Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απονομή του βραβείου «Ηθικής Τάξεως» 2022 στον Γιώργο Γραμματικάκη

BOX CAFE
DROP Palermo TECH HUB

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η Τελετή Απονομής του Βραβείου «Ηθικής Τάξεως» 2022 του Δήμου Ηρακλείου στον Γιώργο Γραμματικάκη. Το Βραβείο απένειμε στον τιμώμενο, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, ο Αναπληρωτής Δημάρχου και Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιώργος Καραντινός.

Νωρίτερα, στον χαιρετισμό που μετέφερε εκ μέρους του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, ο Αντιδήμαρχος τόνισε μεταξύ άλλων: «Χαρισματικός δάσκαλος, έξοχος ομιλητής και συγγραφέας, διαρκώς ανήσυχος νους, δοτικός και ζεστός άνθρωπος, ο Γιώργος Γραμματικάκης, έδωσε –και συνεχίζει να προσφέρει– με την πορεία του στην κοινωνία μας, το παράδειγμα του υπεύθυνου πολίτη, του λαμπρού επιστήμονα, του άξιου Κρητικού. Το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» αποτελεί ένα «ευχαριστώ» σε όλη την διαδρομή του, και σε όσα μάς δώρισε όλα αυτά τα χρόνια».

Mechanical Solutions

Ο Γιώργος Γραμματικάκης παραλαμβάνοντας το Βραβείο, ξεκίνησε την συγκινητική ομιλία του λέγοντας: «Ένα βραβείο, που προέρχεται από την γενέθλια πόλη μου, και φέρει την μεγαλόπρεπη επωνυμία, «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» έχει από μόνο του μια λαμπερή ιδιαιτερότητα. Όταν λοιπόν μου ανήγγειλε την βράβευση ο ίδιος ο Δήμαρχος, ένα δέος με κατέλαβε. Είχα ενταχθεί απροειδοποίητα στην σιωπηλή σειρά των σπουδαίων ανθρώπων, που τιμήθηκαν με το ίδιο βραβείο, και του προσέδωσαν απήχηση και κύρος. Οι μνήμες άρχισαν να με κατακλύζουν. Σαν αστραπή λοιπόν πέρασαν από το μυαλό μου οι αλάνες που παίζαμε παιδιά, τα σχολεία και οι δάσκαλοι που με δίδαξαν, ο αυστηρός -μόνον στην επιφάνεια- πατέρας μου, το τρυφερό βλέμμα της μητέρας μου, η μαγεία και τα βάσανα του πρώτου έρωτα, ο μυθικός κόσμος της Βικελαίας, ο μονάκριβος αδελφός μου, οι φίλοι. Κάποια στιγμή μάλιστα νόμισα -σίγουρα ήταν μια ψευδαίσθηση!- ότι ηχούν χαρμόσυνα οι καμπάνες του Αγίου Τίτου, που λάτρευα παιδί. Η αδιάκοπη βουή της πόλεως τρυπούσε τους τοίχους και τα παράθυρα».

Ακολούθως αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια στο Ηράκλειο, στην πορεία και στους σταθμούς της ζωής του για να κλείσει μιλώντας για την πόλη και τους ανθρώπους της: «Την γοητεία του Ηρακλείου συνιστούν οι πολλές και αντιθετικές του όψεις, η πολύχρωμη νεολαία που κατακλύζει την πλατεία και τα δρομάκια της, η αίσθηση ότι πλέει σε ένα πέλαγος πολιτισμών και ιστορίας. Το κύριο όμως χαρακτηριστικό της πόλεως παραμένουν οι ίδιοι οι πολίτες της: Είναι φιλικοί και ανοιχτόκαρδοι, ενώ δεν παύουν να εκπλήσσουν με την αφηγηματική τους δεινότητα. Δίκαια βέβαια επικρίνονται για την συχνή έλλειψη σεβασμού που δείχνουν προς την πόλη τους, δεν τους χαρακτηρίζει όμως η έπαρση, ούτε η αδιαφορία για τον Άλλο. Ναι, το Ηράκλειο, η πόλη μας, αρνείται κάθε αντικειμενική περιγραφή της. Υποκλίνομαι λοιπόν στην μυστική της γοητεία, και την ευχαριστώ που τόσο πρόθυμα συνεργάστηκε με τους σχεδιασμούς της μοίρας, για να με φέρει σήμερα ενώπιον σας, γεμάτο συγκίνηση και μνήμες. Κύριε δήμαρχε, αγαπητές φίλες και φίλοι, Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς».

Για τη ζωή και το έργο του Γιώργου Γραμματικάκη μίλησε επίσης η ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Kατερίνα Kόπακα.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button