Nbaxevanis

Χαλκιαδάκης

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Ρέθυμνο: Αλλάζει όψη η ευρύτερη περιοχή στο λιμάνι

DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
ΜΗΛΟ

Εντυπωσιακή αναμένεται να είναι η αλλαγή στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού στο Ρέθυμνο, καθώς από το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνης, έχουν δρομολογηθεί σειρές μελετών, που είτε έχουν ήδη εκπονηθεί ή είναι στο στάδιο της εκπόνησης.

Οι μελέτες αυτές θα συμβάλουν στην αλλαγή της εικόνας της ευρύτερης περιοχής, τόσο στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση, αλλά και στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων θορύβου και κυκλοφοριακού φόρτου βαρέων οχημάτων φορτοεκφόρτωσης εμπορικής κίνησης αλλά και συμβατικών.

NOVA

Ωστόσο, δεν είναι τυχαίο ότι σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας οι μελέτες μέσω διαγωνισμών δεν περιορίστηκαν σε εξέλιξη, έχοντας προχωρήσει σε στάδια ελέγχου αλλά και διερεύνησης κονδυλίων και πραγματοποίησης.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κα Ειρήνη Κουτσαλεδάκη: «Πολύ στοχευμένα επιλέχτηκε μέσω του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ η χρηματοδότηση μελετών, στην πιο ενδιαφέρουσα ιστορικά αλλά και κομβικά, ευρύτερη περιοχή του Ενετικού Λιμένα με τον Αιγυπτιακό Φάρο». Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια η ίδια, «δεν πρόκειται απλά για μια τουριστικά πολυσύχναστη περιοχή, αλλά για το τοπόσημο μας». Και πρόσθεσε: «Ως προς τη λειτουργία του λιμένα, τη μελέτη αρχιτεκτονικών αποτυπώσεων και αποδόσεων, στατικών εκτιμήσεων αντοχής αλλά και ανάδειξης κτιρίων εντός αυτού, κίνησης και αναβάθμισης της περιοχής Κιουλούμπαση, μελέτη Λιμενικών Υποδομών ανάπτυξης θαλάσσιου τουρισμού, υπήρξαν προτεραιότητες ικανές για τη διεκδίκηση κονδυλίων».

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Αναφερόμενη ωστόσο, στην ασφάλεια του λιμανιού, επεσήμανε: «Παράλληλα η ασφάλεια του λιμενοβραχίονα και του λιμανιού στο σύνολο του, αλλά και η αποτροπή του πλημμυρισμού της Παλιάς Πόλης, ήταν ένα στοίχημα που κερδήθηκε με επίμονη διεκδίκηση σε καιρούς οικονομικής στενότητας, λόγω απρόβλεπτων οικονομικοκοινωνικών συνθηκών, υγειονομικής αλλά και ενεργειακής αβεβαιότητας».

Η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου τόνισε ότι σήμερα πια είμαστε σε θέση να μιλάμε για εννέα μελέτες που θα αλλάξουν και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και θ’ αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής των Ρεθεμνιωτών.

Mechanical Solutions
 • «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ»

Η χρηματοδότηση ενός από τα σημαντικότερα έργα που αφορά στην ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι προϋπολογισμού 17.000.000 ευρώ (δεκαεπτά εκατομμύριων ευρώ) καθώς και συνοδά έργα α) ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΒΑΘΩΝ ΛΙΜΕΝΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Προϋπολογισμού 1,7 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά την αφαίρεση της άμμου από το εσωτερικό της λιμενολεκάνης στο σύνολο της, β) ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΛΩΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΤΩΝ  ΛΙΜΕΝΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, προϋπολογισμού 580.000 ευρώ.

 • «ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣΔΕΣΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟΥ»

Η «Μελέτη έργων εγκατάστασης πρόσδεσης Κρουαζιερόπλοιου λιμένος Ρεθύμνου», είναι προϋπολογισμού 542.629,26 ευρώ. Σκοπός της είναι η αναζωογόνηση του τουριστικού προϊόντος στο Ρέθυμνο, με νέες λειτουργίες και δραστηριότητες εξυπηρέτησης των κρουαζιερόπλοιων σε υποδομές, δημιουργώντας υπεραξία στη λιμενική εγκατάσταση και στην οικονομική ζωή της πόλης. Η σύμβαση με τους μελετητές έχει πραγματοποιηθεί και η μελέτη εξελίσσεται.

 • «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΙΟΥΛΟΥΜΠΑΣΗ»

  Η βιοκλιματική ανάπλαση της περιοχής Κιουλούμπαση εντός της χερσαίας ζώνης λιμένος Ρεθύμνου, είναι προϋπολογισμού 276.681,60 ευρώ. Τα αντικείμενα της είναι μελέτης είναι η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής Ενετικού λιμένα, εμπορικού λιμανιού μέχρι το φρούριο Φορτέτζα, η βιοκλιματική και αισθητική αναβάθμιση των σκιαδιών των καταστημάτων, των  πεζοδρομίων με οδεύσεις τυφλών, η ανάδειξη  φωτισμού και οι φιλοτεχνικές παρεμβάσεις. Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί.

