Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΚΡΗΤΗ

Απαγορεύεται η συλλογή βοτάνων στην Κρήτη μέχρι το 2018

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018 απαγορεύεται  η συλλογή ματζουράνας, μαλοτήρας, φασκόμηλου στην Κρήτη , ενώ βαριές θα είναι οι ποινές για τους παραβάτες. Ο λόγος της απαγόρευσης προέκυψε λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος πολιτών που έθεσε σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη των συγκεκριμένων βοτάνων.

Η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δασών Χανίων:

“IN_AND_OUT

Εν’ όψει της έναρξης της περιόδου συλλογής των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, υπενθυμίζουμε στους πολίτες των Χανίων την  1/2013 Ρυθμιστική Δασική Αστυνομική Διάταξη για τη «Ρύθμιση της συλλογής και λήψη μέτρων προστασίας της μαλοτήρας (Sideritis syriaca) ενδημικού φυτικού είδους της Κρήτης, ως και των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτικών ειδών ματζουράνας (origanum micropfyllum), φασκόμηλου (salvia fruticosa)  και ρίγανης (origanum vulgaris), στην περιφερειακή ενότητα Χανίων» και τους καλούμε να βρεθούν αρωγοί στην ευθύνη εφαρμογή της.

Καλούμε τους πολίτες που επιχειρούν στην παραγωγή ή συλλογή από τη φύση για εμπορικούς σκοπούς των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της ανωτέρω Διάταξης, να υποβάλουν το αίτημά τους στη Δ/νσης Δασών Χανίων μέχρι και 30 Ιουνίου 2015.

Mechanical Solutions

Σχετική αίτηση μπορούν να παραλάβουν από την Υπηρεσία μας ή εκτυπώνοντάς την από την ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Τους παρακινούμε δε, να ανέβουν και να γνωρίσουν τα βουνά μας, αλλά και να επιχειρήσουν στην παραγωγή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτικών ειδών με οδηγίες που παρέχει η διοίκηση και τα επιστημονικά ιδρύματα της Π.Ε. Χανίων.

Η Δ/νση Δασών Χανίων με το ολιγάριθμο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει σε αντιδιαστολή με το τεράστιο μέγεθος της ευθύνης που έχει επιφορτιστεί, προσπαθεί τα μέγιστα για το σκοπό αυτό.

Τι απαγορεύεται και τι επιτρέπεται

Η ρύθμιση προέκυψε λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των πολιτών για δευτερεύουσες καρπώσεις, όπως η συλλογή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, με σκοπό την εμπορία τους,  λαμβάνοντας υπόψη  την ικανοποίηση των ατομικών αναγκών των πολιτών στα ανωτέρω φυτικά είδη, με γνώμονα την  προστασία τους και την διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Η Δ/νση Δασών Χανίων σύμφωνα με την ανωτέρω Διάταξη   και  μέχρι την  31-12-2018 σε όλη την περιφερειακή ενότητα Χανίων:

Ι.      Απαγορεύει:
α)  την εκρίζωση ή την ολοκληρωτική αποκοπή των βλαστών, παντός είδους αρωματικού, φαρμακευτικού, μελισσοκομικού, ανθοκομικού και διακοσμητικού φυτού, δενδρυλλίου, θάμνου, φρυγάνου ή πόας,

β)  την συλλογή για εμπορία μαλοτήρας (Sideritis  syriaca), ματζουράνας (origanum micropfyllum), φασκόμηλου (salvia fruticosa)  και ρίγανης (origanum vulgaris) σε όλες τις περιοχές που είναι ενταγμένες στο δίκτυο προστασίας NATURA 2000.(συνημμένος χάρτης)

ΙΙ.   Επιτρέπει, ατελώς και άνευ εγκρίσεως της δασικής υπηρεσίας και μόνο για την κάλυψη ατομικών αναγκών, τη συλλογή  μαλοτήρας, ματζουράνας, φασκόμηλου και ρίγανης,

