπως όλοι οι πολίτες επωμίζονται τα ίδια βάρη έτσι πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια από την πολιτεία. Δίκαιοι πολίτες υπάρχουν μόνο σε δίκαιες πολιτείες, εκεί όπου η ίδια η πολιτεία δίνει πρώτη το καλό παράδειγμα και δημιουργείται η συνυπευθυνότητα μεταξύ πολιτείας και πολιτών.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας!».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
Με πληροφορίες από newshub.gr

Σχετικά άρθρα

Back to top button