Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Από Κρήτη και Αλεξανδρούπολη θα ξεκινήσουν τα θαλάσσια αιολικά πάρκα

Πρώτος κρίκος στην αλυσίδα είναι η έγκριση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, η οποία αναμένεται να γίνει το 2ο τρίμηνο του επόμενου έτους.

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Εκτός από την Αλεξανδρούπολη, η οποία με νομοθετική ρύθμιση έχει επιλεγεί από το ΥΠΕΝ ως πιλοτική περιοχή για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών, έχει επίσης οριστικοποιηθεί πως στις ζώνες εγκατάστασης του πρώτου «κύματος» offshore πάρκων συνολικής ισχύος 2 Γιγαβάτ, τα οποία θα αναπτυχθούν έως το 2030, θα συγκαταλέγεται και η Κρήτη.

Αυτό αποκάλυψε η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), η ΕΛΕΤΑΕΝ και η Grant Thornton, υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ένταξη της Κρήτης στο παρθενικό «κύμα» offshore πάρκων σημαίνει πως κάποιο θαλάσσιο τμήμα του νησιού θα συμπεριληφθεί στις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ) που θα βγουν στον πρώτο «γύρο» διαγωνισμών. Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, στον πρώτο «γύρο» θα δίνουν το «παρών» μία με δύο ακόμη Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης που έχουν εντοπιστεί. Ωστόσο, δεν θέλησε να αναφέρει πού αυτές βρίσκονται, καθώς όπως είπε ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες με τους εμπλεκόμενους φορείς.

NOVA

Η Γενική Γραμματέας σημείωσε πως είναι εφικτός ο στόχος για την ανάπτυξη πάρκων 2 Γιγαβάτ έως το τέλος της 10ετίας, που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενη στα αποτελέσματα έρευνας της Grant Thornton σχετικά με την προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία από τον νέο αυτό «πράσινο» κλάδο (η οποία παρουσιάστηκε επίσης στο χθεσινό συνέδριο) επισήμανε πως ο στόχος του 2030 θα κινητοποιήσει ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 6,3 δισ. ευρώ.

Από αυτά τα κεφάλαια, τα 4,3 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν απευθείας στην εγχώρια οικονομία. Έτσι, θα δημιουργήσουν έως το τέλος της τρέχουσας 10ετίας έως και 8.220 νέες θέσεις εργασίας.

Mechanical Solutions

Η κ. Σδούκου αποκάλυψε επίσης πως, κατά την περίοδο δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για τα offshore αιολικά, ανέθεσε σε ομάδα ειδικών να «σκανάρουν» υπό πλήρη εμπιστευτικότητα τις ελληνικές θάλασσες, με τη συνδρομή των εμπλεκόμενων φορέων (όπως των υπουργείων Εξωτερικών, Άμυνας και Τουρισμού).

Καθώς η αποστολή της ομάδας ήταν να προσδιορίσει τις πλέον ενδεδειγμένες περιοχές για την ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων, πλέον υπάρχει πολύ καλή εικόνα για το πού μπορούν να εγκατασταθούν έργα και ποιο είναι το διαθέσιμο δυναμικό. Μία εικόνα που, όπως πρόσθεσε η Γενική Γραμματέας, έχει ως αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να βρισκόμαστε κοντά στο πρώτο βήμα που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή την έγκριση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.

Στην ομιλία του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος, παρουσίασε ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για όλα τα βήματα του θεσμικού πλαισίου, η υλοποίηση των οποίων θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη των πρώτων υπεράκτιων πάρκων. Πρώτος κρίκος σε αυτή την αλυσίδα είναι η έγκριση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, η οποία αναμένεται να γίνει το 2ο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό Πρόγραμμα θα αποτυπώνει τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας στις οποίες είναι δυνατή η ανάπτυξη πάρκων. Η έγκρισή του θα γίνει με Κοινή Απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εξωτερικών, Εθνικής ‘Αμυνας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και Τουρισμού. Το 2ο τρίμηνο θα ολοκληρωθεί επίσης η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) για τις θαλάσσιες ζώνες του Εθνικού Προγράμματος.

Το 3ο τρίμηνο θα κατατεθούν οι τεχνικές μελέτες για τον καθορισμό των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ) μέσα στις θαλάσσιες ζώνες του Εθνικού Προγράμματος, όπως και των θαλάσσιων «οικοπέδων» εντός κάθε ΠΟΑΥΑΠ, όπου θα μπορούν να εγκατασταθούν πάρκα.

Στο ίδιο διάστημα θα κατατεθεί η ΜΠΚΕ για κάθε τεχνική μελέτη, ενώ στο 1ο τρίμηνο 2024 θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τις ΠΟΑΥΑΠ που πρόκειται να περιληφθούν στον πρώτο «γύρο» διαγωνισμών. Μέσα στο πρώτο μισό του 2024, θα υποβληθούν οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους για Άδειες Έρευνας ανά ΠΟΑΥΑΠ και θα έχουν χορηγηθεί οι άδειες σε όσους πληρούν τα κριτήρια που θα θέσει η ΕΔΕΥΕΠ.

Για κάθε Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης που θα λάβουν Άδεια Έρευνας ΥΑΠ οι επενδυτές, θα έχουν τη δυνατότητα να τη μελετήσουν από το 3ο τρίμηνο του 2024 και για δύο χρόνια. Στο δεύτερο μισό του 2026 θα τεθεί σε διαβούλευση η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τα «οικόπεδα» εντός κάθε Περιοχής για την ανάπτυξη πάρκων, καθώς και η μέγιστη ισχύς των έργων που θα μπορούν να εγκατασταθούν σε κάθε «οικόπεδο». Έτσι, μέχρι τον Ιούνιο του 2026 θα έχει εκδοθεί η ΥΑ.

Ο καθορισμός των «οικοπέδων» και της μέγιστης ισχύος θα ανοίξει τον δρόμο για την προκήρυξη των διαγωνισμών, που θα γίνει από τη ΡΑΕ στο 1ο τρίμηνο του 2027.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Μέσω
Θοδωρής Παναγούλης

Σχετικά άρθρα

Back to top button