1.      την εποχή ανθοφορίας-ωρίμανσης, με χρήση ψαλίδας ή μαχαιριού και χωρίς να αποκόπτονται όλοι οι βλαστοί κάθε φυτού ώστε να είναι ασφαλής η αναπαραγωγή αυτών, σε όλη την περιφερειακή ενότητα Χανίων,

2.       και κατ’ ανώτατη ποσότητα 500 γραμμαρίων (½ κιλού) για κάθε άτομο και για κάθε ένα από τα παραπάνω είδη,

ΙΙ.    Επιτρέπει, σε περιοχές εκτός του δικτύου  NATURA 2000, τη συλλογή για εμπορία   μόνο με άδεια της δασικής υπηρεσίας, η οποία θα εκδίδεται μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου με καταβολή του αντίστοιχου μισθώματος του ισχύοντος πίνακα διατίμησης δασικών προϊόντων.

1.      Η ποσότητα που εγκρίνεται για κάθε άδεια εξαρτάται από τις διαθέσιμες ποσότητες των φυτών στη συγκεκριμένη περιοχή και τις ζητούμενες ποσότητες συλλογής.

2.       Η εκδιδόμενη άδεια είναι προσωπική και η συλλογή θα γίνεται αποκλειστικά από τον κάτοχο της άδειας απαγορευόμενης της χρησιμοποίησης συνεργείου, με χρήση ψαλίδας ή μαχαιριού και χωρίς να αποκόπτονται όλοι οι βλαστοί κάθε φυτού ώστε να είναι ασφαλής η αναπαραγωγή αυτών .

3.       Η διακίνηση θα γίνεται με βάση την εκδοθείσα άδεια συλλογής.
Το φυτικό είδος δίκταμος (origanum dictamus), δεν συμπεριλαμβάνεται στην ανωτέρω ρύθμιση διότι σύμφωνα με το Π.Δ. 67/1981(ΦΕΚ 23 τ.Α΄/ 30-1-81 έχει κηρυχθεί προστατευτέο φυτικό είδος.

Για τους παραβάτες

Οι παραβάτες αυτής της Δασικής Διάταξης, συλλέκτες, πωλητές και γενικώς εμπορευόμενοι τα ανωτέρω είδη τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες ποινικές διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.

Οι δε παρανόμως συλλεχθείσες ποσότητες τόσο του δίκταμου όσο και των λοιπών φυτικών ειδών που περιλαμβάνονται στην Ρυθμιστική Δασική Αστυνομική Διάταξη,  δηλαδή της μαλοτήρας,  ματζουράνας, φασκόμηλου και ρίγανης, σε οποιαδήποτε φάση της συλλογής, της μεταφοράς, της πώλησης,  της αγοράς ή της τυποποίησής τους,  κατάσχονται, δημεύονται  και εκποιούνται ή διατίθενται με απόφαση της Δ/νσης Δασών Χανίων. Ομοίως κατάσχονται και δημεύονται τα κάθε είδους εργαλεία ή μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιούνται από τους παραβάτες.

Η Δ/νση Δασών Χανίων  επεδίωξε και πέτυχε  το “Πιλοτικό Πρόγραμμα μακροχρόνιας παρακολούθησης αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στο Νομό Χανίων και αξιολόγησης των φυσικών πληθυσμών τους” σε  συνεργασία  με το Μ.Α.Ι.Χ. έχει ήδη συλλέξει τα στοιχεία που προέκυψαν το έτος 2014 το οποίο και ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής της ανωτέρω Διάταξης και θα αξιοποιηθούν μαζί με όσα προκύψουν στα επόμενα έτη εφαρμογής της Ρυθμιστικής Δασικής Αστυνομικής Διάταξης  προκειμένου να Αναπτυχθεί και  εφαρμοστεί πιλοτικά ένα μοντέλο για  την  διαχείριση   των  αυτοφυών  αρωματικών και φαρμακευτικών  φυτών  στο  Νομό  Χανίων  με  επέκταση  σε   όλη  την  Ελλάδα.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button