Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΚΡΗΤΗ

Αγιος Νικόλαος: Κείμενο πρωτοβουλίας πολιτών για την προστασία της παραλίας του Γαργαδώρου

GMG

SKALA

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

Πολύ πρόσφατα στην παραλία του Γαργαδώρου ξεκίνησαν έργα με σκοπό την επέκταση της παραλίας. Το έργο αυτό αν και όταν τελειώσει η παραλία θα εξακολουθεί να ανήκει στο Δήμο, γίνεται με ιδιωτική χρηματοδότηση της ΑΡΙΑΔΝΗ Α.Ε και μάλλον με ιδιωτική πρωτοβουλία. Μάλιστα έχει τον τίτλο «Εκτέλεση αντιδιαβρωτικών έργων προστασίας στην παραλία Γαργαδώρου του Δήμου Αγίου Νικολάου». Αν και ο τίτλος παρουσιάζει το έργο ως έργο αποκατάστασης και διάσωσης με οικολογικό χαρακτήρα, αυτό είναι παραπλανητικό. Δυστυχώς, η ενημέρωση και η πραγματική ιστορία μελέτης και έγκρισης του έργου δεν είναι γνωστή στους πολίτες του Αγίου Νικολάου.

Κομβικά αναφέρουμε ότι η Δ/ση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Π.Ε.  Λασιθίου, αποφάσισε ότι δεν ήταν δυνατό να γνωμοδοτήσει για την συγκεκριμένη μελέτη αναφέροντας τα εξής προβληματικά σημεία:

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Α. Παρόλο το ότι παρουσιάζεται η τεχνητή κατασκευή ως ύφαλος στην ουσία είναι «αναβαθμός» και άρα δε θα μπορέσει να λειτουργήσει ως τέτοιος.

Β.  Αναλύεται εκτενώς η επικινδυνότητα της κατασκευής για τους λουόμενους καθώς «…το πιθανότερο είναι να δημιουργήσει προβλήματα στην ασφάλεια των λουόμενων…»

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Γ.  «Δεν εξετάζει και δεν συγκρίνει τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων της υφιστάμενης κατάστασης (μηδενική λύση), με αυτά των τριών προτεινόμενων λύσεων και τις διαφορές που προκύπτουν στην υδροδυναμική, καθώς και στο μέγεθος των επιδράσεων, ενώ δεν αναφέρονται ρευματομετρήσεις».

Δ.  Η κατασκευή θα προκαλέσει «…μετακίνηση του ιζήματος, με πιθανό αποτέλεσμα την πρόκληση διάβρωσης στην ακτή…» αναιρώντας στην ουσία τον κύριο σκοπό του έργου.

Zuper Service

Ε.  Δεν αναφέρονται οι βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις του προτεινόμενου έργου, τόσο στον Γαργαδώρο όσο και στις παρακείμενες παραλίες .

ΣΤ. « Δεν εξετάζεται η αλλοίωση της φυσιογνωμίας και των μορφολογικών στοιχείων του μικρού όρμου … και οι δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκληθούν από τις «βίαιες» προτεινόμενες συνολικές αποθέσεις …»

Ζ. Με βάση τα παραπάνω καταλήγει ότι το έργο φαίνεται να έχει στόχο την ανασύσταση της παραλίας και όχι την προστασία από τη διάβρωση. Ο στόχος αυτός θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με απλή συμπλήρωση κατάλληλου υλικού.

Η. Αναφέρει την ύπαρξη στην περιοχή της φώκιας Monachus Monachus  για την οποία δεν προβλέπεται απολύτως τίποτα.

gargadoros

Από τα παραπάνω προκύπτει επί της ουσίας η αναίρεση του στόχου του έργου και η συγκεκριμένη γνωμοδότηση είναι η μοναδική επιστημονική γνώμη που υπάρχει σχετικά με τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Ωστόσο, ο δήμος και η περιφέρεια ενέκριναν την κατασκευή.

Είναι γνωστό το ντόμινο αλλοίωσης της ακτογραμμής και των παραλιών μετά την κατασκευή της μαρίνας. Ωστόσο φαίνεται σαν το πάθημα να μη γίνεται μάθημα! Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας όχι μόνο για την προοπτική του έργου στον ίδιο τον όρμο του Γαργαδωρου αλλά και για τις δυσάρεστες συνέπειες που αυτό μπορεί να προκαλέσει μακρόχρονα στην παραλία και τον υγροβιότοπο του Αλμυρού. Συνέπειες για τις οποίες δεν υπάρχει μελέτη στο συγκεκριμένο έργο.

Ερωτηματικά προκαλεί και το ολοένα και αυξανόμενο μέγεθος του μπαζώματος για τη δημιουργία δρόμου διέλευσης των φορτηγών στη νοτιοανατολική πλευρά της παραλίας. Δρόμος που δεν προβλέπεται στα σχέδια της μελέτης ότι θα κατασκευαστεί. Ο δρόμος αυτός ακόμη και αν είναι προσωρινός θα έπρεπε να έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Προβληματική θεωρούμε και τη στάση του δημοτικού συμβουλίου που το 2015 είχε γνωμοδοτήσει θετικά σε σχέση με τη μελέτη παρά τις ενστάσεις και ανησυχίες που είχαν εκφραστεί. Ανεξάρτητα από το αν οι ανησυχίες θεωρήθηκαν αβάσιμες  ή  δε δόθηκε η απαραίτητη προσοχή στη φύση της παρέμβασης, το αποτέλεσμα ήταν να εφησυχαστεί η τοπική κοινωνία, αφού  δε δόθηκε έκταση στο θέμα.

Όσον αφορά το δημόσιο χαρακτήρα της παραλίας γνωρίζουμε ότι κάθε ιδιώτης που έχει επιχείρηση με μέτωπο στην παραλία δικαιούται νομικά να ζητήσει χώρο προς εκμετάλλευση και ο δήμος είναι υποχρεωμένος να τον ενοικιάσει. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι υποσχέσεις της εταιρείας και του δήμου για την μη εμπορική εκμετάλλευσή της δεν ευσταθούν νομικά. Για εμάς πρώτιστο είναι η διατήρηση της τελευταίας ουσιαστικά ελεύθερης , μη οργανωμένης και «αυθεντικής» παραλίας  της πόλης.

Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε ενάντια οποιουδήποτε έργου, αλλά φαίνεται ότι το συγκεκριμένο θα αποτελέσει επιβάρυνση για την περιοχή αισθητικά και οικολογικά. Φαίνεται σαν η αντίδρασή μας να έρχεται κάπως καθυστερημένα, όμως η ευθύνη δε μοιράζεται ισάξια καθώς δεν υπήρχε ενημέρωση. Αυτό φυσικά δεν αποτελεί άλλοθι για τη συνέχιση ενός έργου που φαίνεται αναποτελεσματικό για την προστασία της παραλίας αλλά και πιθανότατα καταστροφικό για αυτήν και τις γειτονικές παραλίες.

Πρωτοβουλία πολιτών για την προστασία των παραλιών


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button