Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Αιολικά πάρκα: Αλλάζει η χωροθέτησή τους προς νότια της Κρήτης

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Μετακινείται προς τα δυτικά και σε μεγαλύτερη απόσταση από τις ακτές και περιορίζεται στα 400 MW από τα προβλεπόμενα 600 MW αρχικά το θαλάσσιο οικόπεδο «Κρήτη 2β», που έχει συμπεριληφθεί στον εθνικό σχεδιασμό ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, το ΥΠΕΝ, ανταποκρινόμενο στις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί από φορείς, δήμους και την Περιφέρεια Κρήτης, προχώρησε σε συνεργασία με την Ε∆ΕΥΕΠ στον επανασχεδιασμό των θαλάσσιων οικοπέδων της Κρήτης, δύο ημέρες πριν ανοίξει τον επίσημο διάλογο μαζί τους με στόχο να προχωρήσουν τα έργα με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

NOVA

Ετσι, την περασμένη Παρασκευή με τον νέο σχεδιασμό στα χέρια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και ο διευθύνων σύμβουλος της Ε∆ΕΥΕΠ Αριστοφάνης Στεφάτος υποδέχθηκαν τον αντιπεριφερειάρχη αρμόδιο για θέματα Περιβάλλοντος Νίκο Ξυλούρη και μέσω τηλεδιάσκεψης παρουσίασαν τη νέα χωροθέτηση και στους δημάρχους Αγίου Νικολάου Μανώλη Μενεγάκη, Σητείας Γιώργο Ζερβάκη, Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργο Αθανασάκη και εκπροσώπων των ξενοδόχων της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου. Ο κ. Στεφάτος παρουσίασε μάλιστα μια φωτορεαλιστική απεικόνιση του Κόλπου Μιραμπέλλου, που δείχνει ότι οι ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν δεν θα είναι ορατές από αυτό το σημείο. Ο κ. Σκυλακάκης έκανε σαφή την πρόθεσή του για τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής συναίνεσης, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι η οπτική όχληση χωρίς να συγκεκριμενοποιούνται τα επιχειρήματα περί επιβάρυνσης δεν μπορεί να αποτελεί επιχείρημα γιατί τότε, όπως είπε, δεν θα αναπτυχθούν πουθενά στη χώρα υπεράκτια, τη στιγμή που αποτελούν προτεραιότητα της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης, που θα κληθεί κεντρικά να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Ως ένα πρώτο βήμα συνεννόησης μετά το ομόφωνο «όχι» της Περιφέρειας Κρήτης και των φορέων του Λασιθίου, τον περασμένο ∆εκέμβριο, χαρακτήρισε τη συνάντηση ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Ξυλούρης. «Μέσω του ειλικρινούς διαλόγου που είχαμε σήμερα αναμένουμε θετικές εξελίξεις και επόμενα βήματα συνεργασίας και συνεννόησης», δήλωσε ο κ. Ξυλούρης. Περισσότερο επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν οι δήμαρχοι Αγ. Νικολάου και Σητείας, για τους οποίους το θέμα της όχλησης εξακολουθεί να υφίσταται και γι’ αυτό αναμένουν περισσότερα στοιχεία από το ΥΠΕΝ. Ο δήμαρχος Αγ. Νικολάου Μανώλης Μενεγάκης εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος, επισημαίνοντας ότι παρά τον περιορισμό της ισχύος που παρουσίασε το ΥΠΕΝ, οι ανεμογεννήτριες θα φαίνονται από τη δυτική πλευρά (Μιλάτου – Σισίου), ότι επιβαρύνουν το εκεί παράκτιο μέτωπο, καθώς επίσης και ότι παραμένουν όλα τα υπόλοιπα ζητήματα όχλησης και για τον κόλπο του Μιραμπέλλου. «Οταν έχουμε στα χέρια μας τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες όπου θα αποτυπώνεται η ακριβής χωροθέτηση, θα τοποθετηθούμε εκ νέου ανάλογα με τα δεδομένα που θα έχουν προκύψει τότε», δήλωσε ο δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης.

Mechanical Solutions

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα έχει μια εκτενή συζήτηση με τους εμπλεκόμενους δημάρχους και την περιφέρεια το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στην οποία θα προσέλθει και με αντισταθμιστικά οφέλη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αντιρρήσεις για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή της Ελούντας έχουν εκφραστεί και σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο, τόσο από την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη (για τις επιπτώσεις στον τουριστικό κλάδο) όσο και από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη (για πιθανές παρενέργειες στη νέα προσπάθεια για ανάδειξη της Σπιναλόγκας από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς).

Επιφυλάξεις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται λοιπόν οι διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με φορείς από την Κρήτη που αντιδρούν στη χωροθέτηση των δύο θαλάσσιων περιοχών «Κρήτη 2α» και «Κρήτη 2β» για την εγκατάσταση πλωτών αιολικών πάρκων.

Όπως έχει γράψει ήδη το ypodomes.com, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο προτίθεται να αλλάξει τον αρχικό σχεδιασμό και να «μετακινήσει» πιο δυτικά και σε μεγαλύτερη απόσταση από τις ακτές τις δύο αυτές περιοχές, η τοπική κοινωνία συνεχίζει να διατηρεί επιφυλακτικότητα.

Ειδικότερα, οι αντιρρήσεις τους επικεντρώνονται στην οπτική όχληση που θα προκληθεί στις παράκτιες περιοχές της Ελούντας και στη Σπιναλόγκα.

Μάλιστα, όπως εξηγούν πηγές στο ypodomes.com, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης παραμένουν αρνητικοί σε όσα προβλέπει η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ αναμένουν τις εξειδικευμένες περιβαλλοντικές μελέτες για τις δύο εν λόγω περιοχές, ώστε να εκφέρουν τη τελική τους άποψη. Πάντως, στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, παρουσιάστηκε με φωτορεαλιστικά πως θα είναι η εικόνα αφού εγκατασταθούν τα πάρκα, συζητήθηκαν οι αντιρρήσεις και ανανέωσαν για τις επόμενες μέρες την συνάντηση τους.

Τι έπεται

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το 2024 προβλέπει να «τρέξουν» οι μελέτες που θα αφορούν τα ανεμολογικά και βυθομετρικά δεδομένα και σκοπός είναι οι επενδυτές να έχουν διαθέσιμες όλες τις πληροφορίες πριν την διεξαγωγή των διαγωνισμών. Για να επιτευχθεί αυτό, η ΕΔΕΥΕΠ θα έχει την δυνατότητα να συστήνει θυγατρικές, προκειμένου να προχωρήσει στη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού που θα «παρακολουθεί» τις μελέτες.

Στο σχήμα, πέρα από την ΕΔΕΥΕΠ, θα συμμετάσχει και ο ΑΔΜΗΕ και ακόμη μία εταιρεία ώστε να μην έχει την πλειοψηφία το Δημόσιο. Η επιλογή του ανάδοχου για τις μελέτες, θα γίνει μέσα από τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού που θα διεξαχθεί από την εταιρεία ειδικού σκοπού.

Τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις μελέτες, θα είναι διαθέσιμα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές σε ένα data room, ενώ οι έρευνες θα χρηματοδοτηθούν από τα έσοδα των πλειστηριασμών των δικαιωμάτων ρύπων, με το σχετικό κονδύλι να ανακτάται σε δεύτερο χρόνο από τα ποσά που θα καταβάλουν οι επενδυτές για την αγορά των δεδομένων.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button