 • «ΜΕΛΕΤΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΟΧΛΗΡΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ»

Μελέτη χωροθέτησης λιμενικών υποδομών διακίνησης οχληρών φορτίων Ρεθύμνου, προϋπολογισμού 70.343,15 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό θα εκπονηθεί χωροταξική μελέτη θέσεως εμπορικού λιμένα. Η σημαντικότητα της μελέτης αυτής είναι αυταπόδεικτη, εφόσον επιχειρείται για πρώτη φορά η διερεύνηση κατάλληλης θέσης στην ακτογραμμή του Ρεθύμνου, έξω από τον αστικό ιστό, προκειμένου να χωροθετηθούν λιμενικές εγκαταστάσεις για  την εξυπηρέτηση της διακίνησης οχληρών και χύδην φορτίων. Με αυτό τον τρόπο, οι πολύ σημαντικές για την οικονομία του τόπου μας δραστηριότητες αυτές, θα απεμπλακούν από το ιστορικό κέντρο και την ζώνη τουρισμού του Ρεθύμνου, επιτρέποντας τη διάκριση των λιμενικών δραστηριοτήτων και την παγίωση της υφιστάμενης λιμενικής εγκατάστασης Ρεθύμνου σε λιμάνι για τον τουρισμό και τους κατοίκους. Η παράδοση των προτάσεων έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη περνά τα στάδια των εγκρίσεων.

 • «ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ ΣΤΟ ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ»

Ανάδειξη και αξιοποίηση του κτιρίου Τελωνείου στο ενετικό λιμάνι Ρεθύμνου καθώς και του περιβάλλοντος χώρου αυτού, προϋπολογισμού 696.669,39 ευρώ. Σκοπός  του μελετητικού αυτού έργου, είναι η ανάδειξη του κτιρίου αυτού που βρίσκεται στην πιο πολυσύχναστη περιοχή του Ρεθύμνου, το Ενετικό λιμάνι που αποτελεί μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς. Η μελέτη εξελίσσεται.

 • «ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟΥ ΦΑΡΟΥ»

Μελέτη αποκατάστασης αιγυπτιακού φάρου ενετικού λιμένα Ρεθύμνου, προϋπολογισμού 140.616,57 ευρώ. Ο φάρος του Ρεθύμνου αποτελεί το δεύτερο σε μέγεθος εναπομείναντα αιγυπτιακό φάρο της Κρήτης. Η μελέτη περιλαμβάνει την πλήρη αρχιτεκτονική, γεωμετρική και δομική αποτύπωση του μνημείου, αλλά και την αποτύπωση των ρηγματώσεων και τη στατική επάρκεια του μνημείου, ώστε να καταγραφούν τα κατάλληλα μέτρα στερέωσης και αποκατάστασης του φάρου. Μελετάται  ο φωτισμός του μνημείου και η εγκατάσταση αντικεραυνικής προστασίας με τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις γειώσεων. Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και περνά το στάδιο των εγκρίσεων.

 • «ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ»

Οι κυκλοφοριακές μελέτες στην είσοδο εμπορικού Λιμένα Ρεθύμνης είναι υπό έγκριση στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η  έγκριση τους είναι βαρύνουσας σημασίας μιας και αφορά την ασφάλεια αλλά και λύση κυκλοφοριακών ζητημάτων.

 • «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΠΙΒΑΤΩΝ-ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» 

Η κατασκευή κτιρίου ελέγχου επιβατών – εμπορευμάτων Διεθνούς Ασφαλείας στο εμπορικό λιμάνι Ρεθύμνου, το οποίο είναι Σημείο Διασυνοριακού Ελέγχου επιβατών και οχημάτων προερχομένων από χώρες που δεν εμπίπτουν στα διαλαμβανόμενα στη συνθήκη Schegen στο πλαίσιο εθνικής δέσμευσης. Στο προκατασκευασμένο αυτό κτίριο εμβαδού 206 τ.μ. θα στεγάζεται η υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, συναρμόδιες Υπηρεσίες και χώροι προβλεπόμενοι για την εφαρμογή του ελέγχου. Προϋπολογισμός έργου 1.000.000 ευρώ.

 • «ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ»

Σε φάση εγκρίσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού της μελέτης ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, η οποία προβλέπει έργα προϋπολογισμού 182.000 ευρώ τα οποία αναδεικνύουν τη φυσιογνωμία του ενετικού λιμανιού με τον καλύτερο τρόπο. Η εξεύρεση χρηματοδότησης του έργου διερευνάται από τώρα.

 • ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ

«Οι υγειονομικές συνθήκες και η ενεργειακή κρίση μπορεί τώρα να ευνοούν τα συντηρητικά σενάρια, αλλά η δυναμικά εξελισσόμενη προώθηση της κρουαζιέρας θα αποφέρει καρπούς στο μέλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης κα Ειρήνη Κουτσαλεδάκη. «Η δυναμική ενός νευραλγικού τομέα ανάπτυξης όπως αυτός του θαλάσσιου τουρισμού και του yachting μόνο θετικά προσδίδει στον τόπο μας που η θάλασσα κυριολεκτικά τον αγκαλιάζει. Το έργο που αναλυτικά εξελίσσεται για τη βελτίωση λιμενικών και όχι μόνο υποδομών αλλά και τμημάτων χερσαίας ζώνης είναι προϊόντα συνεργασίας πολλών. Κύριο μέλημα, αυτή τη στιγμή, είναι η ομαλή εξέλιξη και πραγματοποίηση του, κάτι που απαιτεί συνεχή παρακολούθηση», κατέληξε η κ. Κουτσαλεδάκη τονίζοντας ότι αυτό το αξίζει ο τόπος μας.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
rethemnosnews.gr

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Μετάβαση στο περιεχόμενο