Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Αγιος Νικόλαος: Τριβές και εντάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο λόγω προϋπολογισμού!

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Οι διαπιστώσεις της νέας δημοτικής αρχής μετά την μελέτη των οικονομικών στοιχείων που έγινε, διατυπώθηκαν από τον δήμαρχο κο Μανώλη Μενεγάκη κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου και οι οποίες προκάλεσαν ένταση και τριβές.

Η ανακοίνωση του δημάρχου:

Mechanical Solutions

«Σήμερα, όπως θα έχετε πληροφορηθεί από την πρόσκληση που σας έχει σταλεί, το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη, αφορά στην υποχρεωτική τροποποίηση προϋπολογισμού & Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Αγίου Νικολάου, όπου έχουν συμβασιοποιηθεί – τιμολογηθεί οι προμήθειες και οι υπηρεσίες του προηγούμενου έτους και φαίνονται ξεκάθαρα, όπως θα διαπιστώσετε και εσείς, οι αυξημένες οφειλές παρελθόντων (ΠΟΕ) ετών, που πρέπει – όπως γίνεται κατανοητό – να ικανοποιηθούν κατά προτεραιότητα.

Κατά την αρχική πρόβλεψη του προϋπολογισμού οι οφειλές αυτές, ήταν της τάξεως του 1.200.000 ευρώ, ενώ σήμερα σύμφωνα με την πρώτη αναμόρφωση, διαπιστώνουμε ότι ανέρχονται στο ποσό των 2.300.000 ευρώ. με μειώση χρηματικού υπολοίπου κατά 600.000 ευρώ. (από 10,8 εκ. πήγε 10,2 εκ.). 

Σύμφωνα με τον νόμο και με ευθύνη των προϊστάμενων οικονομικών υπηρεσιών δεσμεύονται στον προϋπολογισμό του Δήμου, πιστώσεις ισόποσες με το ανεξόφλητο μέρος των αναλήψεων υποχρεώσεων του προηγούμενου οικονομικού έτους. Νέες υποχρεώσεις αναλαμβάνονται σε βάρος του εναπομένοντος υπολοίπου μετά τις κατά τα ανωτέρω δεσμεύσεις πιστώσεων. Αυτό το γεγονός καταδεικνύει ότι κατά προτεραιότητα τα ποσά αυτά θα πρέπει να εξοφληθούν και στενεύει πολύ την δυνατότητα της δημοτικής αρχής για την αξιοποίηση και απορρόφηση των ιδιών κεφαλαίων του δήμου. Τα τακτικά έσοδα του δήμου είναι περίπου 11 εκ. και αν αφαιρεθούν οι πάγιες, ανελαστικές δαπάνες που ανέρχονται περίπου στα 6 εκ. ευρώ απομένουν 5 εκ. Αν ξεκινάς με υποχρεώσεις 2,3 εκ. που πρέπει να πληρωθούν κατά προτεραιότητα καταλαβαίνετε πόσα από τα ίδια κεφάλαιά σου ως δήμος πρέπει να τα ξοδέψεις και πόσα θα απομείνουν για νέες παρεμβάσεις, νέες μελέτες, νέα έργα και νέες προμήθειες. 

Εάν αναλογιστεί κάποιος τις ανελαστικές δαπάνες, που υπάρχουν σύμφωνα με  τα έσοδα του Δήμου, αντιλαμβάνεστε ότι περιορίζεται αρκετά η δυνατότητα της Δημοτικής Αρχής, ώστε να μπορέσει άμεσα – από ίδια κεφάλαια – να σχεδιάσει και να προσφέρει νέες υπηρεσίες, με βάση τον προγραμματισμό που θ΄αποφασίσει.

Παρόλα αυτά έγινε μια προσπάθεια εξοικονόμησης κεφαλαίων για να δρομολογηθούν έργα επιπλέον συντηρήσεων που χρειάζονται για τις σχολικές και τις αθλητικές εγκαταστάσεις μετά και την κατάργηση των νομικών προσώπων, αλλά και νέες μελέτες για παρεμβάσεις και σχετικά έργα ή για επίλυση σημαντικών θεμάτων όπως το πρόβλημα στο παραλιακά μέτωπα και το κυκλοφοριακό της πόλης κ.λπ. Κι έτσι θα συνεχίσουμε και στο επόμενο διάστημα. Θα κάνουμε το καλύτπερο δυνατόν δεδομένων των συνθηκών. Όπως έχουμε ξαναπεί – εργαζόμαστε από την αρχή για την ωρίμανση μελετών και έργων που θα πληρωθούν από χρηματοδοτήσεις που υπάρχουν ήδη, θα διεκδικήσουμε την αναπλήρωση χρηματοδοτήσεων που έχουν για οποιονδήποτε λόγο χαθεί αλλά και  επιπλέον χρηματοδοτήσεις από το κράτος, ιδίως για την συντήρηση και αποπεράτωση εγκαταστάσεων.»

Παρακολουθείστε όλη την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου. 


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button