ΚΡΗΤΗ

Αντώνης Ζερβός: Οι αυξήσεις στις τιμές εισιτηρίων μουσείων & αρχαιολογικών χώρων θα επιφέρουν απαξίωσηΤο θέμα των αυξήσεων στις τιμές εισόδου των επισκεπτών σε αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία αναμένεται ν΄απασχολήσει την ερχόμενη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου, αφού όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος κ. Αντώνης Ζερβός, σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι τιμές των εισιτηρίων  που αποφάσισε το υπουργείο Πολιτισμού,προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του εισπρακτικού του Μηχανισμού (ταμείο αρχαιολογικών πόρων και απαλλοτριώσεων),  σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν το 200% ,γεγονός που αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του αριθμού των επισκεπτών και πιθανότατα την απαξίωση των μνημείων.

Ο κ. Ζερβός, αναφερόμενος στην ομοβροντία διεθνών ΜΜΕ για τις αυξήσεις των τιμών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, υπογράμμισε ότι οι αυξήσεις αυτές θα έπρεπε να γίνουν βαθμιαία προκειμένου να μην πληγεί η βιομηχανία του τουρισμού και να παραμείνει ανταγωνιστική, επισημαίνοντας ότι τα έσοδα που προκύπτουν από αυτή την δράση, θα έπρεπε να επανεπενδύονται στον πολιτισμό και όχι να καλύπτουν άλλες «τρύπες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

«Δυστυχώς –είπε- στις 31/12 δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ η εξωφρενική αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία- αυξήσεις από 100% έως και 200% .

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλει η τιμή του εισιτηρίου στην Σπιναλόγκα , ένα χώρο που στερείται υποδομών (φωτισμός, χώρους υγεινής-κυλικείο-μώλος κ.α) και που σύμφωνα με την τιμολογιακή πολιτική του υπουργείου, αναμένεται να σημειωθεί αύξηση εισιτηρίου  από 2  στα 8 ευρώ , παρά την επεφρασμένη άποψη των ξεναγών Κρήτης & Σαντορίνης να υπάρξει διπλασιασμός  της τιμής.

swell adv 2021

Κάποιοι κάποτε –σημείωσε- πρέπει να καταλάβουν ότι οι αυξήσεις που επιβάλλονται θα πρέπει δικαιολογούν το παρεχόμενο προιόν! Ειδικά στην Σπιναλόγκα όπου εκτός από τον ορατό κίνδυνο της μείωσης των επισκεπτών, ενέχει και ο κίνδυνος της δυσφήμισης μέσω των Μ.Μ.Ε,με ότι αυτό συνεπάγεται.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Αντί λοιπόν –πρόσθεσε- οι εκπρόσωποι του υπουργείου πολιτισμού να πληροφορηθούν όλες τις παραμέτρους (αυξήσεις τιμών,υψηλούς φόρους που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τις τουριστικές περιοχές),  «κάθισαν» πάνω σε ένα χάρτη μηχανιστικά όπως συνήθως γίνεται και λειτούργησαν με γνώμονα  την είσπραξη, γεγονός απαράδεκτο»!

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, διαπίστωσε επίσης ότι το ΤΑΠ θα έπρεπε ήδη να έχει μεριμνήσει για την άμεση ανταποδοτικότητα των εσόδων που θα επιτρέψουν εύρυθμη λειτουργία των χώρων πολιτισμού, αντίθετα όπως διαφαίνεται  δεν υπάρχει διάθεση να καταβληθεί ούτε ένα ευρώ, για να συμπληρωθούν οι απαραίτητες υποδομές.

Από τα χρήματα των επισκεπτών –τόνισε-ένα μικρό μέρος θα έπρεπε  να μένει στους χώρους πολιτισμού και το υπόλοιπο στον κρατικό «κορβανά» προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες αρχαιολογικών χώρων με μικρότερη επισκεψιμότητα.

Δεν είναι δυνατόν τόνισε  η Γ.Γ του υπουργείου, να γνωρίζει  ότι ψάχνουμε με το «ντουφέκι» για να κάνουμε ότι πρέπει στην Σπιναλόγκα και από την άλλη να προχωρεί στην αύξηση των εισιτηρίων με τέτοιες λογικές που  αναπόφευκτα θα οδηγήσουν στην απαξίωση του μνημείου!


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button